От х:

Днес в x:

14 °C

Катедралният храм на Хасково посреща митрополит Николай със стенописи в олтара

  За първи път катедралната църква в Хасково „Успение на Пресвета Богородица“ е изографисана във вътрешността си.

  Не са открити данни досега през вековната му история да е имало стенописи в храма, освен образът на „благославящия Бог”. Той е изрисуван в средата на свода.

  „Но това е било нещо обичайно, защото при построяването на църквата хората са вложили всичките си средства в иконостаса и дърворезбите“, разясняват в храма.

  Днес беше свалено скелето, на което зографът Мирослав Асенов работи през последния месец в олтара на божията обител.

  Сцената, изографисана, както подобава по църковния канон и ред, над олтара на апсидата, е Благовещение на Пресвета Богородица. В нея е изобразена благата вест за раждането на Спасителя, която всяка година отбелязваме на 25-ти март, според църковния календар, посочи архиерейският наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев.

  Пространството над основната сцена се запълва според решението на зографа и в него Мирослав Асенов е изрисувал ангели Господни. А в центъра канонично е иконата Убрус- неръкотворния образна Господ Иисус Христос.

  Стенописът в олтара е всъщност втори за храма, сътворен от Мирослав Асенов. Първият стенопис -Успение Богородично обаче е външен. Зографът го направи през лятото на миналата година на фасадата над входа на катедралната църква за храмовия й празник. Още тогава отец Георги Тодев обеща, че разкрасяването на храма ще продължи веднага, след като се съберат средства.

  Сега от храма призовават спомоществувателите, които имат възможност, да дарят своята лепта за доизографисването на църквата.

  Част от обновяването на олтара са и и синтроните-местата, където стоят свещениците по време на литургия.

  А само след три дни -на Ивановден в хасковската катедрална църква ще посрещнат Негово Високопреосвещенство

  Пловдивският митрополит Николай, който на 7-ми януари ще възглави архиерейската света Литургия от 9 часа.

  Преди нея-от 8 часа започва празничната утреня.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   По
   полк. Тошев
   6 -3
   18:28, 4 яну 2021
   Кога ще свърши ремонта в църквата СВ Архангел Михаил Хасково или парите свършиха или ги прибраха ?
  • 2
   Гр
   Градски
   8 -6
   21:00, 4 яну 2021
   Този Николай сребролюбец в Хсково трябва да се посреща с камъни по главата.За всяко посещение тук иска да му се заплаща огромни суми. Питайте кмета на Мин Бани колко пъти ходи до него в Пловдив да подпише спечелен проект за ремонт на църквата но той иска 30 процента от сумата да се прехвърли в негова сметка. И така 8 пъти.Само часовника му "Ролекс" е 40 хил. евро а лимузината му 200хл. евро.От къде има парите се досещайте сами.Той определя наемите на всички цър. имоти в епархията.
   • А на майсторите -
    - и зографите , и резбарите и помагачите - Поклон и да са живи и здрави :))
   • Ро
    Ролекси и лимузини
    2 0
    23:38, 4 яну 2021
    Както и камилата,минаваща през иглено ухо...

  Хороскоп за 25.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  25 яну 2021
  Последни новини