От х:

Днес в x:

3 °C

Хасковлии с възражения срещу план-сметката за такса битови отпадъци за догодина

  Хасковлии излязоха с възражения срещу план-сметката за такса битови отпадъци за община Хасково за догодина, която трябва да се гласува на предстоящото онлайн заседание на Общинския съвет на 18 декември.

  Възраженията бяха изложени на импровизиран брифинг от хасковлията Станимир Стоянов, който е член на ПП „Да, България“ и беше придружен от още двама членове на партията – Симон Зенопян и Атанас Стратиев.

  Те смятат, че предложената от община Хасково план-сметка е абсолютно несправедлива на няколко основания.

  „Община Хасково, без да даде обяснение, поради каква причина очаква да има около 15% повече депонирани отпадъци догодина на фона на тази криза и тази пандемия, заведенията и ресторантите са затворени, всичко е затворено и най-вероятно ще е така и на пролет. В същото време отчисленията в тази план-сметка предполагат, че ще има 20% повече депониран отпадък. Тоест абсолютно е грешна тази план-сметка“, заяви Станимир Стоянов.

  „Освен това, без да вдига таксата, при положение, че ще имаме 15 или 20% повече отпадък, общината очаква да има 30% повече приход. Това е документ с невярно съдържание“, смята още Стоянов.

  Според него от гледна точка на гражданите се таксува несправедливо превозът на битовите отпадъци до депото в хасковското село Гарваново, тъй като сумата е една и съща, както за жителите на близкото село, което е на около 2 км, които плащат същата такса за превоз например от най-отдалеченото село в общината – Елена, което на повече от 45 км.

  Той недоволстваше и срещу деленето на фирмите – такива които подават декларация за контейнери и такива, които не подават декларация, при които едните ще плащат два пъти повече за почистване на общите терени.

  Стоянов е на мнение, че дори таксата за битови отпадъци трябва да се намали, тъй като от предходните 2 години има големи излишъци в общината, а сумата се запазва същата.

  Възраженията са внесени до кмета на община Хасково и до Общинския съвет, което според него са били публикувани едва днес.

  Потърсен за коментар кметът на община Хасково коментира, че като цяло самата методика за плащане на такса битови отпадъци не е справедлива, но това е зададено от законодателя. Той даде за пример, че апартамент с един обитател плаща същата такса колкото апартамент с петима обитатели. Подчерта, че от години таксата се калкулира по един и същи начин за всички населени места в общината.

  Градоначалникът заяви, че планира още в началото на следващата година да се създаде комисия от експерти с участието на общински съветници, включително да има обществени обсъждания, за да се направи нова методика за изчисления на такса битови отпадъци, така че тя да бъде справедлива и за гражданите, и за фирмите.

  Относно очакването на повече отпадъци, градоначалникът заяви, че това е прогноза на отдел „Екология“ на база на исторически принцип в предходни години, тъй като боклукът се увеличава всяка година.

  Кметът Дечев заяви, че отчисленията от предходните години ще бъдат използвани за изграждане на нова клетка за депониране на отпадъци, а в същото време по предписание на РИОСВ – Хасково трябва да бъде рекултувирана старата. Двете услуги коствали по близо 3 млн. лв. За рекултивация щял да се използва излишъкът от предходните години, който бил около 700 000 лева, които дори няма да достигнат.

  Докладна записката от кмета може да видите тук, а възражението тук.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (32)

