От х:

Днес в x:

Путин може да стане върховен лидер на Русия

Путин може да стане върховен лидер с предложените промени в Конституцията на Русия. Тази нова титла руският президент може да получи след изтичането на мандата му, Самият Путин няма мнение по въпроса, заяви Кремъл. 

Предложението е внесено от правителствена комисия по конституционните промени, които Путин огласи в обръщение и внесе законопроект в Думата буквално след денонощие.  Промените са насочени  към укрепването както на институциите на властта, така и на властта на самия Путин след изтичането на последния му президентски мандат през 2024 г.

Мащабните промени в Конституцията бяха приети от парламента по-рано този месец, като те не засягат само първите две точки от руския основен закон, промените в които изискват провеждането на референдум. Веднага след обръщението на Путин правителството подаде оставка. 

Държавната дума - долната камара на руския парламент, вече подкрепи реформите на предварително гласуване, за първи път в историята - единодушно. Времето за реакция и обсъждане на предложенията бе сведено до минимум, на практика страните едва можеха да се запознаят с текстовете. Допълнителни промени са възможни, тъй като правителствена комисия е ангажирана с тях. Именно оттам идва предложението   държавният глава да бъде върховен лидер, по думите на единия от председателите ѝ Павел Крашениников.

Кремъл не се ангажира да го коментира това предложение, като го нареди сред многото, които може или не може да бъдат приети.

Не е ясен засега и форматът на "всеруското допитване", което ще финализира приемането на промените в конституцията.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бе
    Бешев
    0 0
    11:31, 30 яну 2020
    Има си хас.
  • 2
    Go
    gost
    0 0
    14:12, 30 яну 2020
    Каквото беше- беше, филма свърши.
Последни новини