От х:

Днес в x:

Хасково със 100 санирани блока на четвърто място в страната

1917 блока са обновени в резултат на изпълнението на мерки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 105 остават за довършване, съобщават от Министрестовто на регионалното развитие и благоустройството.

Обобщените данни за напредъка по програмата показват, че по 19 сгради се изпълняват строително-монтажни работи, а по други 74 са започнали подготвителни дейности. За още 8 са обявени обществени поръчки за техническо и енергийно обследване.

Общият брой на сключените договори за финансиране на мерки за повишаване на енергийната ефективност с Българската банка за развитие е 2022.

От въведените в експлоатация 1917 многофамилни жилищни сгради сто са в Хасково и нареждат града на четвърто място, след  Бургас-  с 205 санирани вече сгради, Благоевград със 143 и  София, където има 118 въведени в експлоатация здания.

В 12 области работата по одобрените за участие в програмата сгради продължава. Завършени в тях са 768 жилищни блока. Предстои да бъдат санирани още 48 многофамилни здания в столицата, 14 – в Добрич, 10 – в Хасково, 5 – във Варна, по 4 в Ловеч, Плевен, Русе и Сливен, по 3 във Видин и Каварна, по 2 в Пловдив и Тутракан и по една във Велико Търново и Харманли.

През следващата година ще започне работа по новата Програма за подобряване на енергийната ефективност на сградния фонд по Плана за възстановяване и устойчивост на България, която ще обхване не само жилищните, но и публичните и промишлените сгради. За тези мерки са предвидени 2,5 млрд. лв., като най-големият ресурс – 1,7 млрд. лв., ще бъде насочен към санирането на жилища. За първи път програмата ще включва не само панелни блокове, но и еднофамилни сгради.

След изпълнението на дейностите хиляди семейства ще живеят в по-топли и уютни домове през зимата, като ще плащат по-ниски сметки за отопление. Мерките ще имат и екологичен ефект заради по-малко произведена електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда. Изпълнението на програмата ще има и икономически ефект за всички участници в инвестиционния процес – проектанти, строители и доставчици на машини, оборудване, строителни материали, консултанти.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (32)

  • 1
    Ша
    Шапката
    21 -36
    11:51, 2 яну 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • За много години, групичка. Когат' сме най-зле, ей... Виж коментара
    • Нн
      ННН
      14 -3
      18:22, 2 яну 2021
      Стана грозна картинка.Няколко санирани,красиво.Няколко не санирани,грозно.Да ги саниран всички.
    • Да
      Да...
      22 -4
      19:07, 2 яну 2021
      недоволен съм!с моите данъци,санираха на сульо и пульо грозните блоковете!а тези,които не отговаряха на изискванията?за тях какво?само да платят масрафа?на хората в малки кооперации и къщи защо нищо не се предложи?
    • Еж
      Ежко
      14 -5
      22:22, 2 яну 2021
      Санирането е полезно и красиво,но питам, с колко години се удължава живота на блока.Това беше едно от най належащото изискване,което според мен не е изпълнено.Не ми се мисли какво ще се получи като влезе вода между панела и изолацията,като знам че всички външни стени са надупчени като решето,за да се закрепи стиреопора.Опровергайте ме ,ако не съм прав.
    • Ка
      качеството
      10 -3
      11:39, 3 яну 2021
      Това саниране ще се разпадне още при първия по голям сняг. Само който не е видял какви работници го правят /някой им викаше патладжани/ и как работят , а материалите са от най- ниско качество, иначе как на трета ръка чак ще го работи фирма и ще реализира печалба. Работата е също като да имаш спукан апендикс , а да ти извадят сливиците. Далавера импекс сичкото е да се накраде колкото може повече.
  • 2
    Бг
    бг
    25 -13
    12:50, 2 яну 2021
    Когато санираха орфей 36а тия не спираха да мрънкат как след обяд не може ли да си дремнат
    това се казва
    хронични мрънкачи
    • Ор
      орфеец
      5 -7
      11:42, 3 яну 2021
      А ти си хронично малоумен, тъпак.
  • 3
    Ив
    Иван
    23 -4
    12:51, 2 яну 2021
    Ако напишете и кои блокове остават ще сте супер, понеже така не пишете нищо ново.
  • 4
    Изчакайте още 2-3 години да видим колко хубаво е санирането
  • 5
    ИК
    и кои блокове
    17 -1
    13:09, 2 яну 2021
    Предимство имат блоковете , които са одобрени период 2015 , 2016 гд ,но дано пак да няма НАШИ И ВАШИ!
    • Ив
      Иван
      15 -1
      13:12, 2 яну 2021
      Нашия е одобрен 2015, но все още НИЩО
  • 6
    До
    Дорчо
    15 -6
    15:50, 2 яну 2021
    Всичко е много добре. Само едно нещо не мога да проумея, и то се нарича цена. При санираните блокове тя е около десет хиляди на апартамент. При някои блокове малко повече, при други малко по-малко.
    Е, аз нямах късмета да ме санират безплатно, за това си го направих сам. Сложих десет сантиметра стиропор, от най-плътния / скъпия /. Дограмата си поръчах с немски седем камерен профил, и трислоен стъклопакет. Стъклопакета е с термоизолационни стъкла. Мазилки, шпакловки, боя. Всичко е качествено. Пари не съм пестил, и цялата тази дандания ми излезе грубо четири хиляди и петстотин лева. При положение че имам единайсет метрова външна стена защото съм краен апартамент.
    Не мога да си обясня за какво са похарчени останалите шест хиляди на апартамент / грубо / при положение че масово се използва стиропор средно качество, дограмата е с евтини профили, и двуслоен стъклопакет с обикновени стъкла. Вярно че сменят дограмата и на входа, но това са просто по още един прозорец на апартамент, а аз както ви казах имам единайсет метрова външна цена. Само тя е почти двайсет и пет метра изолация. Почти колкото на два вътрешни апартамента.
    • Ах
      ахуахухуахуаху
      16 -18
      16:04, 2 яну 2021
      Дорчо ли си дорианчо ли си пиян си още моето момче..... за 4500 не можеш да смениш само дограмата ахуаухуахуауха ;)
    • То
      Тошо
      16 -5
      17:44, 2 яну 2021
      Икономията на практика е двойно или тройно от твоето, но се изписва по документи за 19 хиляди... Познай в кое чекмедже отиват...
    • 44
      4444
      12 -2
      18:26, 2 яну 2021
      Питай чекмеджан - той ще ти отговори.

