От х:

Днес в x:

"Така изглежда град без хора": ООН и чужди медии за опустелия Карабах

Непокътната, но опустяла - така изглежда през погледите на международни организации и чуждестранни кореспонденти столицата на непризнатата и разпускаща се Нагорно-Карабахска република на територията на Азербайджан дни след като над 80% от живеещите там етнически арменци избягаха в Армения.

В тази обстановка мисия на ООН пристигна в главния град Степанакерт за пръв път от три десетилетия. Говорител на генералния секретар обясни, че предстои да се "идентифицират хуманитарните нужди" и за оставащите, и за напускащите.

ООН твърди, че не повече от 1000 етнически арменци са останали в анклава; смята се, че населението му не надхвърля 120 хил. души.

В репортаж от Ереван "Гардиън" разказва, че за много от избягалите (над 100 хил.) арменци мисията е дошла твърде късно. Един от тях - който обвинява тъкмо международната общност за станалото - пита: "Какво е останало за наблюдение от ООН? Вече няма никого, всички заминаха, това е призрачен град", казва, имайки предвид Степанакерт.

"Къде бяха международните наблюдатели, когато ни уморяваха от глад? Много е късно", казва събеседникът Арен Арютюнян, имайки предвид започналата в края на миналата година от Азербайджан блокада на Лачинския коридор, свързващ Армения и Нагорни Карабах.

Червеният кръст: Остават няколкостотин души

Само няколкостотин души остават в столицата на Нагорни Карабах, включително болни, хора с увреждания и възрастни хора, каза служител на Международния комитет на Червения кръст във вторник, описвайки празните улици като "сюрреалистични", предаде "Ройтерс". "Градът вече е напълно изоставен", каза ръководителят на екипа Марко Сучи чрез видеовръзка от столицата на Карабах, предава агенцията.

Населението на града по данни от 2021 г. бе около 75 хил. души.

"Болниците... не функционират; медицинският персонал напусна; служителите на водния съвет напуснаха; директорът на моргата също напусна. Така че сцената е доста сюрреалистична", казва Марко Сучи от Международния комитет на Червения кръст.

Улиците се претърсват с мегафони, търсейки блокирани жители, каза той на брифинг в Женева. Една от тях е Сузана, възрастна, прикована на легло пациентка с рак, която започва да проявява признаци на анемия и недохранване въпреки провизиите, оставени от нейните съседи. "В личен план трябва да кажа, че е доста трудно да се намерят най-уязвимите в нужда, при обстоятелства като тези и намирането на Сузана съвсем сама беше наистина емоционален момент", каза той. Тя е евакуирана с линейка в Армения.

Попитан за присъствието на Азербайджан в столицата, той каза, че полицейските сили на страната патрулират по улиците.

"Така изглежда град без хора"

"Франс 24" разказва за празните сгради, ресторанти, хотели и супермаркети. Екипът на медията вижда следи от разграбване на магазините: счупени витрини, празни рафтове. Няма арменски знамена, вижда се само един мъж с коса в ръце и шест немски овчарки. "Градът изглежда сякаш е ударен от невидима катастрофа, изцяло непокътнат, без следи от сражения или бомбардировки."

Сред видимите признаци на живот са руските миротворци, но от азербайджанска страна никой не може да каже колко арменци са останали. Сепаратисткото правителство казва, че някои длъжностни лица ще останат до завършване на издирвателни операции за изчезнали. Сред детайлите, направили впечатление на екипа, са насаждения със 100 хектара канабис, използван за финансиране на нагорно-карабахските власти - точно до база на руските миротворци. Азербайджанските власти обясняват, че "разследват случая".

"Тук, в центъра, ако млъкна, няма да чуете нищо. Никой не е останал освен възрастни и хора с увреждания", се казва в репортаж на катарската телевизия "Ал Джазира", излъчен в понеделник.

"Трудно е да се опише град, в който влизаш, след като си гледал картини, където има толкова много активност, а сега е призрачен град, в който не е останала душа; където хората мислят, че трябва да напуснат възможно най-бързо", обяснява журналистът Осама бин Джаваид. "Макар че чувахме извън Ханкенди (азербайджанското име на Степанакерт - бел. ред.), че могат да останат, че няма от какво да се страхуват, но трябва да разберете последните три десетилетия, защото имаше толкова много омраза, толкова насилие."

"Така изглежда град без хора. Сцени, които никога досега не сме виждали, когато толкова голяма маса от населението си тръгва и оставя всичко, което може, освен спомените си и каквото могат да сложат в колата", казва Осама бин Джаваид, журналист от "Ал Джазира".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини