От х:

Днес в x:

2 °C

Октомври 2020 – най-топлият в Европа поне от 1979 г. насам

Средната глобална октомврийска температура е третата най-висока от 1979 г. насам

Средната температура през октомври 2020 г. в глобален аспект е с 0.62 °C по-висока спрямо стандартния климатологичен период (1981 – 2020 г.), според обобщената информация от европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S).

Тазгодишният октомври е с 0.1 °C по-топъл от рекордьорите до момента през 2015 г. и 2019 г. Също така е с по-малко от 0.1 °C по-топъл от октомври 2016 г., 2017 г. и 2018 г. Според тези данни, в последните 6 години, месец октомври винаги е в рекордните топ 6 от 1979 г. насам.

В регионален план октомври 2020 г. е с най-голямо отклонение от нормите в полярните райони на северното полукълбо. С особено голяма положителна аномалия се отличават много части на Северния ледовит океан и обкръжаващите го суши като в най-голяма степен това важи за моретата разположени на изток от Шпицберген до море Бофорт (фиг.1). С голяма положителна аномалия се откроява също и Тибетското плато, както и части от Източна Европа и Близкия Изток.

Има и не малко места по света с отрицателни аномалии, като най-голяма такава се отчита в Антарктида около шелфовия ледник Роне (фиг.1). По-студено от нормалното през октомври 2020 г. е било в централните части на САЩ, както и в по-голямата част на Канада. Отрицателна аномалия има и в Централна Азия – в земите заобикалящи Тибет. Усилващото се явление Ла Ниня продължава да поддържа температурите по-ниски от обичайните в Тихия океан близо и южно от Екватора. Според моделните прогнози за развитие на Ла Ниня в тази част на света още няколко месеца температурите ще останат с отрицателна аномалия.

Европа

В Европа месец октомври 2020 г. е с най-висока аномалия от 1979 г. насам, като отклонението от нормата възлиза на 1.7 °C. Средната октомврийска температура на европейския континент е с 0.1 °C над температурата за октомври 2001 г. и 0.2 °C над тази за октомври 2006 г., които са следващите два температурни рекордьора за октомври в Европа.

Най-голяма положителна аномалия за континента е отчетена в страните около Черно море, както и на островите Шпицберген и Франц-Йосифова земя. По-високи от средните бяха температурите в Централна Европа и по Скандинавието.

В България октомври 2020 г. е поредният месец с положителна аномалия. Най-наднормено по отношение на средната температура е било в Източна и най-вече в Североизточна България, където положителната аномалия е между 3.3 и 4.3 °C над нормата за периода 1981 – 2010 г. Най-малка е положителна аномалия в крайните югозападни части на страната – малко над 1 °C.

Арктика

Високата температурна аномалия през октомври се отрази и на площите покрити с лед в Арктика. След годишния минимум постигнат през септември (второ място след 2012 г.), през октомври започна нарастване на ледената покривка. Средната месечна площ на ледовете в Арктика през октомври 2020 г. е 5,4 млн км2, или с около 1,5 млн км2 над този през септември. Въпреки това морският лед нараства с по-ниски темпове, отколкото през 2012 г. – годината с най-малка площ през септември. Това изкачва октомври 2020 г. до първо място по най-малка площ покрита с лед от началото на сателитните наблюдения през 1979 г. (фиг. 3).

Най-големите отрицателни аномалии на площите с лед спрямо средната стойност от 1981 – 2010 г. се наблюдават на север от Азиатския бряг на Северния ледовит океан, като това е свързано с големите положителни температурни аномалии. Това може да има продължителен забавящ ефект върху увеличението на морската ледена покривка през предстоящата зима. Октомври 2020 г. бележи четвъртия пореден месец с условия без лед или близо до условия без лед по Северния морски път.

По същото време в Антарктика се отчита втори пореден месец с площ на леда над средното, като това постижение идва след 48 поредни месеца на положителни аномалии на площите с лед около Антарктида, завършил през септември 2020 г.

Октомври 2020 е поредният месец, който е по-топъл от обичайното глобално. Това е и поредно доказателство, че глобалното затопляне се проявява по различен начин и степен в регионален и глобален план. И въпреки, че характеристиките се диференцират в зависимост от месеца, глобално всеки календарен месец от няколко години насам е по-топъл от обичайното.

Информация за климатичните промени и развитието на леда в Арктика може да научите от нашите статии за температурните рекорди в Арктика и за топенето на ледения щит на о-в Гренландия.

В публикацията са използвани материали от: 

https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-october-2020
https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-october-2020
https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml
www.stringmeteo.com
www.climateka.bg
Източник: Октомври 2020 – най-топлият в Европа поне от 1979 г. насам, Климатека

Авторът Симеон Матев е асистент в Катедра "Климатология" в СУ „Св. Климент Охридски“

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини