От х:

Днес в x:

8 °C

Туроператорите недоволстват, че нямат работа, а плащат застраховки

51 млн. лева държавна помощ в подкрепа на туроператорите и туристическите агенти гласува днес правителството. Подпомагането ще бъде в размер на 4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот за 2019 година.

Безвъзмездно предоставените средства ще се използват за приоритетно компенсиране на загуби, които са  от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми.

Според собственика на една от туроператорските фирми в Хасково обаче средствата са нищожни, тъй като на практика хората от бранша не работят вече една година.

Последното пътуване, организирано от фирмата му, е било през декември 2019 година. През пролетта при поетапното затваряне на границите на повечето от държавите, се е наложило да върне четири групи, готови да отлетят за Йордания.

„В деня, в който трябваше да летим, разбрах, че голяма част от туристическите обекти в Йордания, като Петра, например, са затворени. Нямаше никаква официална информация от нашите власти за това, разбрах го през една фейсбук страница. Някои от хората в групата се наложи да върна буквално от летището в София. Но добре че стана така, защото, ако бяхме излетели, нямаше да можем да се върнем обратно дълго време. От тогава нямам работа.“, казва хасковлията. И дори не иска да си спомня колко нерви и разходи му е коствало докато завърти колелото обратно и върне сумите на клиентите си.

За оцеляването си от от тогава до сега казва: Стискам зъби.

За обявените 4 процента подпомагане, казва, че ще стигнат колкото да покрие загубите си за телефонни сметки при пропадналата последна организирана от него екскурзия.

Но пък поставя темата за това, че на практика държавата не му дава възможност да работи с наложените мерки, а в същото време плащането по задължителната застраховка, за да не си изгуби лиценза, си остава.

Застраховката при нас е нещо като „гражданска отговорност“ за автомобилите. Ако нямаме застраховка губим лиценз. На всичкото отгоре през тази година беше много трудно да си направим застраховките, защото застрахователите не искаха и да чуят за нас туроператорите, прекалено сме рисковани. Не отказаха, но ако предходната година застраховката ми беше 500 лева, сега ми дадоха оферта за 12 000 лв. В крайна сметка след много преговори успях да се застраховам за 700 лева. След три месеца през март идва ред на новата застраховка, която пак ще трябва да направя. Ако не го направя един нов лиценз ще ми коства минимум 10 000 лева. Така се получава един омагьосан кръг-не работим, а сме длъжни да спазваме регулациите. Правим застраховки, а няма за какво. Временното отпадане на застраховките, беше едно от облекченията за нас, за което държавата можеше да помисли“, казва туроператорът.

Друг представител на туристическия бранш в Хасково- хотелиерът и ресторантьор Стойчо Ганашев обаче смята, че за туроператорите не трябва да има държавна помощ. Логиката му следва парите, а  бранш спомага, казва той, парите да излизат от страната ни. Според данните, едва около 5 % от родните туроператори водят туристи в България.

Предприятията с основен предмет на дейност в сферата на туроператорската и туристическата агентска дейност са малко над 1600, сочи официалната статистика.

Днес на правителственото заседание беше обявен и стимул за това те да бъдат по-активни, след преминаването на пандемията, и да подпомогнат родния туризъм, като водят чужденци у нас.

За това правителството реши отпускането на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма в размер на 4 993 723 лв. за 2020 г. Предвижда се разпределянето на тази сума да е в рамките на две години след отмяната на извънредното положение. Министерството на туризма ще предоставя на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България.

Държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет не по-малко от 100 места.

Красимира Славова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Съ
  Сърнела
  9 -1
  17:43, 16 дек 2020
  Ако е фирмата Е сърнела заслужават да фалират - лошо обслужване,изоставяне на цяла група да се управят сами на летище Фиомичино Рим от водещия Арменец.Договорената храна на закуска под всяка критика мизерна в повечето пътувания, в Истанбул същия арменец ни взе по 30 евро за разходка с корабче.и пред всички капитана му даде тоес отдели 300 евро.
 • 2
  Ра
  Работещ гражданин
  3 -1
  19:18, 16 дек 2020
  Как няма да му стигнат 4% от оборота на 2019 на този ТО?? Това са около 10-15 хил лв. (на около 20-35 хил оборот на месец) - за какви телефонни сметки се говори!? От началото на пандемията, всички работници бяха м/у 4-6 месеца на борсата (някои и по-дълго) като си работиха дистанционно у дома си. 2-3 месеца след обявяването на пандемията ТО можеха да кандидатстват за средства м/у 3-10 хил лв. (почти всички взеха по 10 хил лв. максимално). Сега отпуснаха за работниците по 24лв./ден. Смятам, че тези механизми доста спомогнаха на ТО/ТА, може би не са 100% достатъчни, но можеше и да няма такива. А от Юли до Октомври (включително) доста от ТО се организираха към вътрешни екскурзии и имаха доста голям успех. Не казвам, че са имали големите печалби от това, но все пак ..
 • 3
  Бе
  Бейзолум
  7 0
  21:54, 16 дек 2020
  Тази криза е в цял свят какво ще се оплакват и реват! Пример -миналата година преди корона вируса служителите на Луфтханза протестираха искаха по-високи заплати. В момента една трета от персонала на авиокомпанията се съкращава, защото няма пътникопоток търпят огромни загуби и тнт. Или друг пример с Гърция, където имаше драконовски мерки и ограничения за туристите това лято . Та корона вируса си е световен проблем и нашенските да си траят и стиската зъбите и задниците , защото не само те са без работа и препитание.
 • 4
  До
  Дорчо
  4 0
  22:05, 16 дек 2020
  Най-големият проблем не само на Туроператорите, но и на всички останали които сега разчитат на държавна помощ е че тази помощ в повечето случаи е процент от миналогодишния оборот. Когато миналата година си шмекерувал, и не си отчел и половината оборот сега няма как да разчиташ на сериозна помощ.

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
28 фев 2021
Последни новини