  • 1
   Ед
   ЕдинДругИДругиДвама
   34 -12
   16:35, 16 дек 2020
   Хасковска носия - Ханцуг.
   • Ма
    Маргарита Топалова
    23 -10
    17:20, 16 дек 2020
    Дай на България изпратили бе отбора, защото тошката сече дърва някъде и търси на кого да продава фирми с ддс задължения
   • Аз още от Гимназията не мисля самостоятелно ,
    затова ми е Прякора
  • 2
   12
   12345
   48 -10
   16:43, 16 дек 2020
   Браво момчета,да си намалят заплатите гоподата от общинкият съвет заедно със елементарното к...е.В тази ситуация и когато половината бизнес не работи ти да вдигаш такса смет е ГРОЗНО господа управляващи!!!
   • Нивото в Хасково падна много и
    Народа не може да разбере разбере нас Общинските съветници
    и "тънкия ни замисъл"
   • Ге
    ГЕРБ са откровени крадци
    7 -3
    10:29, 17 дек 2020
    При бързо Намаляващо население на града и общината..
    ..при силно намаляла бизнес активност и покупателна способност на хората.. ГЕРБ и патерици прогнозират 15% увеличени Отпадъци !??
    Отговорът на тази Аномалия ще намерим в Договорите за Сметопочистване на Хасково и областта !
    Фирмата вероятно ще се окаже ГЕРБава-форуком или тяхна подфирма=делян добрев ...
    Бързат с кражбите,че времето изтича ...
  • 3
   По
   Порчо
   43 -6
   16:49, 16 дек 2020
   Кметчето да обясни какво налагаше таксата смет на фирмите да скочи 5 до 6 пъти като абсолютна стойност! Защо, след като реши да бъде процент от данъчната, а не от балансовата стойност не свали промилите, за да стане тежестта по-поносима? Разбираме, че трябва да се отчита на ДПС и на Румен Вълка, че му осигуриха кметството, но трябва да си много тъп, ако мислиш, че хората ще се радват на първото му действие, като кмет! Това е гавра с едва дишащия дребен и среден бизнес в град Хасково! А за такива действия ще си носи последиците, той и дебилната им партийка!
   • Аш
    Ашко
    30 -7
    18:06, 16 дек 2020
    Абсолютно си прав, тези гербави изроди искат само лапница, не им пука, че няма да остане кой да им работи при тези данъци, задушават бизнеса с лобито за лилянов,гаргов, минев и компания, за да си карат мерцедесите, ще дойде видов ден и всички плъхове в общината ще работят на камионите за боклук, защото за друго не стават!
  • 4
   Ге
   Георги Мустака
   14 -26
   17:17, 16 дек 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • То
    Тошко ДДСто
    19 -8
    18:12, 16 дек 2020
    Продавам дърва за огрев скоро съм ги гепил от Крумовград. Побързайте че майка ще ги даде за мебели в Дървото
   • Ме
    Меча
    8 -4
    22:47, 16 дек 2020
    Тошко ДДСто, разкажи повече за злоупотребите на Топалови и техния бизнес, ако знаеш! Мисля, че не им е чиста работата. За Топалов-старши чух доста нелицеприятни неща и предполагам, че сега тика напред синчето, за да си прави далаверите зад гърба му и при необходимост да се прави на политически репресиран. Така ли е?
  • 5
   Об
   Облещени динозаври
   31 -8
   17:19, 16 дек 2020
   Хората намаляват поради миграция или по естествени причини, на целият Кенан събират такса смет, а има три контейнера на кръст и решили да вдигат. То, че герберугата е алчен, на всички ПО СВЕТА стана ясно, но това е гьормедищина!
   • Къде са ми детските. Затова ли правя деца като луд а вие не ми ги давате
   • Ре
    Репликиращият
    6 -3
    18:21, 16 дек 2020
    Каза ли нещо или само пръдна?
  • 6
   Ум
   УМНОТО ИЛИ ТЪПОТО
   22 -6
   17:34, 16 дек 2020
   Инвестираните в Станчо за ,,кмет,, пари сега се избиват, прибират във на такси и данъци.
  • 7
   Мн
   много лошо
   19 -4
   17:55, 16 дек 2020
   Параграф 4 улици на Кенана няма но такса смет има
  • 8
   Ня
   Някой
   18 -9
   18:07, 16 дек 2020
   Симон Зенопян пак се появи на "сцената" - пардом: Инж. Зенопян който е идол на всички ченгета в града - поне така се пише и се говори! А този Стратиев откъде се пръкна? Къде отиде Топалов или сега "вожда" е 6 волтовия Станимир!
   • 13
    135
    8 -5
    19:40, 16 дек 2020
    От къде на къде ще е любимец на ченгетата?Да не им прави хубави св...ки?
  • 9
   Тр
   Три
   8 -1
   18:09, 16 дек 2020
   Тримата .......
  • 10
   Ju
   Junk
   19 0
   18:25, 16 дек 2020
   Порчо, хубав коментар! Но да не забравяме, че новото депо, а и старото са на разпореждане на Т. Лилянов. Т.е. парите са за него и съответние отчисления от тях отиват в правилните хора. А гражданите и най-вече фирмите - кучетата ги яли! Пандемия, локдаун/затваряне/ - кметът и с-ие не се интересуват. Важното е тяхното да не се губи.
   П.С. Вижте другите опозиционни партии какви мишки са!
  • 11
   Ба
   Бай Танас
   18 -15
   18:49, 16 дек 2020
   Тримата глупаци...... Празни погледи,анцузи, тъпи стойки..... И като се сетя, че и тримата ги познавам, колко алчни и продажни душици са. А няма да казвам, че единия от тези хубавци от 2 години ми дължи и пари... А сега се прави на Робин Худ.
  • 12
   Го
   Гошо
   11 -5
   19:37, 16 дек 2020
   До бай Танас: Пиши де кой от тия тримата ти дължи пари, защото и аз имам подобна случка с един от тия.
  • 13
   Пе
   Петко
   6 -7
   22:38, 16 дек 2020
   Зенопян приличаш на съседа,Янка бе палавница.
   • Го
    Гошо
    5 -2
    08:29, 17 дек 2020
    Петко, да не бъркаш Янка с Петя, защото и аз живея близо до стадиона /да не пиша точно улицата /, но става въпрос за стадион "Младост". А Зенопян го виждам почти всеки ден когато отива на работа при баща си. Лятото ми е много смешен като се качи на мотора и се прави на джендър!
  • 14
   Го
   Горския 2
   12 -6
   07:34, 17 дек 2020
   Много правилна позиция поне си казват мнението, а не като всички послушковци под строй и гласуват за партията майка Герб и наистина както коментира Порчо господин кмета да обясни защо се вдигат таксите в условията на пандемия, когато сума ти бизнеси не работят .... И не някой да му напише отговора и той да го чете ... Дали ще отговорят на въпроса на Порчо ??? Въпрос за Стани богат версия Хасково ...
  • 15
   До
   До тримата Ганьовци
   7 -4
   09:18, 17 дек 2020
   А да питам тримата глупаци от снимката понеже дават за примери разходите за боклуците от село Елена и село Гарваново до сметището , те сигурно предлагат на Гарваново да се намали данъка на половина, а в Елена да се вдигне двойно ?
   Те така в цяла България ще се мери разстоянието от села и градове и за всяка къща даже ще има индивидуален промил, щото един може да живее на края на града или село и разходите и за него ще са по-големи .
   То не е въпроса само да искаш промяна , въпроса е да имаш нещо и на втория етаж
  • 16
   Жи
   Жител на село Елена
   9 0
   09:41, 17 дек 2020
   Не може да има разлика между двете села Елена и Гарваново, това някаква дискриминация. Тези които живеят в Елена щяли да плащат двойно, да ама не! Това че Елена е най - отдалеченото село до депото нямат вина хората. Така и така в нашето село не останаха хора а се плащат високи данъци.
  • 17
   Къ
   Къща от карти
   6 -5
   09:52, 17 дек 2020
   Уфф и тоя Станимир се оказа накрая просто един политически охлюв с политически интереси и цели. Такива са му и протестите- политически. Поне да не се прави на голям борец за правда, защото е от ясно по-ясно, че не е.
  • 18
   Хи
   Химената
   6 -2
   12:09, 17 дек 2020
   Ава анцуг ! В кой джоб е тревата ?
  • 19
   Ли
   Лицата на протеста
   5 -2
   14:48, 17 дек 2020
   Тази година на много места се нагледахме на лица на протеста и тези , които уж ще правят промяната в държавата.То не бяха криминално появени , то не бяха футболни агитки и всякакви палячовци .
   Тези тримата на прима виста струи Хинтелект от тях - единия с Ханцунг, другите с рЪките в Джубите , застанали академично пред сградата на Общината !
   Евала момчета !
  • 20
   Jo
   John
   0 0
   13:49, 20 дек 2020
   Тези пундели миналата година единодушно гласуваха 15%то увеличение за гражданите и 500% увеличение за фирмите, за какво точно се дървят в момента?!

  Хороскоп за 20.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
  20 яну 2021
  Последни новини