От х:

Днес в x:

Прогноза: Доларът може да поевтинее с 20% догодина заради ваксините срещу Ковид-19

През 2021 година доларът вероятно ще тръгне надолу, достигайки спад от 20 на сто, ако ваксините срещу Ковид-19 станат широко разпространени и помогнат за съживяването на търговията и икономическия растеж в глобален план. Това прогнозира американската финансова група Ситигруп (Citigroup Inc), цитирана от Блумбърг.

Разпространението на ваксини по света ще означава, че са налице всички условия за "мечи" пазар (спад на котировките, насърчаващ разпродаване - бел. ред.). Това ще тласне долара по път, подобен на поетия през 2000 година, когато валутата започна неколкогодишен спад, пишат стратезите от Ситигруп.

Доларовият индекс, следен от Блумбърг, който е паднал с около 11 на сто спрямо мартенския си пик, бе подложен на допълнителен натиск вчера след новината, че ваксината на американската компания Модърна (Moderna Inc) е показала 94,5 процента ефикасност в клиничното изпитание. Съобщението отслаби търсенето на убежища като щатската валута, йената и държавни облигации.

Стратезите от месеци твърдят, че изборите в САЩ, пробивът при ваксините и политиката на Управлението за федерален резерв (УФР) могат да нанесат сериозен удар по валутата. В крайна сметка изборите не бяха катализаторът за значителен спад. Според Ситигруп широкият макроикономически фон ще бъде по-голям двигател на долара в бъдеще.

Банката очаква, освен от разработките на ваксини, доларът да пострада и от продължаващото поддържане на ниски лихви от УФР. Междувременно, докато глобалната икономика се нормализира, останалата част от света вероятно ще отчита по-бързи темпове на растеж на фона на оттегляне на инвеститорите от американски активи и пренасочването към международни активи.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини