От х:

Днес в x:

14 °C

Зограф от Хисаря рисува фасадата на църквата „Св. Богородица“ в Хасково

Изображение 1 от 4

  Още по-красива и внушителна ще е за храмовия си празник през август катедралната църква в Хасково „Успение Богородично“.

  Около северния й вход вече има издигнато огромно скеле, защото там върви работата по изографисването на фасадата й.  Сега се обновява външната част на храма, след като в началото на 2019 година, след близо 4- годишен ремонт, църквата беше изцяло реновирана вътре.

  Вече е готов част от фриза с цветя по зданието. Зографът Мирослав Асенов от Хисаря ще го довърши този месец и идеята е да подхване стенописа на Успение Богородично на фасадата над входа на църквата в западната й част.

  „След големия ремонт в храма, там също останаха  неща за довършване, но сега с благословията на Негово превъзходителство Пловдивския митрополит Николай ще правим  обновяването и отвън. Вече ремонтирахме стряхата на църквата. Работата по изографисването върви бавно, защото това е прецизен майсторлък. Но всички сме търпеливи, защото става много красиво.“, посочи архиерейският наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев.

  Зографът в момента работи в Северна България, но отново ще е в Хасково скоро. „ Идеята е да завършим за 15-ти август стенописа „Успение Богородично“ за празника на църквата, който е и един от най-големите християнски празници“, сподели отец Тодев.

  „Църквата е в типичния възрожденски стил и се опитваме да запазим духа на на това време, затова не променяме нищо, а само искаме да възстановим красотата й. Хората, които са правили някога храма, някои от тях и дали живота си докато е вървял градежът му, са я издигнали и украсили с орнаментиката на възрожденската епоха, така че сега ще е грях да променяме техните идеи. Целта ни е да запазим съграденото, да поправим там, където е възможно, разрушеното с времето, и да предадем храма обновен и реставриран в онзи му вид отпреди столетие на тези след нас.“ , казва и преподаватeлят по вероучение в Димитровград и в духовната семинария в Пловдив иподякон Делян Тодев. Той е син на архиерейския наместник отец Георги Тодев и негова дясна ръка при ремонта на храма „Успение Богородично“. Това е най- голямата църква в региона на Хасково и през тази година ще се отбележат 183 години от издигането й.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Да са живи и здрави Майсторите - Зографи , Реставратори и Резбари
   дето пазят Светлината и Учението Христово
   ....
   А Димитровградското семейство отци Тодеви вместо за Света Троица
   по-добре да се изкажат защо целуват дупетата на Неохимската Мафия която владее града
  • 2
   Ян
   Янков
   5 0
   08:36, 20 юли 2020
   Сполай ти, Майсторе!
   Жив да си, и да продължаваш да ни радваш с изкуството си!
  • 3
   Ха
   Хасковлията
   1 0
   13:48, 20 юли 2020
   А църква в квартал Орфей - кога?
   А г-н Кмете?
   А иначе, много хубаво ни обясняваше,преди изборите, там - пред Веспрема!
   Или си забравил?
   Да де, ама то - пак идват избори,ама този път ще те посрещнем с патериците!
  • 4
   Ни
   Ники
   0 0
   14:20, 20 юли 2020
   Гласувайте след като построят църквата,а не предварително и да си оставате с празни надежди.Поставяйте условията-който построи църквата на следващите избори ще гласуваме за вас.Не се гласува предвавително и после да чакаш от умрял писмо.

  Хороскоп за 19.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  19 сеп 2020
  Последни новини