От х:

Днес в x:

4 °C

Хасково със 100 санирани блока на четвърто място в страната

1917 блока са обновени в резултат на изпълнението на мерки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. 105 остават за довършване, съобщават от Министрестовто на регионалното развитие и благоустройството.

Обобщените данни за напредъка по програмата показват, че по 19 сгради се изпълняват строително-монтажни работи, а по други 74 са започнали подготвителни дейности. За още 8 са обявени обществени поръчки за техническо и енергийно обследване.

Общият брой на сключените договори за финансиране на мерки за повишаване на енергийната ефективност с Българската банка за развитие е 2022.

От въведените в експлоатация 1917 многофамилни жилищни сгради сто са в Хасково и нареждат града на четвърто място, след  Бургас-  с 205 санирани вече сгради, Благоевград със 143 и  София, където има 118 въведени в експлоатация здания.

В 12 области работата по одобрените за участие в програмата сгради продължава. Завършени в тях са 768 жилищни блока. Предстои да бъдат санирани още 48 многофамилни здания в столицата, 14 – в Добрич, 10 – в Хасково, 5 – във Варна, по 4 в Ловеч, Плевен, Русе и Сливен, по 3 във Видин и Каварна, по 2 в Пловдив и Тутракан и по една във Велико Търново и Харманли.

През следващата година ще започне работа по новата Програма за подобряване на енергийната ефективност на сградния фонд по Плана за възстановяване и устойчивост на България, която ще обхване не само жилищните, но и публичните и промишлените сгради. За тези мерки са предвидени 2,5 млрд. лв., като най-големият ресурс – 1,7 млрд. лв., ще бъде насочен към санирането на жилища. За първи път програмата ще включва не само панелни блокове, но и еднофамилни сгради.

След изпълнението на дейностите хиляди семейства ще живеят в по-топли и уютни домове през зимата, като ще плащат по-ниски сметки за отопление. Мерките ще имат и екологичен ефект заради по-малко произведена електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда. Изпълнението на програмата ще има и икономически ефект за всички участници в инвестиционния процес – проектанти, строители и доставчици на машини, оборудване, строителни материали, консултанти.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (32)

 • 1
  Ша
  Шапката
  21 -36
  11:51, 2 яну 2021
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • За много години, групичка. Когат' сме най-зле, ей... Виж коментара
  • Нн
   ННН
   14 -3
   18:22, 2 яну 2021
   Стана грозна картинка.Няколко санирани,красиво.Няколко не санирани,грозно.Да ги саниран всички.
  • Да
   Да...
   22 -4
   19:07, 2 яну 2021
   недоволен съм!с моите данъци,санираха на сульо и пульо грозните блоковете!а тези,които не отговаряха на изискванията?за тях какво?само да платят масрафа?на хората в малки кооперации и къщи защо нищо не се предложи?
  • Еж
   Ежко
   14 -5
   22:22, 2 яну 2021
   Санирането е полезно и красиво,но питам, с колко години се удължава живота на блока.Това беше едно от най належащото изискване,което според мен не е изпълнено.Не ми се мисли какво ще се получи като влезе вода между панела и изолацията,като знам че всички външни стени са надупчени като решето,за да се закрепи стиреопора.Опровергайте ме ,ако не съм прав.
  • Ка
   качеството
   10 -3
   11:39, 3 яну 2021
   Това саниране ще се разпадне още при първия по голям сняг. Само който не е видял какви работници го правят /някой им викаше патладжани/ и как работят , а материалите са от най- ниско качество, иначе как на трета ръка чак ще го работи фирма и ще реализира печалба. Работата е също като да имаш спукан апендикс , а да ти извадят сливиците. Далавера импекс сичкото е да се накраде колкото може повече.
 • 2
  Бг
  бг
  24 -13
  12:50, 2 яну 2021
  Когато санираха орфей 36а тия не спираха да мрънкат как след обяд не може ли да си дремнат
  това се казва
  хронични мрънкачи
  • Ор
   орфеец
   5 -6
   11:42, 3 яну 2021
   А ти си хронично малоумен, тъпак.
 • 3
  Ив
  Иван
  23 -4
  12:51, 2 яну 2021
  Ако напишете и кои блокове остават ще сте супер, понеже така не пишете нищо ново.
 • 4
  Изчакайте още 2-3 години да видим колко хубаво е санирането
 • 5
  ИК
  и кои блокове
  17 -1
  13:09, 2 яну 2021
  Предимство имат блоковете , които са одобрени период 2015 , 2016 гд ,но дано пак да няма НАШИ И ВАШИ!
  • Ив
   Иван
   15 0
   13:12, 2 яну 2021
   Нашия е одобрен 2015, но все още НИЩО
 • 6
  До
  Дорчо
  15 -6
  15:50, 2 яну 2021
  Всичко е много добре. Само едно нещо не мога да проумея, и то се нарича цена. При санираните блокове тя е около десет хиляди на апартамент. При някои блокове малко повече, при други малко по-малко.
  Е, аз нямах късмета да ме санират безплатно, за това си го направих сам. Сложих десет сантиметра стиропор, от най-плътния / скъпия /. Дограмата си поръчах с немски седем камерен профил, и трислоен стъклопакет. Стъклопакета е с термоизолационни стъкла. Мазилки, шпакловки, боя. Всичко е качествено. Пари не съм пестил, и цялата тази дандания ми излезе грубо четири хиляди и петстотин лева. При положение че имам единайсет метрова външна стена защото съм краен апартамент.
  Не мога да си обясня за какво са похарчени останалите шест хиляди на апартамент / грубо / при положение че масово се използва стиропор средно качество, дограмата е с евтини профили, и двуслоен стъклопакет с обикновени стъкла. Вярно че сменят дограмата и на входа, но това са просто по още един прозорец на апартамент, а аз както ви казах имам единайсет метрова външна цена. Само тя е почти двайсет и пет метра изолация. Почти колкото на два вътрешни апартамента.
  • Ах
   ахуахухуахуаху
   15 -18
   16:04, 2 яну 2021
   Дорчо ли си дорианчо ли си пиян си още моето момче..... за 4500 не можеш да смениш само дограмата ахуаухуахуауха ;)
  • То
   Тошо
   16 -4
   17:44, 2 яну 2021
   Икономията на практика е двойно или тройно от твоето, но се изписва по документи за 19 хиляди... Познай в кое чекмедже отиват...
  • 44
   4444
   12 -2
   18:26, 2 яну 2021
   Питай чекмеджан - той ще ти отговори.

