От х:

Днес в x:

16 °C

В царството на орхидеите

  Тази седмица в рубриката „Любопитно от областта“, инициирана от областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова, разказът е за местността Ликана в Ивайловград,  по-известна като царството на орхидеите.

  Община Ивайловград е разположена в най-източните и най-ниските части на Източните Родопи и е изпъстрена с вековни иглолистни и широколистни гори, наситени от редки природни забележителности, както и множество защитени природни видове. На територията на общината са установени над 1335 вида растения, стотици видове пеперуди, разнообразни видове риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници - като десетки от тях са включени в Световната, Европейската или Българската червена книга за застрашени видове.

  Защитената местност Ликана e единственото място в България и едно от малкото в света, където се среща диворастящата орхидея „Дремников главопрашник“. Този вид диворастящо цвете е много рядко горско растение, намиращо почва само на още няколко места по земята. За да бъде запазен видът му - през 1992 г. находището е обявено за защитена територия. Местността Ликана е част от връх Коджа кая, разположен на около 10 км от Ивайловград. Тя се намира в землището на село Свирачи и заема площ от едва 3 хектара, включваща дива гора и открита поляна. Районът привлича и с впечатляващото изобилие на редки и защитени растения. В местността Ликана се среща разнообразие от 15 вида орхидеи и това дава повод мястото да бъде наречено - „Царството на орхидеите“. Сред най-впечатляващите от тях, наред с дремниковия главопрашник, интерес представляват двурогата, паяковидната и обикновената пчелици, пърчовката, недоразвитият лимодорум, пеперудо-цветният салеп и пирамидалният анакамптис - защитени видове, които са с национално и европейско значение, както и върбинковата какула и монпелийската телчарка. В защитена местност Ликана са установени на 350 вида пеперуди, много от които ендемични за района, а самата община Ивайловград е една от най-богатите области по видово разнообразие и на пеперуди в България.  

  Изумителната природна феерия, съчетана с десетките архитектурни и исторически забележителности в Южната приказка на България, е повод за гордост не само за областта, но и за цялата страна.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   12
   1234
   0 0
   09:03, 3 дек 2020
   Едно време служих в кашишкия батальон в Ивайловград. В Свирачи имахме оборудвани позиции. Старшината беше един изрод Вълканов.

  Хороскоп за 21.04.2021

  Последни новини