От х:

Днес в x:

23 °C

Катедралната църква в Хасково посреща храмовия си празник със стенопис на Успение Богородично

  Месец време и с много вяра, със сърце и от сърце. Така днес в ранния следобед зографът Мирослав Асенов добавя последни щрихи в стенописа Успение Богородично на фасадата над входа на катедралната църква в Хасково.

  Той е готов по план за 15-ти август, когато е един от 12-те големи християнски празници-Успение /заспиване/ на Пресвета Богородица. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си.

  Размерът на стенописа е четири на три метра. Вижда се е и през оградата на храмовия двор от улицата. „Хората харесват новия облик на фасадата на храма“, споделя майсторът. Минувачите често спират, за да погледат работата му.

  Външните стени се обновяват във възрожденски стил с типичната орнаментика, на ъглите на стените на най-старата и голяма църква в Хасково се слагат и дървени обкови.

  „Радвам се отново, че успях да се върна към възрожденския стил на работа тук в Хасково. Работил съм и във византийската, и  в класическата стилистика, но от възрожденския стил лъха една ведрост, жизнерадост, която аз си обяснявам именно с това, че в 19 век се заражда идеята за освобождаването, освен за църковната независимост и независимостта като цяло на нацията ни. И този възход, това възраждане, сякаш са се проявили в този жизнерадостен колорит на възрожденската стилистика. Както пролетта разцъфва, така и стенописите разцъфват през Възраждането.“, споделя зографът на храма „Успение Богородично“.

  Оттук нататък ще бъде направен план и ще се уточни как ще продължат нещата по завършването на фасадата на църквата. Майсторът е готов с два-три варианта. Единият от тях е в другите полета по външната стена около централната сцена Успение Богородично да бъдат добавени фигури на старозаветни пророци, които са пророкували за Божията майка.

  Има идея да се продължи разкрасяването на храма, казва отец Георги Тодев. Архиерейският наместник е твърдо решен, когато се събират средства, да започне и изографисването на стените вътре в църквата.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ми
   мирянин
   29 -2
   17:51, 13 авг 2020
   Златни ти ръце!Бъди здрав!
   • Ил
    Илиан
    12 0
    23:07, 13 авг 2020
    "Слава Тебе Боже, Благодетелю наш во веки"
  • 2
   Ян
   Янков
   14 0
   08:25, 14 авг 2020
   Сполай Ви , вий зографи!!!
   Господ здраве да Ви дава, и продължение на родът Ви!

  Хороскоп за 08.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
  08 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
  08 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  08 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
  08 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
  08 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
  08 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
  08 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
  08 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
  08 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
  08 май 2021
  Последни новини