   П.П. И като сметнете, че фирмите пазаруваха на много по-ниски от Вас цени - отговорете си сам.
  • Ww
   www
   14 -3
   19:06, 2 яну 2021
   И аз си санирах сам апартамента. Излезна ми по-скъпо отколкото на теб, но да допуснем, че ти си късметлия... Ефект от санирането има и то осезаем, каквото и да ми говорят т.нар. "разбирачи". Ще ти кажа какво си мисля, че пропускаш в сметката - хидроизолация и топлоизолация на покрив, топлоизолация на мазета и общи части, ел-инсталация, кабел канали, домофонни инсталации, ремонт на стълбищната клетка, врати, тераси, проектиране, паспортизация и т.н. Нищо от това не си правил или калкулирал при твоя ремонт. Като добавиш и това и "кръчмарската" ти сметка може и да излезне. Аз друго не мога да си обясня... Такива като теб и мен са си санирали апартаментите - във всеки вход са поне 20%. При такива като нас строителите ще направят само изравняване и мазилка. Не съм чул това да се взима под внимание когато се сключват договори. Цената се определя на база на РЗП на целия блок (вход), а мисля, че това е неправилен подход. Има обследване преди търга и си мисля, че РЗПто на вече санираните апартаменти би следвало да се изключва, но не съм чул това да се прави.... Ако някъде "сметката" не излиза си мисля че е по-скоро там...
  • До
   Дорчо
   12 -2
   21:15, 2 яну 2021
   Приятелю аху иху. Ще те светна как стават хубавите неща. Понякога с много пари, понякога с малко акъл.
   Преди няколко години когато правих санирането една хасковска фирма / не споменавам името за да не се изтълкува като реклама / даваше двайсет процента отстъпка ако платиш през януари, а смениш дограмата по-късно. В същия момент вървеше поредната инициатива за енергийна ефективност, и по тази линия банките даваха десет процента отстъпка ако теглиш кредит за саниране. Е, аз имах парите в брой, но теглих кредит, и платих през януари. Дограма ми излезе с трийсет процента по-евтино. От три хиляди и нещо, колкото струваше дограмата, спестих малко над хиляда лева. По същия начин купих стиропора, който в този момент беше на промоция. Взех от най-плътния на цената на нормален стиропор. Е, фирмата която направи самото саниране не можах да я уцеля да е на промоция, но ни направиха малка отстъпка защото убедих съседа отдолу и този отгоре да се санираме заедно, и всичко стана с едно изграждане на скелето. Така крайната цена падна близо с една трета. Що се отнася до санирането на цели блокове. Вярно че там влиза и хидроизолацията на покрива, но имайте предвид че под осемдесет квадрата покрив има осем апартамента. Тоест на апартамент се пада десетина квадрата хидроизолация, а това вече са пари колкото за една хубава вечеря на ресторант. Що се отнася до ел. кабели и ВиК инсталация не съм чул в някой саниран блок те да са подменени. Ако някъде е направено и това то хората в този блок са или големи късметлии, или големи връзкари.
  • Хасковската фирма “Еко Традекс Груп” АД, която според проучване на Медияпул е в топ 3 на фирмите взели най-много пари от програмата за саниране има няколко съдружника. Един от тях е съпругът на първата братовчедка на Делян Добрев – Даниел Гаргов. “Зет като мед” В българския език няма термин за съпруга на братовчед или братовчедка, но понякога се използва думата “зет” А зетят на Делян Добрев е направо “зет като мед”. Той е общински съветник на ГЕРБ в Хасково и председател на Комисията за бюджет и финанси. Братовчедката Росица Гаргова пък заема ключовия пост Директор на дирекция “Финансово-счетоводни дейности и бюджет” в община Хасково. Така в едно семейство се концентрират и хляба, и ножа на публичните финанси в общината. Освен това фирми с участието на Гаргов са спечелили обществени поръчки за над 100 млн. лева. Мажоритарен акционер в “Еко Традекс Груп” АД е фирмата “Форуком” АД, в която акционери са Даниел Гаргов с 30% и Тенчо Лилянов със 70%. Тенчо Лилянов стана известен след като беше арестуван през 1999 г. за голяма пратка контрабандни цигари...
  • Ст
   Старо
   0 -1
   18:25, 3 яну 2021
   Много ти е стара информацията.
 • 7
  Мр
  Мрънкача
  6 -4
  16:24, 2 яну 2021
  А блокът в кв."Орфей" № 12, кога ще бъде саниран, при положение съседните нему блокове № 10 и №11, ги санираха. Непрекъснато се говори какво е попречило, за да не бъде саниран блок №12. Любопитен съм и ако някой знае, моля да даде информация !
 • 8
  или архитект , колко е експлоатационния живот на един такъв блок :))
  .... 40-50 години и трябва да се разруши щото е вече опасен .... с пяна няма как да го заздравиш
  .....
  При нас като вашите панелки са жилищата за социално-слаби бежанци:))
 • 9
  Ха
  Хасковлийка
  10 -7
  18:04, 2 яну 2021
  Ако живееш в къща или кооперация, сам си санираш и плащаш. Защо всички граждани плащаме санирането на собствениците на апартаменти в панелни блокове? Някой попита ли ни? Как ще опазим природата и чистия въздух по този начин? Или, трябваше да се пълнят чекмеджета! Не ми се хвалете с санирането, защото то ще проличи след години - като почнат да падат стериопорите, а хората ще си купуват влагоуловители и т.н. "Санирането като ваксинирането" - мисли на Великият вожд.
  • 44
   4444
   7 -3
   18:33, 2 яну 2021
   Влагоабсорбер си купих на другия ден след "санирането". Не че много има файда. Апартамента спря да "диша". Покрива тече, но фирмата, усвоила едни пари, я боли фара. Вече 2 години при по-продължителен дъжд - почвам да плувам.

