От х:

Днес в x:

Туроператорите недоволстват, че нямат работа, а плащат застраховки

51 млн. лева държавна помощ в подкрепа на туроператорите и туристическите агенти гласува днес правителството. Подпомагането ще бъде в размер на 4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот за 2019 година.

Безвъзмездно предоставените средства ще се използват за приоритетно компенсиране на загуби, които са  от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми.

Според собственика на една от туроператорските фирми в Хасково обаче средствата са нищожни, тъй като на практика хората от бранша не работят вече една година.

Последното пътуване, организирано от фирмата му, е било през декември 2019 година. През пролетта при поетапното затваряне на границите на повечето от държавите, се е наложило да върне четири групи, готови да отлетят за Йордания.

„В деня, в който трябваше да летим, разбрах, че голяма част от туристическите обекти в Йордания, като Петра, например, са затворени. Нямаше никаква официална информация от нашите власти за това, разбрах го през една фейсбук страница. Някои от хората в групата се наложи да върна буквално от летището в София. Но добре че стана така, защото, ако бяхме излетели, нямаше да можем да се върнем обратно дълго време. От тогава нямам работа.“, казва хасковлията. И дори не иска да си спомня колко нерви и разходи му е коствало докато завърти колелото обратно и върне сумите на клиентите си.

За оцеляването си от от тогава до сега казва: Стискам зъби.

За обявените 4 процента подпомагане, казва, че ще стигнат колкото да покрие загубите си за телефонни сметки при пропадналата последна организирана от него екскурзия.

Но пък поставя темата за това, че на практика държавата не му дава възможност да работи с наложените мерки, а в същото време плащането по задължителната застраховка, за да не си изгуби лиценза, си остава.

Застраховката при нас е нещо като „гражданска отговорност“ за автомобилите. Ако нямаме застраховка губим лиценз. На всичкото отгоре през тази година беше много трудно да си направим застраховките, защото застрахователите не искаха и да чуят за нас туроператорите, прекалено сме рисковани. Не отказаха, но ако предходната година застраховката ми беше 500 лева, сега ми дадоха оферта за 12 000 лв. В крайна сметка след много преговори успях да се застраховам за 700 лева. След три месеца през март идва ред на новата застраховка, която пак ще трябва да направя. Ако не го направя един нов лиценз ще ми коства минимум 10 000 лева. Така се получава един омагьосан кръг-не работим, а сме длъжни да спазваме регулациите. Правим застраховки, а няма за какво. Временното отпадане на застраховките, беше едно от облекченията за нас, за което държавата можеше да помисли“, казва туроператорът.

Друг представител на туристическия бранш в Хасково- хотелиерът и ресторантьор Стойчо Ганашев обаче смята, че за туроператорите не трябва да има държавна помощ. Логиката му следва парите, а  бранш спомага, казва той, парите да излизат от страната ни. Според данните, едва около 5 % от родните туроператори водят туристи в България.

Предприятията с основен предмет на дейност в сферата на туроператорската и туристическата агентска дейност са малко над 1600, сочи официалната статистика.

Днес на правителственото заседание беше обявен и стимул за това те да бъдат по-активни, след преминаването на пандемията, и да подпомогнат родния туризъм, като водят чужденци у нас.

За това правителството реши отпускането на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма в размер на 4 993 723 лв. за 2020 г. Предвижда се разпределянето на тази сума да е в рамките на две години след отмяната на извънредното положение. Министерството на туризма ще предоставя на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България.

Държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет не по-малко от 100 места.

Красимира Славова 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Съ
    Сърнела
    9 -1
    17:43, 16 дек 2020
    Ако е фирмата Е сърнела заслужават да фалират - лошо обслужване,изоставяне на цяла група да се управят сами на летище Фиомичино Рим от водещия Арменец.Договорената храна на закуска под всяка критика мизерна в повечето пътувания, в Истанбул същия арменец ни взе по 30 евро за разходка с корабче.и пред всички капитана му даде тоес отдели 300 евро.
  • 2
    Ра
    Работещ гражданин
    3 -1
    19:18, 16 дек 2020
    Как няма да му стигнат 4% от оборота на 2019 на този ТО?? Това са около 10-15 хил лв. (на около 20-35 хил оборот на месец) - за какви телефонни сметки се говори!? От началото на пандемията, всички работници бяха м/у 4-6 месеца на борсата (някои и по-дълго) като си работиха дистанционно у дома си. 2-3 месеца след обявяването на пандемията ТО можеха да кандидатстват за средства м/у 3-10 хил лв. (почти всички взеха по 10 хил лв. максимално). Сега отпуснаха за работниците по 24лв./ден. Смятам, че тези механизми доста спомогнаха на ТО/ТА, може би не са 100% достатъчни, но можеше и да няма такива. А от Юли до Октомври (включително) доста от ТО се организираха към вътрешни екскурзии и имаха доста голям успех. Не казвам, че са имали големите печалби от това, но все пак ..
  • 3
    Бе
    Бейзолум
    7 0
    21:54, 16 дек 2020
    Тази криза е в цял свят какво ще се оплакват и реват! Пример -миналата година преди корона вируса служителите на Луфтханза протестираха искаха по-високи заплати. В момента една трета от персонала на авиокомпанията се съкращава, защото няма пътникопоток търпят огромни загуби и тнт. Или друг пример с Гърция, където имаше драконовски мерки и ограничения за туристите това лято . Та корона вируса си е световен проблем и нашенските да си траят и стиската зъбите и задниците , защото не само те са без работа и препитание.
  • 4
    До
    Дорчо
    4 0
    22:05, 16 дек 2020
    Най-големият проблем не само на Туроператорите, но и на всички останали които сега разчитат на държавна помощ е че тази помощ в повечето случаи е процент от миналогодишния оборот. Когато миналата година си шмекерувал, и не си отчел и половината оборот сега няма как да разчиташ на сериозна помощ.
Последни новини