От х:

Днес в x:

20 °C

Зограф от Хисаря рисува фасадата на църквата „Св. Богородица“ в Хасково

Изображение 1 от 4

  Още по-красива и внушителна ще е за храмовия си празник през август катедралната църква в Хасково „Успение Богородично“.

  Около северния й вход вече има издигнато огромно скеле, защото там върви работата по изографисването на фасадата й.  Сега се обновява външната част на храма, след като в началото на 2019 година, след близо 4- годишен ремонт, църквата беше изцяло реновирана вътре.

  Вече е готов част от фриза с цветя по зданието. Зографът Мирослав Асенов от Хисаря ще го довърши този месец и идеята е да подхване стенописа на Успение Богородично на фасадата над входа на църквата в западната й част.

  „След големия ремонт в храма, там също останаха  неща за довършване, но сега с благословията на Негово превъзходителство Пловдивския митрополит Николай ще правим  обновяването и отвън. Вече ремонтирахме стряхата на църквата. Работата по изографисването върви бавно, защото това е прецизен майсторлък. Но всички сме търпеливи, защото става много красиво.“, посочи архиерейският наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев.

  Зографът в момента работи в Северна България, но отново ще е в Хасково скоро. „ Идеята е да завършим за 15-ти август стенописа „Успение Богородично“ за празника на църквата, който е и един от най-големите християнски празници“, сподели отец Тодев.

  „Църквата е в типичния възрожденски стил и се опитваме да запазим духа на на това време, затова не променяме нищо, а само искаме да възстановим красотата й. Хората, които са правили някога храма, някои от тях и дали живота си докато е вървял градежът му, са я издигнали и украсили с орнаментиката на възрожденската епоха, така че сега ще е грях да променяме техните идеи. Целта ни е да запазим съграденото, да поправим там, където е възможно, разрушеното с времето, и да предадем храма обновен и реставриран в онзи му вид отпреди столетие на тези след нас.“ , казва и преподаватeлят по вероучение в Димитровград и в духовната семинария в Пловдив иподякон Делян Тодев. Той е син на архиерейския наместник отец Георги Тодев и негова дясна ръка при ремонта на храма „Успение Богородично“. Това е най- голямата църква в региона на Хасково и през тази година ще се отбележат 183 години от издигането й.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Да са живи и здрави Майсторите - Зографи , Реставратори и Резбари
   дето пазят Светлината и Учението Христово
   ....
   А Димитровградското семейство отци Тодеви вместо за Света Троица
   по-добре да се изкажат защо целуват дупетата на Неохимската Мафия която владее града
  • 2
   Ян
   Янков
   5 0
   08:36, 20 юли 2020
   Сполай ти, Майсторе!
   Жив да си, и да продължаваш да ни радваш с изкуството си!
  • 3
   Ха
   Хасковлията
   1 0
   13:48, 20 юли 2020
   А църква в квартал Орфей - кога?
   А г-н Кмете?
   А иначе, много хубаво ни обясняваше,преди изборите, там - пред Веспрема!
   Или си забравил?
   Да де, ама то - пак идват избори,ама този път ще те посрещнем с патериците!
  • 4
   Ни
   Ники
   0 0
   14:20, 20 юли 2020
   Гласувайте след като построят църквата,а не предварително и да си оставате с празни надежди.Поставяйте условията-който построи църквата на следващите избори ще гласуваме за вас.Не се гласува предвавително и после да чакаш от умрял писмо.

  Хороскоп за 08.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
  08 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
  08 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  08 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
  08 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
  08 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
  08 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
  08 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
  08 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
  08 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
  08 май 2021
  Последни новини