От х:

Днес в x:

26 °C

Тръгва делото за наводнения Бисер срещу бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова

Осем години след наводнението в с. Бисер, залято от водните талази на скъсалия язовирната си стена яз. Иваново, в Районния съд на Харманли ще се гледа наказателно дело от общ характер по случая. По него за потопа на 6-ти февруари 2012 година, при който загинаха и хора, обвиняема е тогавашната областна управителка на Хасково Ирена Узунова.

Делото е насрочено за 15-ти декември.

Преди три години съдът в Харманли върна за доразследване на районната прокуратура в Пловдив обвинителния акт за наводнението срещу Узунова.

Бившата областна на Хасково сега отново е привлечена в качеството си на обвиняема за това, че във времето от 14-ти октомври 2011 г. до 6-ти февруари 2012 г. в качеството си на областен управител на Хасково не е планирала и организира разработването на областен план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт. Тя не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовира, не е осъществила поддръжка и ремонтно-възстановителните дейности по него. По този начин е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на язовирна стена на язовир Иваново, и с това е изложила на опасност живота на другиго, като е последвала смърт на осем лица.

С неизпълнението на тези задължения са нарушени разпоредби от Закона за защита при бедствия и Закона за водите.

Предвиденото наказание по текста от НК за причиняване на наводнение по непредпазливост и с последвала смърт и значителни вреди, е лишаване от свобода до пет години.

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  Бъ
  българина е животно
  21 -2
  14:17, 5 ное 2020
  самоунищожава се от алчност. всичките честни докато напипат власт. после му гледай сеира.
 • 2
  Кю
  Кюмуров
  28 -6
  14:30, 5 ное 2020
  И за да се провери дали е била разработила план за предотвратяване на аварии са били необходими 8 години ли. Че това е работа за 3 дни. Плана или го има, или го няма. Аз едно време в рудника за 8
  години изкопавах 350 вагона въглища сам.
  • Не
   Не, човече
   18 -3
   15:09, 5 ное 2020
   За да прлиключат делото, трбва да разпитат наследниците на пострадалите. А те са по чужбина и хич не възнамеряват да се върнат, за да им се съобщават правата на пострадали, да се запознават с материали по делото и пр. И както се сещаш, не са двама-трима. И май че и сега делото е внесено, без да са издирени всички.
  • До
   До Не човече от Кюмуров
   6 0
   21:02, 5 ное 2020
   Нещо не те разбирам. Според мен трябва да се заведе дело за да се установи каква е причината за скъсването на стената. Възможните причини са умишлено предизвикано от човек, грешка на проектанта или не е осъществяван контрол за състоянието на стената и не са предприемани мерки за подръжката й. Къде виждаш тук ролята на някакви наследници на някакви наводнени къщи. Според теб означава ли, че ако нямаше наводнени къщи, дело не трябва да има. Според мен трябва да има. А за наводнените къщи никакво дело не трябва. Просто виновника за скъсването на стената плаща всички загуби. Ако твоята логика юридически е вярна, то няма какво да се мислим защо правосъдието ни е такова.
 • 3
  Жи
  жител
  17 -3
  16:32, 5 ное 2020
  Всъщност установи ли се чия е собствеността на язовира в с.Иваново, май е на военните и делото по едно време беше сменило родовата си подсъдност.Не ми е ясно как ще е виновен само областния управител, без да е виновен този, в чийто патримониум е язовира и кой е следвало да го поддържа.Някакво обвинение скалъпено и необосновано, нямам думи.
 • 4
  Ма
  майтап брат
  13 -1
  18:00, 5 ное 2020
  Кьорфишек.
 • 5
  Ба
  Бай Ганю
  11 0
  20:38, 5 ное 2020
  Щом са са били нужни 8год.да тръгне това дело,то тогава с тая скорост докато приключи обвиняемия ще умре от старост
 • 6
  Уи
  Уи
  2 -2
  21:02, 5 ное 2020
  Дали ще я осъдят, предвид здравословното и състояние
 • 7
  Та
  Тагаров
  3 0
  21:27, 5 ное 2020
  Такова е съдийското съсловие начело с преадседателя на окръжният съд МИГЛЕНКА
  • Ба
   Бай Ганю
   1 -2
   21:46, 5 ное 2020
   На стената и взвода да зареди
 • 8
  12
  123
  4 -1
  23:49, 5 ное 2020
  Господ я наказа.
  • Хх
   ХХХ
   1 -3
   08:32, 6 ное 2020
   А Вие АСОЛЮТНО ли сте сигурен, че вината за наводнението е само и единствено на Ирена Узунова, че давате такива крайни заключения? И като има план за защита от бедствия и аварии, ще заповядат на дъжда да не вали ли, що ли? Или пък на язовирната стена да не се разваля? И на децата стана ясно, че просто в момента гледат да си измият рацете в бившата областна управителка. Не ме разбирайте грешно - не ми е близка и не я защитавам сляпо, просто погледнете обективните обстоятелства на по-голямата картинка на безхаберие и безотговорност в нашата държава!
  • 12
   123
   2 -1
   09:17, 6 ное 2020
   Господ я наказа за поведението й в парламента. Такъв злобар не е имало от 1990 до сега. От времето на Желю, Петко Симионов, Стоян Ганев. Като я слушах, не можех да повярвам, че това е жена. За язовира е виновен някой чиновник от гражданска защита, който получава пари за тая работа. Не е работа на областния и се чудя защо я съдят.
 • 9
  Ем
  Емигрант по принуда
  6 -1
  06:05, 6 ное 2020
  За министрите само оставки.За кукловодите в сянка - нищо.За Осемте джуджета,Апартаментгейт,Кумгейт ... /списъкът е много дълъг/ ... пак нищо!
  Болен здрав носи - двоен аршин.Що е то - MADE IN BG.

Хороскоп за 23.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
23 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
23 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
23 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
23 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
23 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
23 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
23 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
23 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
23 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
23 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
23 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
23 юни 2021
Последни новини