От х:

Днес в x:

-6 °C

Зограф от Хисаря рисува фасадата на църквата „Св. Богородица“ в Хасково

Изображение 1 от 4

  Още по-красива и внушителна ще е за храмовия си празник през август катедралната църква в Хасково „Успение Богородично“.

  Около северния й вход вече има издигнато огромно скеле, защото там върви работата по изографисването на фасадата й.  Сега се обновява външната част на храма, след като в началото на 2019 година, след близо 4- годишен ремонт, църквата беше изцяло реновирана вътре.

  Вече е готов част от фриза с цветя по зданието. Зографът Мирослав Асенов от Хисаря ще го довърши този месец и идеята е да подхване стенописа на Успение Богородично на фасадата над входа на църквата в западната й част.

  „След големия ремонт в храма, там също останаха  неща за довършване, но сега с благословията на Негово превъзходителство Пловдивския митрополит Николай ще правим  обновяването и отвън. Вече ремонтирахме стряхата на църквата. Работата по изографисването върви бавно, защото това е прецизен майсторлък. Но всички сме търпеливи, защото става много красиво.“, посочи архиерейският наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев.

  Зографът в момента работи в Северна България, но отново ще е в Хасково скоро. „ Идеята е да завършим за 15-ти август стенописа „Успение Богородично“ за празника на църквата, който е и един от най-големите християнски празници“, сподели отец Тодев.

  „Църквата е в типичния възрожденски стил и се опитваме да запазим духа на на това време, затова не променяме нищо, а само искаме да възстановим красотата й. Хората, които са правили някога храма, някои от тях и дали живота си докато е вървял градежът му, са я издигнали и украсили с орнаментиката на възрожденската епоха, така че сега ще е грях да променяме техните идеи. Целта ни е да запазим съграденото, да поправим там, където е възможно, разрушеното с времето, и да предадем храма обновен и реставриран в онзи му вид отпреди столетие на тези след нас.“ , казва и преподаватeлят по вероучение в Димитровград и в духовната семинария в Пловдив иподякон Делян Тодев. Той е син на архиерейския наместник отец Георги Тодев и негова дясна ръка при ремонта на храма „Успение Богородично“. Това е най- голямата църква в региона на Хасково и през тази година ще се отбележат 183 години от издигането й.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Да са живи и здрави Майсторите - Зографи , Реставратори и Резбари
   дето пазят Светлината и Учението Христово
   ....
   А Димитровградското семейство отци Тодеви вместо за Света Троица
   по-добре да се изкажат защо целуват дупетата на Неохимската Мафия която владее града
  • 2
   Ян
   Янков
   5 0
   08:36, 20 юли 2020
   Сполай ти, Майсторе!
   Жив да си, и да продължаваш да ни радваш с изкуството си!
  • 3
   Ха
   Хасковлията
   1 0
   13:48, 20 юли 2020
   А църква в квартал Орфей - кога?
   А г-н Кмете?
   А иначе, много хубаво ни обясняваше,преди изборите, там - пред Веспрема!
   Или си забравил?
   Да де, ама то - пак идват избори,ама този път ще те посрещнем с патериците!
  • 4
   Ни
   Ники
   0 0
   14:20, 20 юли 2020
   Гласувайте след като построят църквата,а не предварително и да си оставате с празни надежди.Поставяйте условията-който построи църквата на следващите избори ще гласуваме за вас.Не се гласува предвавително и после да чакаш от умрял писмо.

  Хороскоп за 18.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
  18 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
  18 яну 2021
  Последни новини