От х:

Днес в x:

Зограф от Хисаря рисува фасадата на църквата „Св. Богородица“ в Хасково

Изображение 1 от 4

    Още по-красива и внушителна ще е за храмовия си празник през август катедралната църква в Хасково „Успение Богородично“.

    Около северния й вход вече има издигнато огромно скеле, защото там върви работата по изографисването на фасадата й.  Сега се обновява външната част на храма, след като в началото на 2019 година, след близо 4- годишен ремонт, църквата беше изцяло реновирана вътре.

    Вече е готов част от фриза с цветя по зданието. Зографът Мирослав Асенов от Хисаря ще го довърши този месец и идеята е да подхване стенописа на Успение Богородично на фасадата над входа на църквата в западната й част.

    „След големия ремонт в храма, там също останаха  неща за довършване, но сега с благословията на Негово превъзходителство Пловдивския митрополит Николай ще правим  обновяването и отвън. Вече ремонтирахме стряхата на църквата. Работата по изографисването върви бавно, защото това е прецизен майсторлък. Но всички сме търпеливи, защото става много красиво.“, посочи архиерейският наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев.

    Зографът в момента работи в Северна България, но отново ще е в Хасково скоро. „ Идеята е да завършим за 15-ти август стенописа „Успение Богородично“ за празника на църквата, който е и един от най-големите християнски празници“, сподели отец Тодев.

    „Църквата е в типичния възрожденски стил и се опитваме да запазим духа на на това време, затова не променяме нищо, а само искаме да възстановим красотата й. Хората, които са правили някога храма, някои от тях и дали живота си докато е вървял градежът му, са я издигнали и украсили с орнаментиката на възрожденската епоха, така че сега ще е грях да променяме техните идеи. Целта ни е да запазим съграденото, да поправим там, където е възможно, разрушеното с времето, и да предадем храма обновен и реставриран в онзи му вид отпреди столетие на тези след нас.“ , казва и преподаватeлят по вероучение в Димитровград и в духовната семинария в Пловдив иподякон Делян Тодев. Той е син на архиерейския наместник отец Георги Тодев и негова дясна ръка при ремонта на храма „Успение Богородично“. Това е най- голямата църква в региона на Хасково и през тази година ще се отбележат 183 години от издигането й.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Да са живи и здрави Майсторите - Зографи , Реставратори и Резбари
      дето пазят Светлината и Учението Христово
      ....
      А Димитровградското семейство отци Тодеви вместо за Света Троица
      по-добре да се изкажат защо целуват дупетата на Неохимската Мафия която владее града
    • 2
      Ян
      Янков
      5 0
      08:36, 20 юли 2020
      Сполай ти, Майсторе!
      Жив да си, и да продължаваш да ни радваш с изкуството си!
    • 3
      Ха
      Хасковлията
      1 0
      13:48, 20 юли 2020
      А църква в квартал Орфей - кога?
      А г-н Кмете?
      А иначе, много хубаво ни обясняваше,преди изборите, там - пред Веспрема!
      Или си забравил?
      Да де, ама то - пак идват избори,ама този път ще те посрещнем с патериците!
    • 4
      Ни
      Ники
      0 0
      14:20, 20 юли 2020
      Гласувайте след като построят църквата,а не предварително и да си оставате с празни надежди.Поставяйте условията-който построи църквата на следващите избори ще гласуваме за вас.Не се гласува предвавително и после да чакаш от умрял писмо.
    Последни новини