      П.П. И като сметнете, че фирмите пазаруваха на много по-ниски от Вас цени - отговорете си сам.
    • Ww
      www
      14 -3
      19:06, 2 яну 2021
      И аз си санирах сам апартамента. Излезна ми по-скъпо отколкото на теб, но да допуснем, че ти си късметлия... Ефект от санирането има и то осезаем, каквото и да ми говорят т.нар. "разбирачи". Ще ти кажа какво си мисля, че пропускаш в сметката - хидроизолация и топлоизолация на покрив, топлоизолация на мазета и общи части, ел-инсталация, кабел канали, домофонни инсталации, ремонт на стълбищната клетка, врати, тераси, проектиране, паспортизация и т.н. Нищо от това не си правил или калкулирал при твоя ремонт. Като добавиш и това и "кръчмарската" ти сметка може и да излезне. Аз друго не мога да си обясня... Такива като теб и мен са си санирали апартаментите - във всеки вход са поне 20%. При такива като нас строителите ще направят само изравняване и мазилка. Не съм чул това да се взима под внимание когато се сключват договори. Цената се определя на база на РЗП на целия блок (вход), а мисля, че това е неправилен подход. Има обследване преди търга и си мисля, че РЗПто на вече санираните апартаменти би следвало да се изключва, но не съм чул това да се прави.... Ако някъде "сметката" не излиза си мисля че е по-скоро там...
    • До
      Дорчо
      12 -2
      21:15, 2 яну 2021
      Приятелю аху иху. Ще те светна как стават хубавите неща. Понякога с много пари, понякога с малко акъл.
      Преди няколко години когато правих санирането една хасковска фирма / не споменавам името за да не се изтълкува като реклама / даваше двайсет процента отстъпка ако платиш през януари, а смениш дограмата по-късно. В същия момент вървеше поредната инициатива за енергийна ефективност, и по тази линия банките даваха десет процента отстъпка ако теглиш кредит за саниране. Е, аз имах парите в брой, но теглих кредит, и платих през януари. Дограма ми излезе с трийсет процента по-евтино. От три хиляди и нещо, колкото струваше дограмата, спестих малко над хиляда лева. По същия начин купих стиропора, който в този момент беше на промоция. Взех от най-плътния на цената на нормален стиропор. Е, фирмата която направи самото саниране не можах да я уцеля да е на промоция, но ни направиха малка отстъпка защото убедих съседа отдолу и този отгоре да се санираме заедно, и всичко стана с едно изграждане на скелето. Така крайната цена падна близо с една трета. Що се отнася до санирането на цели блокове. Вярно че там влиза и хидроизолацията на покрива, но имайте предвид че под осемдесет квадрата покрив има осем апартамента. Тоест на апартамент се пада десетина квадрата хидроизолация, а това вече са пари колкото за една хубава вечеря на ресторант. Що се отнася до ел. кабели и ВиК инсталация не съм чул в някой саниран блок те да са подменени. Ако някъде е направено и това то хората в този блок са или големи късметлии, или големи връзкари.
    • Хасковската фирма “Еко Традекс Груп” АД, която според проучване на Медияпул е в топ 3 на фирмите взели най-много пари от програмата за саниране има няколко съдружника. Един от тях е съпругът на първата братовчедка на Делян Добрев – Даниел Гаргов. “Зет като мед” В българския език няма термин за съпруга на братовчед или братовчедка, но понякога се използва думата “зет” А зетят на Делян Добрев е направо “зет като мед”. Той е общински съветник на ГЕРБ в Хасково и председател на Комисията за бюджет и финанси. Братовчедката Росица Гаргова пък заема ключовия пост Директор на дирекция “Финансово-счетоводни дейности и бюджет” в община Хасково. Така в едно семейство се концентрират и хляба, и ножа на публичните финанси в общината. Освен това фирми с участието на Гаргов са спечелили обществени поръчки за над 100 млн. лева. Мажоритарен акционер в “Еко Традекс Груп” АД е фирмата “Форуком” АД, в която акционери са Даниел Гаргов с 30% и Тенчо Лилянов със 70%. Тенчо Лилянов стана известен след като беше арестуван през 1999 г. за голяма пратка контрабандни цигари...
    • Ст
      Старо
      0 -1
      18:25, 3 яну 2021
      Много ти е стара информацията.
  • 7
    Мр
    Мрънкача
    6 -4
    16:24, 2 яну 2021
    А блокът в кв."Орфей" № 12, кога ще бъде саниран, при положение съседните нему блокове № 10 и №11, ги санираха. Непрекъснато се говори какво е попречило, за да не бъде саниран блок №12. Любопитен съм и ако някой знае, моля да даде информация !
  • 8
    или архитект , колко е експлоатационния живот на един такъв блок :))
    .... 40-50 години и трябва да се разруши щото е вече опасен .... с пяна няма как да го заздравиш
    .....
    При нас като вашите панелки са жилищата за социално-слаби бежанци:))
  • 9
    Ха
    Хасковлийка
    10 -7
    18:04, 2 яну 2021
    Ако живееш в къща или кооперация, сам си санираш и плащаш. Защо всички граждани плащаме санирането на собствениците на апартаменти в панелни блокове? Някой попита ли ни? Как ще опазим природата и чистия въздух по този начин? Или, трябваше да се пълнят чекмеджета! Не ми се хвалете с санирането, защото то ще проличи след години - като почнат да падат стериопорите, а хората ще си купуват влагоуловители и т.н. "Санирането като ваксинирането" - мисли на Великият вожд.
    • 44
      4444
      7 -3
      18:33, 2 яну 2021
      Влагоабсорбер си купих на другия ден след "санирането". Не че много има файда. Апартамента спря да "диша". Покрива тече, но фирмата, усвоила едни пари, я боли фара. Вече 2 години при по-продължителен дъжд - почвам да плувам.

