От х:

Днес в x:

Хухла: канализация има, вода няма. Магазинът - на колела

През последния месец ивайловградското село Хухла се превърна в най-титулуваното от медиите в страната. За Хухла се изписаха хиляди информации и репортажи покрай проведениия тук празник “Мистериите на Хухла”. Какво се случва тук обаче извън емблематичните празници покрити с привкус на история и обгърнати в тайнственост. Хухла е единственото село в община Ивайловград, което няма работеща канализация за питейна вода, въпреки че селото е дало и кмет на общината през последните 10-на години. Сега хухленци се снабдяват с питейна и за всякакви нужди вода от двете чешми насред селото. Рояк оси търсещи живителната влага ни посреща край едната от тях. Проблемът с водата води със себе си маса други. Липсата на канализация ни създава проблеми пред ХЕИ да отворим Хоремага на селото, откъдето местните хора да се снабдяват с най-необходимите им продукти, казват местните жители. Сега си купуват тези неща от магазин на колела, което на практика е също толкова незаконно. Има и друг момент, че твърде много хора от вътрешността на страната, които са решили да видят местните забележителности след инвазията на медиите, ще останат разочаровани, като няма откъде да си купят дори нещо елементарно за хапване. Въпреки силно намалелия брой на местните хора, между тях все още се намират достатъчно инициативни люде, които биха могли да подхванат местната търговийка, дори и дето се вика “На ползу роду” – тъй като в селото живеят около 40 души.

Иначе тръбите за водоснабдяването на селото са прекарани и докато дойде време да бъдат пуснати, най-вероятно ще се окаже, че вече са амортизирани, твърдят местните хора. Според изискванията на ХЕИ те не могат да извадят вода за Хоремага и с помпа от кладенци, въпреки че водата която бликва от близо 60-метрова дълбочина е с най-добрия известен досега състав и качества. Някога на връх “Илинденя”, който се намира над селото е имало извор с лековита вода. Тук са идвали да се лекуват всички хора от близки и по-далечни места. В минали години изворът на върха пресъхнал, но това е същата вода, която е извирала горе, твърдят местните хора. Сега лековитата вода на връх “Илинденя” отново е извадена. С помощта на сонда от близо 60 метрова дълбочина безценната течност бликна отново. Нейните качества са замерени в лабораторията на “Лукойл – Нефтохим” и се установява, че вода с по-добър състав в България не съществува.

Другият парадоксален момент е това, че Хухла се намира на територията на Хасковска област, но много по-голямо внимание й оказва Кърджали, въпреки че отстои на същото разстояние, колкото и Хасково. През всичките тези години не се намери нито една хасковска институция, която да ни обърне внимание, нито една фирма, която да ни съдейства с нещо полезно и за нас, казват хухленци. Нито един местен депутат или областен управител не благоволи да зачете Хухла поне за провежданите вече близо десетилетие Мистерии, въпреки, че почти всяка година се отправят персонални покани. Ние се радваме на творците, които идват, защото това наистина са хората на духа, но те не могат да ни разрешат чисто материалните проблеми, твърдят жителите на Хухла.

 Росен Тенев

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини