От х:

Днес в x:

3 °C

Пилот-изтребител от Граф Игнатиево и българка еко предприемач с наградата Straubel Leadership Award

Костадин Недев, пилот - изтребител, студент в магистърска програма на Пловдивския университет е отличен с престижната награда за лидерство на фондация "Стробъл". Това съобщи гл. ас. д-р Велислава Райдовска от базата в Смолян на Физико-технологичния факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Военният летец получава Straubel Leadership Award за разработената от него образователна платформа "Млад изобретател".

Фондация "Стробъл" е създадена от Дж. Б. Стробъл, съосновател и дългогодишен главен технически директор на "Тесла", а основната цел е да подкрепя инициативи в областта на образованието, науката и социалните иновации, уточнява гл. ас. Райдовска. По думите й Костадин Недев описва "Млад изобретател" като мобилна платформа за обучение на ученици, студенти и ентусиасти в сферата на инженерните науки и компютърните технологии. 

"Това е една социално отговорна и насочена не толкова към технологиите, колкото към младите хора мисия", убеден е Костадин Недев. Пилотът- изтребител работи в авиобаза "Граф Игнатиево", възпитаник е на ППМГ "Васил Левски" в Смолян и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. Студент е в магистърската програма "Хардуерни и софтуерни системи" в базата в Смолян на Физико-технологичния факултет на ПУ.

Летецът обяснява, че една от целите на "Млад изобретател" е да се стимулират младите да бъдат не само консуматори на новите технологии, а генератори на нови идеи и разработки, да се превърнат в едни истински изобретатели на бъдещето.

С опит в аеронавигационното и аерокосмическото инженерство и пилотиране, Костадин Недев е основател на Youth Inventor - безплатна STEM образователна платформа за начинаещи уроци по инженерство и програмиране. Неговият устойчив метод на преподаване използва прагматичен практически подход и насърчава младите хора да ремонтират и да върнат към живот счупена електроника и оборудване. Недев има за цел да доведе до намаляване на CO2 чрез намаляване на потреблението и целта му е да удължи живота на продуктите, които използваме ежедневно.

След като видя от първа ръка негативното въздействие върху околната среда на производството на дрехи, Боряна Узунова, е предприемач, ангажиран да донесе устойчивост на модната индустрия. Заедно с Ева Вучева, тя е съосновател на Kool and Konscious, пазар, който обединява екологично отговорни потребители, дизайнери и марки. Включена през 2019 г. от Forbes 30 под 30 за предприемачи, променящи света, Узунова е и съосновател на Impakt_ID, технологична компания, която оценява въздействието на модата върху околната среда на ниво продукт и помага на марките да намалят своя отпечатък и да постигнат екологично- неутрална индустрия.

Фондацията е създадена от семейство Стробел - Дж.Б., който е съосновател и главен технически директор на Tesla, и Боряна, съпругата му, родена и израснала в България, която също е работила в Tesla в определен момент от кариерата си. Освен общата им страст към електрическите автомобили, двойката споделя и още една страст - да израстват бъдещи лидери чрез идентифициране и развитие на човешкия потенциал и най-добри резултати. Тъй като те са имали много наставници през целия си живот, които са ги подкрепяли в личния и професионалния им растеж, с фондацията има за цел да отдаде напред на следващото поколение лидери. Фондацията открива таланти чрез препоръки и тяхната годишна програма за лидерство и помага на нововъзникващите лидери да растат чрез партньорства, сътрудничество, инициативи и стипендии. Досега Фондацията е дала четиридесет и седем награди на лидери в предприемачеството и науката и подкрепя ключови инициативи в Станфордския университет, Института Роки Маунтин и Асоциацията за възобновяема енергия в Средния Запад.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 15.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
15 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
15 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
15 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
15 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
15 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
15 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
15 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
15 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
15 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
15 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
15 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
15 яну 2021
Последни новини