От х:

Днес в x:

15 души с психични заболявания ще бъдат настанени в новия Център в Хасково

    15 души с психични заболявания ще бъдат изведени от институция и ще бъдат настанени в новия Център за грижа за лица с психични разстройства в Хасково.

    Сградата на Центъра вече е готова и оборудвана. Изграждането й е финансирано по Оперативна програма „Региони в растеж“ със съфинансиране чрез Европейския фонд за регионално развитие.

    Проектът е на обща стойност около 570 хил.лв. От тях 85 хил. лева са национално финансиране.

    Днес заместник-кметовете Динко Тенев и Мария Вълчева, и директорът на Дирекция „Европейски и национални проекти и програми и екология“ в Община Хасково Ваня Христова показаха помещенията в новия център.

    В него има всекидневна, стая с оборудване за приготвяне на храна и място за хранене на домуващите. Всяка от стаите е със самостоятелен санитарен възел. Част от помещенията са пригодени за обитаване от инвалиди с необходимите помощни съоръжения за това.

    Центърът разполага с обширен двор, където ще се провеждат част от културтерапиите на обитателите му. има обособен и кът за отдих.

    Социалното заведение се намира непосредствено до Психодиспансера край булевард "Никола Радев".

    Предстои да бъде разписано ново проектно предложение по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за набиране на персонала, който ще се грижи за хората в Центъра:управител, медицински специалисти, трудотерапевти, болногледачи. Едва тогава потребителите ще бъдат прехвърлени тук, посочи Ваня Христова.

    Обитателите на Центъра ще бъдат определени с помощта на експертите от Агенцията за социално подпомагане и Министерството на здравеопазването, след предварителна социална оценка.

    Настанените в Центъра лица ще имат възможност да придобият трудови навици и да се социализират в резултат на всекидневната работа с тях.

    Идеята е тези хора, които ще бъдат настанени тук да живеят в домашна среда с добри битови условия, да имат възможност да развиват своите трудови и социални умения, посочи заместник-кметът Динко Тенев.

    Проблемът с местата за настаняване в подобни интегрирани центрове на хора с психични разстройства е сериозен не само в Хасково, но и в цялата страна. В нашия регион действително има нужда от това място и чрез създаването на новата специализирана услуга част от тези проблеми ще се разрешат, посочи Ваня Христова.

    Очаква се новият център да заработи през 2021 година и в него да бъдат настанени новите му обитатели. Той ще е един от първите от този тип в България, който ще влезе в режим на работа.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (17)

    • 1
      Ка
      кака Снежинка
      10 -8
      18:49, 18 дек 2020
      Докато ги настанят по цял ден се разхождат по улиците и правят шоу, маймунджилъци и развеселяват гражданите !
      • Абе дебили, кой сложи хладилник с машина за лед з... Виж коментара
      • По
        Порчо
        4 -2
        12:42, 20 дек 2020
        А дали ще се намери едно място за един централно изкукуригал мутра-пожарникар от Банкя? За един приятел питам.
    • 2
      1) направили гумена стая за луди , а
      във всички стаи оставили неща за трошене от лудите ....
      При нас всичко за лудите е яко фиксирано на място и от неръждавейка - за да не може да го отгризе лудия
      2) Кефи ме и шкафчето с огледала в банята - да може лудия да си слага спринцовките и
      ако му е кеф да си отреже вените с парче стъкло от огледалото :))
      3) Най-големия хит е хладилника за 4000 лева с ледо-генератор - тва е като от американски сериал - главния герой - откачалката - става , налива си кока и допълва с лед
      и отива да бие с крак от стол колегата си по стая :))
      • Аз
        Аз не съм калинка определено
        18 -10
        21:29, 18 дек 2020
        Ти, който пишеш тези словоизлияния, би ли си представил, че в даден момент всеки може да врътне, и ти и аз .... да се наложи да попаднем в подобна инсттитуция?! Тъпако, всички хладилници с обем, достатъчен да обслужва много потребители вече се произвеждат с ледогенератори. Това не е лукс, а нещо нормално. Важно е да плюем и храчим. Айде да направим лагери за лудите, като при хитлер, а ...кво ще кажеш, а не такива центрове дето ще ги накарат да се чувстват поне в стаичката хора. Иди там и се огледай в огледалото на шкафчето, може да видиш изродената си ценностна система.
      • Ам
        АмериканскиХойКосмат
        3 -7
        23:27, 18 дек 2020
        Бия се с чук по главата колко съм тъп ..... ....... Виж коментара
    • 3
      Чи
      чичо ти Снежко
      7 -10
      21:39, 18 дек 2020
      Една пенсия пуска по 3 поста с различни никове. И после управляващите били виновни. На лош крив рак водораслите му пречат да плува ! Ходи и кандидатствай да те настанят в тези къщички за психясали и ще ти е много по-добре и хапчета ще ти дават и с каишки ще те връзват за да спиш по-спокойно!!!
      • Дебил , Снощи при нас вечерта един румънски ромл... Виж коментара
    • 4
      Фа
      Факт
      10 -4
      23:13, 18 дек 2020
      Предпочитах това място да е дом за деца и майки- ново и чисто! Вярно, че шизофрениците се нуждаят от реанимация и много грижи, но за мен психичните р-ва са лукс! Който работи по 10 часа на ден, питайте го има ли време да изперка! Има един, викат му Лудия Октай, болен е понеже една стотинка не е заработил през живота си и колко има като него!
      • Та
        такаа
        1 -2
        09:36, 19 дек 2020
        Наркоман, крадец и хомосексуален е тоя! Ходи с жени за да крие, че е обратен! Майка му го е била много на времето и затова е луднал!
    • 5
      Ян
      Яни
      8 -4
      10:24, 19 дек 2020
      Е видимо е в този дом най важното е хладилник лукс с машина за лед, това е много необходимо, на болните хора, това е показателно за злоупотреби на герб... Но нали за тях закони няма и трябва да усвоят парите....
    • 6
      Кл
      Клетва
      4 -8
      12:01, 19 дек 2020
      Дано всички разбирачи които сте писали тук да бъде... Виж коментара
    • 7
      Ка
      Кара Урман
      6 0
      12:25, 19 дек 2020
      Да вземат да пуснат тези хора и вместо тях да настанят гъзарите и целодневните кибици от Авеню и там другите заведения дето се фъчкат по цял ден колко са богати с 3лв в джоба и смартфон за 400 лв на изплащане от на бабите си пенсията! И Даньо Корена от Димитровград да приберат също
    • 8
      ИО
      и още ...
      13 0
      15:30, 19 дек 2020
      Нека да се направи център за настаняване на изперкали директорки на училища! Не са една и две в града, които напълно са се самозабравили - някои са със скромни прояви, други са по напред с материала! В повечето случаи май се мислят за Хитлер, Наполеон, Александър Велики и т.н... Ама много е жалко да ги гледаш да се мъчат така! И директорките са хора - нека да им подадем ръка, да им помогнем!
      • Ха
        Хасковлия
        5 0
        17:03, 20 дек 2020
        А. Ми тя Стайкова от Паисий и нейната тайфа да не би да са по- добре. Същите откачалки, ама и крадливи.
      • И старата и новата :))
        ... Питай батя си
    • 9
      Ти
      Типично за директорки
      1 0
      15:04, 22 дек 2020
      на училища, за някои съвсем на място. Според руската психологическа школа и нейните представители агресивността се свързва с активността на личността, нейните мотиви, ценности, нагласи, които тя има. Те приемат идеята, че агресивността се проявява приоритетно във фрустрационни ситуации, които могат да се нарекат кризисни за човека.
      Един от представителите, Леонард Берковиц, смята, че фрустрационната ситуация поражда гняв, който се явява подбудителен компонент за агресивно действие. Като такъв той дава възможност да се появят т.н. пулсови дразнители, свързани с мотивацията на личността и със самоопределението на самата ситуация. Те дават възможност агресивната реакция да стане факт.
      Гневът по своята същност възниква тогава, когато достигането на целите, към които е насочено действието на човека, се блокира. Това означава, че гневът е първоначален пусков механизъм, а не причина за агресивно поведение. В този смисъл всички пускови механизми се породяват тогава, когато по пътя за реализиране на действието се получи разминаване между източника на гнева и причината за фрустрацията.
      Гневът поражда негативно преживяване, докато пусковите механизми изпълняват функцията, необходима за осъществяване на агресивно действие.
    Последни новини