От х:

Днес в x:

Тръгва делото за наводнения Бисер срещу бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова

Осем години след наводнението в с. Бисер, залято от водните талази на скъсалия язовирната си стена яз. Иваново, в Районния съд на Харманли ще се гледа наказателно дело от общ характер по случая. По него за потопа на 6-ти февруари 2012 година, при който загинаха и хора, обвиняема е тогавашната областна управителка на Хасково Ирена Узунова.

Делото е насрочено за 15-ти декември.

Преди три години съдът в Харманли върна за доразследване на районната прокуратура в Пловдив обвинителния акт за наводнението срещу Узунова.

Бившата областна на Хасково сега отново е привлечена в качеството си на обвиняема за това, че във времето от 14-ти октомври 2011 г. до 6-ти февруари 2012 г. в качеството си на областен управител на Хасково не е планирала и организира разработването на областен план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт. Тя не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовира, не е осъществила поддръжка и ремонтно-възстановителните дейности по него. По този начин е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на язовирна стена на язовир Иваново, и с това е изложила на опасност живота на другиго, като е последвала смърт на осем лица.

С неизпълнението на тези задължения са нарушени разпоредби от Закона за защита при бедствия и Закона за водите.

Предвиденото наказание по текста от НК за причиняване на наводнение по непредпазливост и с последвала смърт и значителни вреди, е лишаване от свобода до пет години.

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    Бъ
    българина е животно
    21 -2
    14:17, 5 ное 2020
    самоунищожава се от алчност. всичките честни докато напипат власт. после му гледай сеира.
  • 2
    Кю
    Кюмуров
    28 -6
    14:30, 5 ное 2020
    И за да се провери дали е била разработила план за предотвратяване на аварии са били необходими 8 години ли. Че това е работа за 3 дни. Плана или го има, или го няма. Аз едно време в рудника за 8
    години изкопавах 350 вагона въглища сам.
    • Не
      Не, човече
      18 -3
      15:09, 5 ное 2020
      За да прлиключат делото, трбва да разпитат наследниците на пострадалите. А те са по чужбина и хич не възнамеряват да се върнат, за да им се съобщават правата на пострадали, да се запознават с материали по делото и пр. И както се сещаш, не са двама-трима. И май че и сега делото е внесено, без да са издирени всички.
    • До
      До Не човече от Кюмуров
      6 0
      21:02, 5 ное 2020
      Нещо не те разбирам. Според мен трябва да се заведе дело за да се установи каква е причината за скъсването на стената. Възможните причини са умишлено предизвикано от човек, грешка на проектанта или не е осъществяван контрол за състоянието на стената и не са предприемани мерки за подръжката й. Къде виждаш тук ролята на някакви наследници на някакви наводнени къщи. Според теб означава ли, че ако нямаше наводнени къщи, дело не трябва да има. Според мен трябва да има. А за наводнените къщи никакво дело не трябва. Просто виновника за скъсването на стената плаща всички загуби. Ако твоята логика юридически е вярна, то няма какво да се мислим защо правосъдието ни е такова.
  • 3
    Жи
    жител
    18 -3
    16:32, 5 ное 2020
    Всъщност установи ли се чия е собствеността на язовира в с.Иваново, май е на военните и делото по едно време беше сменило родовата си подсъдност.Не ми е ясно как ще е виновен само областния управител, без да е виновен този, в чийто патримониум е язовира и кой е следвало да го поддържа.Някакво обвинение скалъпено и необосновано, нямам думи.
  • 4
    Ма
    майтап брат
    13 -1
    18:00, 5 ное 2020
    Кьорфишек.
  • 5
    Ба
    Бай Ганю
    11 0
    20:38, 5 ное 2020
    Щом са са били нужни 8год.да тръгне това дело,то тогава с тая скорост докато приключи обвиняемия ще умре от старост
  • 6
    Уи
    Уи
    3 -2
    21:02, 5 ное 2020
    Дали ще я осъдят, предвид здравословното и състояние
  • 7
    Та
    Тагаров
    3 0
    21:27, 5 ное 2020
    Такова е съдийското съсловие начело с преадседателя на окръжният съд МИГЛЕНКА
    • Ба
      Бай Ганю
      1 -2
      21:46, 5 ное 2020
      На стената и взвода да зареди
  • 8
    12
    123
    4 -1
    23:49, 5 ное 2020
    Господ я наказа.
    • Хх
      ХХХ
      1 -3
      08:32, 6 ное 2020
      А Вие АСОЛЮТНО ли сте сигурен, че вината за наводнението е само и единствено на Ирена Узунова, че давате такива крайни заключения? И като има план за защита от бедствия и аварии, ще заповядат на дъжда да не вали ли, що ли? Или пък на язовирната стена да не се разваля? И на децата стана ясно, че просто в момента гледат да си измият рацете в бившата областна управителка. Не ме разбирайте грешно - не ми е близка и не я защитавам сляпо, просто погледнете обективните обстоятелства на по-голямата картинка на безхаберие и безотговорност в нашата държава!
    • 12
      123
      2 -1
      09:17, 6 ное 2020
      Господ я наказа за поведението й в парламента. Такъв злобар не е имало от 1990 до сега. От времето на Желю, Петко Симионов, Стоян Ганев. Като я слушах, не можех да повярвам, че това е жена. За язовира е виновен някой чиновник от гражданска защита, който получава пари за тая работа. Не е работа на областния и се чудя защо я съдят.
  • 9
    Ем
    Емигрант по принуда
    6 -1
    06:05, 6 ное 2020
    За министрите само оставки.За кукловодите в сянка - нищо.За Осемте джуджета,Апартаментгейт,Кумгейт ... /списъкът е много дълъг/ ... пак нищо!
    Болен здрав носи - двоен аршин.Що е то - MADE IN BG.
Последни новини