От х:

Днес в x:

Коледно предизвикателство за сръчни пекари от хасковския музей

Регионалният исторически музей в Хасково отправя Коледно предизвикателство за всички със сръчни ръце.

„Всеки може да използва своите познания, усет, умелост и въображение, за да приготви най-красивия обреден хляб за този светъл празник. Замесете го с вяра, вдъхнете му надежда и го поднесете с любов като направите и нас част от тази прекрасна Коледна традиция”, призоваха от музея.
Споделете снимка или видео на страницата на музея на Вашия обреден хляб, както и добрите пожелания, с които сте го нарекли. Инициативата започва на 14 декември и ще продължи до 28 декември. На 7 януари 2021 от РИМ-Хасково ще се свържат с участника, събрал най-много лайкове на своята снимка, за получаване на наградата от предизвикателството.

Традиция

В българската традиция трудно може да се намери празник без участието на обреден хляб. Неговите форма и украса символизират поминъка на българина, целят да предпазят дома, хората и добитъка от зли сили, да стимулират плодородие, да изкажат благодарност и преклонение пред Бога. Най-голямо е разнообразието на обредните хлябове за трапезата на Бъдни вечер, но общото за всички Коледни хлябове е, че те са основно с кръгла форма, може да включват орехи или плодове и са декорирани със символи, изобразяващи поминъка на семейството.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Го
    Горския
    5 -3
    22:49, 13 дек 2020
    За светлия празник да заколим свиня , мутра или просто ДПС пръч
  • 2
    Аб
    Абе горски
    1 -3
    11:30, 14 дек 2020
    ли си тъпанар ли си, но престани да ни заливаш с глупостите поне за светлите християнски празници!

Още новини

Последни новини