От х:

Днес в x:

За три дни 1/3 от населението на Нагорни Карабах е напуснало домовете си

Над 47 хиляди души са преминали от Нагорни Карабах в Армения, съобщиха властите в Ереван в сряда, след като миналата седмица Азербайджан проведе 24-часова военна операция в населения с арменци свой анклав.

В понеделник около 5 хил. души бяха напуснали региона, в който живеят около 120 хил. етнически арменци.

Според сепаратистите цялото население на областта ще напусне заради опасения от етническо прочистване, след като те бяха принудени да се предадат на Баку и започнаха да се разоръжават.

Сред бягащите са евакуирани и 237 ранени при военната операция на 19 септември и при експлозията на склад за гориво край Степанакерт в понеделник.

По последни данни в резултат на силната експлозия близо до магистралата Степанакерт-Аскеран в Нагорни Карабах, от където хората се евакуират, са потвърдени 68 загинали и 290 са ранени. Съдбата на 105 души остава неизвестна.

Междувременно ръководителят на Американската агенция за международно развитие (USAID) Саманта Пауър обяви във вторник предоставянето на 11.5 милиона долара на Армения като част от хуманитарната помощ за хора, разселени от Нагорни Карабах.

Европейската комисия обяви, че ще отпусне 5 милиона долара на Армения за нуждите на жителите, презаселени от Нагорни Карабах, а Швеция - $1.3 млн. на Международния комитет на Червения кръст. ; Френският външен министър Катрин Колона обяви отпускането на 7 милиона евро на Армения.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини