От х:

Днес в x:

Армения, Азербайджан и Русия подписаха споразумение за Нагорни Карабах. Арменци го посрещнаха с погром в Ереван

Армения, Азербайджан и Русия подписаха мирно споразумение да сложат край на военния кофликт за спорния анклав Нагорни Карабах.

Арменският министър-председател Никол Пашинян нарече споразумението "невероятно болезнено както за мен, така и за нашия народ".

Споразумението бе подписано след шест седмици боеве между Азербайджан и етнически арменци.

Регионът е международно признат като азербайджански, но се управлява от етнически арменци от 1994 г.

Редица споразумения за прекратяване на огъня бяха сключвани, откакто боевете избухнаха отново през септември, но всички те бяха нарушавани.

Какво е договорено

Мирното споразумение влиза в сила във вторник 1 ч местно време (21:00 GMT в понеделник).

При новото споразумение Азербайджан ще се придържа към регионите от Нагорни Карабах, които превзе по време на конфликта. Армения поема ангажимента да се оттегли от няколко съседни области през следващите няколко седмици.

По време на телевизионно обръщение руският президент Владимир Путин заяви, че руски миротворци ще патрулират по фронтовите линии. Министърът на отбраната на страната потвърди, че 1 960 военни ще бъдат включени в операцията, съобщи ТАСС.

Турция също ще вземе участие в миротворческия процес, според азерския президент Илхам Алиев, който се присъедини към президента Путин по време на обръщението. Руският президент допълни, че споразумението ще включи размяна на военнопленници и че "всички икономически и транспортни контакти ще бъдат отблокирани".

Реакции

Президентът Алиев заяви, че споразумението е от "историческо значение" и представлява "капитулация" на Армения.

Министър-председателят на Армения заяви, че решението е основано на "задълбочени анализи на бойната обстановка и обсъждания с най-добрите експерти в областта".

"Това не е победа, но няма поражение, докато не се признаете за победен", каза президентът Пашинян.

Арменският лидер на Нагорни Карабах Араик Харутунян заяви, че е дал съгласието си за "прекратяване на войната колкото се може по-скоро".

В арменската столица Ереван много хора се събраха, за да протестират срещу споразумението, съобщават местни медии. Те нахлуха в сградите на парламента и правителството с викове "Няма да се откажем!"

Арменците загубиха територия, след като през почивните дни азербайджански сили превзеха вторият най-голям град Шуша, на арменски - Шуши. Азербайджанските сили признаха също така, че са свалили погрешка руски военен хеликоптер над Армения, убивайки двама души от екипажа и ранявайки трети.

Не е ясно колко души са загинали по време на конфликта.

Властите в Нагорни Карабах казват, че близо 1 200 военни са загинали и че са били убити или ранени и цивилни. Азербайджан не съобщава броя на военните си жертви, но казва, че над 80 цивилни са били убити. Руският президент Путин каза миналия месец, че около 5 000 души са били убити в боевете.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини