От х:

Днес в x:

Хасково сред общините, готови да предоставят жилища на медици

Хасково е сред общините, които имат готовност да предоставят общински жилища на медици, командировани да помагат в  болниците на тяхна територия от други населени места. 

Програмата се разработва от здравното министерство, съвместно с Националното сдружение на общините в Република България.

Общо 112 жилища от общинския фонд предоставят за медици 64  общини. 40 от тях са заявили и готовност да поемат режийните разходи за настанените специалисти. 

В експресното допитване, проведено от НСОРБ още 19 общини декларират, че могат да обезпечат настаняване в хотели или общежития.

Преди дни бяха осигурени един милион лева за ремонт на бившия учителски институт, който ще стане общежитие за медицински сестри в Пазарджик. Там ще има изнесено обучение по специалността. Общините предоставят за настаняване и подходящи апартаменти в общински почивни бази, туристически хижи, общежития, общински и частни хотели.

Готовност да подпомогнат инициативата на Министерството на здравеопазването за укрепване капацитета на болниците в страната са заявили не само общини, на чиято територия има държавни или общински болници, но и такива, които не разполагат с лечебни заведения. Техните жители ползват здравни услуги на територията на други общини и това е сериозно основание за проява на солидарност в сегашната трудна ситуация.

Освен общински жилища за лекари и медицински специалисти програмата ще осигури и допълнително финансиране за заплати. Здравното министерство и НСОРБ предстои да уточнят конкретните параметри на механизма, който ще гарантира здравеопазването във всяка точка на страната в условията на пандемия.

През 2021 г. бюджетът, с който здравното министерство ще подпомогне лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни райони ще бъде 45 млн. лв. Средствата ще бъдат разпределени между 75 болници в страната.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    3 0
    16:29, 23 дек 2020
    Не така!!! От къде на къде ще се осигуряват жилища на някакви си медици? Църните паразити са с предимство, първо на тях и ако останат, тогава на другите.
  • 2
    Kr
    Krum
    3 0
    09:12, 24 дек 2020
    От къде ще дойдат тези медици, които да настанят в ******ските блокове? От Германия или Белгия?! Малоумниците прогониха хората с ниски доходи и високи данъци и сега щели да ги настаняват !
  • 3
    На
    наглеци са управляващите
    1 0
    12:00, 24 дек 2020
    Я направете статистика колко хасковски лекари бяха принудени да отидат на работа при 'по-нормалмни' условия в Пловдив, Стара Загора, Свиленград и Кърждали. Много от тях се прибират всяка вечер или всяка седмица в Хасково.

    Търсели лекари. Ами не гонете тукашните по-лесно е. Дали ще предпочетат да работят час на ден повече, вместо да пътуват по 2 часа на ден?
    • По
      по времето на Близнаков
      1 0
      12:08, 24 дек 2020
      По времето на д-р Близнаков и кмета Георги Иванов нямаше проблем откъде да се намерят лекари. Те сами се върнаха в Хасково. А много дойдоха и от други градове. Даже не се даваха жилища. Имаше нормално условия за работа и нормално заплащане. Днешната шайка краде всичко и без да искат изгониха лекарите, сестрите и цялото останало население.
Последни новини