От х:

Днес в x:

Катедралният храм на Хасково „Св. Богородица“ посреща Ивановден с изографисана апсида

    Най-величественият храм в Хасковска духовна околия - църквата „Успение на Пресвета Богородица“ е вече с изографисана апсида. Това е най-свещеното място във всеки християнски храм. В него по време на богослужение, се извършва най-голямото тайнство, което според църковния канон в по-голямата си част остава скрито от очите на присъстващите в храма богомолци.
    След повече от година време зографът от Сандански Мирослав Асенов приключва работата си до дни, за да е готов катедралният храм да посрещне Ивановден обновен.  
    „За мен е чест да мога да оставя нещо от себе си с Божията помощ за радост на хората“, казва зографът дни преди да сложи последните щрихи по стенописите.
    В момента той  завършва олтарната апсида на храма, която започва от самия зенит на арката на свода с характерни образи, които се изписват като Благовещението, Убруса /иконографско изображение на Христос, при което се представя единствено главата на Божия Син върху кърпа на Господ/. Най-много време му е отнело изографисването на Св. Богородица на трон с 12 ангела.
    И както се изисква по канон и църковните правила, майсторът изписва и литургистите -архиереите, които имат принос за установяването на светата литургия.
    Майстор Мирослав Асенов се вдъхновява за работата си от възрожденските майстори иконописци. 
    „Черпя вдъхновение от нашите възрожденци. Харесва ми възрожденския стил, който съвпада с периода на Българското Възраждане, когато нашият народ се е осъзнал за физическо и духовно освобождение, има възход на  вътрешната потребност на човек да надгради и надрасне всичко, което е натрупал във времето и битието, и това  се е изляло в пълна свобода и сила.“  Затова неговият завет към младите е:Да не забравят откъде са тръгнали, да знаят, че миналото е неизчерпаем избор на вдъхновение, за да продължаваме напред.
    Докато работи по стенописите в апсидата зографът спазва точно канона и има места, на които не може да стъпва, защото те са отредени само за свещенослужителите.
    „Влизайки в храма влизащ при небесния цар. Интересното е, че при църковните образи-няма нищо случайно, което се изписва. Всяко нещо се е установило във времето и си има точно определено място. Неслучайно архиереите се изобразяват в самата апсида, където се извършват тайнствата“. 
    И въпреки, че всеки майстор зограф има своя уникален почерк, който може да остави чрез орнамента и чрез творческите си решения, той трябва да спазва иконографската схема от общоприети правила, които в голяма степен унифицират дейността на художниците иконописци. „Зографията остава традиционно изкуство, което има столетно натрупване. Зографът има определена свобода, но трябва да знае границата, защото разликата от това да направиш икона и просто едно изображение на човек, е огромна“, прави разграничението Мирослав Асенов.
    Четири години вече вървят ремонтите по обновяването на катедралния храм на Хасково. Беше сменена цялата покривна конструкция, ремонт беше направен и вътре в храма. Година по година църквата „Света Богородица“ добива постепенно блясъка, който й се полага. И това става със средства от миряните,  чрез помощ и от Митрополията, а има и доста дарители, споделиха от Църковното настоятелство.
    Разкрасяването на храма върви и с поставянето на типични християнски църковни орнаменти по оградата й. 
                                                                                                  
    „Правим всичко това за радост на миряните. Важното е, че от основния ремонт на обновлението на храма до днес се направи много, но желанието ни е и с помощта на миряните да продължим да изографисваме храма на северната, южната и западната стени“., добавиха от Настоятелството.  От там канят всички на Ивановден в църквата.
    В 8 часа сутринта започва празничната утрения, а в 9 е посрещането и началото на Празничната божествена литургия, която се очаква да бъде водена от Пловдивския митрополит Николай. 
     
    Красимира Славова
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ян
      Янков
      24 -1
      13:15, 4 яну 2022
      Златни ти ръце, Зограф Асенов!
      Дълги години да имаш здраве,и здрави ръце, че да изографисаш и други Божи домове!!!

      А какво става с църквата в кв. Орфей,а кмете?
      Къде са парите ,и тях ли откраднахте с Евгения и Малачето?
      Катафалката няма ремарке , нали знаете?
      Господ ще ви накаже!!!
      • Ол
        Олимп
        13 -1
        16:37, 4 яну 2022
        По 5лв на калпак орфейци да бяхте дали щеше да стане досега
        Граждани на село раждани
      • Ня
        няма смисъл
        1 -1
        10:00, 5 яну 2022
        Няма смисъл и по 50 лева да дадат герберастите пак ще ги открадът и после пак едно голямо НИЩО
    • 2
      Ka
      katedrala
      3 -6
      13:35, 4 яну 2022
      катедрала в Хасково?
    • 3
      Ал
      Алдомир
      13 0
      16:35, 4 яну 2022
      Господ здраве да ти дава
      Златни ръце
      ☦️
    • 4
      И аз като моя духовен учител бойко еднокнижник банкянски ще
      кажа "аз го направих "
    • 5
      Ако имаш вуйчо владика Поп ставаш.
    Последни новини