От х:

Днес в x:

РЗИ разпределя в Хасковска област антигенните тестове приоритетно

Всички болнични заведения, в които има ковид пациенти ще получат бързи антегенни тестове. Първата партида от 1525 теста, която е пристигнала в РЗИ-Хасково, вече се разпределя през тази седмицата. Приоритетно най-голям брой от тестовете-500 са изпратени в МБАЛ-Хасково, където се лекуват най-много от пациентите с коронавирусна инфекция, на територията на клиниката е разположен и мобилният триажен кабинет.

От първата пратка Центъра за спешна медицинска помощ е зареден с 200 теста. За МБАЛ-Свиленград са  изпратени засега 100 бързи антигенни теста.

Шефката на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова посочи, че предстои разпределянето на тестовете към многопрофилните болници в Харманли и Димитровград, както и за Белодробната клиника в Хасково, където също лекуват пациенти с Ковид, макар броят на осигурените легла да е значително по-малък.

Очакват се и още пратки за региона на Хасково.

Тестовете ще са безплатни и ще се правят по преценка на медиците и проявена симптоматика за Ковид.

Антиген бърз тест за Ковид-19 определя наличието на вирусни антигени в носоглътката на човек. Когато тестът е с положителен резултат, в такъв случай с много голяма вероятност пациентът се е срещал с вируса, който го е инфектирал и се е размножил.

Положителният резултат предполага текуща инфекция, но тя трябва да бъде потвърдена чрез PCR тест.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ня
    няма време
    10 0
    18:18, 26 ное 2020
    Майтап няма работа си е дебела и ние сме наред да ни мачка корона вируса!
  • 2
    Кр
    Критик
    6 0
    08:16, 27 ное 2020
    РЗИ да се вземат в ръце, защото са много неадекватни, смешни и жалки! Предприемат се такива мерки, с които да си "вързват гащите", без да се интересуват от нищо друго! Така не се прави, особено в криза, когато нещата зависят от тях, а те се отнасят с пренебрежение! Става въпрос за живи хора, скъпи ми чиновници ор РЗИ!
Последни новини