   При 2 000 МЖС със средно 60 жилища и с по 4 човека средно на жилище = 480 к жители са видяли нещо. А го плащат ВСИЧКИ. Нормално е останалите 6.5 млн. да се чувстват прецакани. Колко пари се похарчиха за тези 2 000 МЖС? Колкото за 4 500.
  • X
   X
   5 -3
   02:10, 3 яну 2021
   44 отваряй по-често прозорците, проветрявай и нема да плуваш във вода.
  • 44
   4444
   4 0
   13:14, 3 яну 2021
   Х, образовайте се малко и тогава коментирайте.
   Имате ли си представа как се разпределя "дишането" на един дом? Едва ли! Чували ли се нещо за λ и какво означава? Цяло лято живея на течение. Инсталирал съм клапи на прозорците и вентилатори в банята и тоалетната. Според Вас и дупка към покрива ли трябва да направя?
 • 10
  12
  123
  5 -4
  19:30, 2 яну 2021
  Санирането не се извършва за красота,а поради необходимост! И се питам управата на Хасково видяла ли е блока на ул. Стефан СтамболовN27 на който при всеки вятър пада външната мазилка, а на места се вижда арматурата! Този блок няма ли да бъде саниран най накрая, скоро ще станат инциденти , ама ще е късно...
  • Пе
   Пешо
   6 0
   00:06, 3 яну 2021
   Инциденти има, но за щастие само счупени прозорци на коли. Дано не пострада някой човек, че ще е късно.
 • 11
  16
  166
  10 -5
  20:14, 2 яну 2021
  Е що глупости изчетох! Санирането е с евро пари по европейски изисквания ! Брюксел ни налага! Идете и вижте и в Унгария и Румъния как също санират соц. панелките. А това че у нас някои блокове не са санирани са си виновни някои от обитателите му! Един да не е съгласен да се санира и няма да се санира. Обикновено винаги има едно задно колело, което казва, "аз си санирах преди няколко години и си сменях прозорците със собствени средства и не искам" и заради него не се санира.
  Шопа много добре го е казал - " На мен може и да не добре, но важното е че и на комшията ще му е зле!"
 • 12
  Вя
  Вярно но!
  8 0
  21:26, 2 яну 2021
  Заради едно задно колело не може да се спре саниране на блок с 5 входа келеши вярно има но те са малцинство!
 • 13
  СД
  с две думи
  5 0
  11:48, 3 яну 2021
  Като замисъл - прекрасно, като изпълнение - леле мале грамофон свири майка плаче.
 • 14
  Бо
  Боко the first
  0 0
  19:03, 3 яну 2021
  Купувайте панели

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021

Случаен виц

Последни новини