От х:

Днес в x:

Честито Рождество Христово! Светлина и надежда!

На 25 декември празнуваме Рождество Христово. То е своеобразно продължение на Бъдни вечер и е един от най-големите църковни празници в християнския свят.

Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем.

А в момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. 

Народната традиция е свързана с обичая коледуване. Основни участници са момци в предженитбена възраст. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водачът на групата, който е по-възрастен и женен. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят "шарени тояги". Времето за коледуване е строго определено от традицията - от полунощ до изгрев-слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват злите сили, вампири, таласъми и други свръхестествени същества. Коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.

На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо. Затова и в много краища на страната на днешния празник се коли прасе. А трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година.

Когато домакинът стане от трапезата, трябва да се движи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва слама, за да раждат.

Екипът на Haskovo.net ви желае здраве и топлина в сърцата!

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    По времето когато се ражда Христос
    в Палестина
    е било яко Робовладелство - мутри , бейове и роби :))
  • 2
    Св
    Светла Коледа
    2 -4
    11:48, 25 дек 2020
    Да ама не . На тъмно с ЕВН. Поздрави . Вулканския.
  • 3
    Ev
    EVN Тъпаците
    3 0
    15:07, 25 дек 2020
    Втори час,вече няма ток в центъра на Хасково,на връх Коледа!!!
    Каква светлина?!?
  • 4
    Ja
    Jack Bauer
    4 0
    19:01, 25 дек 2020
    Честита Коледа на всички. Бъдете живи и здрави.
Последни новини