      При 2 000 МЖС със средно 60 жилища и с по 4 човека средно на жилище = 480 к жители са видяли нещо. А го плащат ВСИЧКИ. Нормално е останалите 6.5 млн. да се чувстват прецакани. Колко пари се похарчиха за тези 2 000 МЖС? Колкото за 4 500.
    • X
      X
      5 -3
      02:10, 3 яну 2021
      44 отваряй по-често прозорците, проветрявай и нема да плуваш във вода.
    • 44
      4444
      4 0
      13:14, 3 яну 2021
      Х, образовайте се малко и тогава коментирайте.
      Имате ли си представа как се разпределя "дишането" на един дом? Едва ли! Чували ли се нещо за λ и какво означава? Цяло лято живея на течение. Инсталирал съм клапи на прозорците и вентилатори в банята и тоалетната. Според Вас и дупка към покрива ли трябва да направя?
  • 10
    12
    123
    5 -4
    19:30, 2 яну 2021
    Санирането не се извършва за красота,а поради необходимост! И се питам управата на Хасково видяла ли е блока на ул. Стефан СтамболовN27 на който при всеки вятър пада външната мазилка, а на места се вижда арматурата! Този блок няма ли да бъде саниран най накрая, скоро ще станат инциденти , ама ще е късно...
    • Пе
      Пешо
      6 0
      00:06, 3 яну 2021
      Инциденти има, но за щастие само счупени прозорци на коли. Дано не пострада някой човек, че ще е късно.
  • 11
    16
    166
    10 -5
    20:14, 2 яну 2021
    Е що глупости изчетох! Санирането е с евро пари по европейски изисквания ! Брюксел ни налага! Идете и вижте и в Унгария и Румъния как също санират соц. панелките. А това че у нас някои блокове не са санирани са си виновни някои от обитателите му! Един да не е съгласен да се санира и няма да се санира. Обикновено винаги има едно задно колело, което казва, "аз си санирах преди няколко години и си сменях прозорците със собствени средства и не искам" и заради него не се санира.
    Шопа много добре го е казал - " На мен може и да не добре, но важното е че и на комшията ще му е зле!"
  • 12
    Вя
    Вярно но!
    8 0
    21:26, 2 яну 2021
    Заради едно задно колело не може да се спре саниране на блок с 5 входа келеши вярно има но те са малцинство!
  • 13
    СД
    с две думи
    5 0
    11:48, 3 яну 2021
    Като замисъл - прекрасно, като изпълнение - леле мале грамофон свири майка плаче.
  • 14
    Бо
    Боко the first
    0 0
    19:03, 3 яну 2021
    Купувайте панели
Последни новини