От х:

Днес в x:

Иран обяви за убити "американски терористи" при ракетните удари

В резултат на ракетна атака по няколко военни съоръжения в Ирак бяха убити 80 американски войници, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Отбелязва се, че по иранската телевизия жертвите на обстрела са наречени "американски терористи". Пентагонът не коментира тази информация, но информация за загинали не е получавана.

В нощта на 8 януари Ислямският революционен гвардейски корпус на Иран изстреля повече от десет ракети в няколко обекта в Ирак, където са разположени американските военни. Под обстрел са били авиобаза Айн ал Асад и летището в Ербил.

Техеран заяви, че това е отговор на покушението в Багдад в резултат на американски въздушен удар от генерал Касем Солеймани, командир на специалните части на Ал Кудс. Операцията беше наречена „Мъченик Солеймани”.

Официални данни за жертви и ранени, повредено или унищожено оборудване в резултат на обстрела все още няма.

Според непотвърдени сведения иракските сили за сигурност е възможно да са пострадали, но по-късно източници в Багдад отрекоха това; също така се появи информация, че при удара няколко изтребители може да са унищожени или повредени. Централното командване на САЩ съобщи, че са изстреляни общо 15 ракети, 10 от които са достигнали до въздушната база Айн ал Асад, една е ударила летището в Ербил, а четири не са достигнали целите.

На фона на тези събития президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе спешна среща с ключови служители в Белия дом. След приключването и държавният глава не направи изявления, само написа в Twitter, че "всичко е наред".

Междувременно Техеран заплаши, че ще нападне страните от Близкия Изток - Израел и Обединените арабски емирства, ако самолет излети от тяхна територия, за да отмъсти на Иран.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини