От х:

Днес в x:

1 °C

Тръгва делото за наводнения Бисер срещу бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова

Осем години след наводнението в с. Бисер, залято от водните талази на скъсалия язовирната си стена яз. Иваново, в Районния съд на Харманли ще се гледа наказателно дело от общ характер по случая. По него за потопа на 6-ти февруари 2012 година, при който загинаха и хора, обвиняема е тогавашната областна управителка на Хасково Ирена Узунова.

Делото е насрочено за 15-ти декември.

Преди три години съдът в Харманли върна за доразследване на районната прокуратура в Пловдив обвинителния акт за наводнението срещу Узунова.

Бившата областна на Хасково сега отново е привлечена в качеството си на обвиняема за това, че във времето от 14-ти октомври 2011 г. до 6-ти февруари 2012 г. в качеството си на областен управител на Хасково не е планирала и организира разработването на областен план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт. Тя не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовира, не е осъществила поддръжка и ремонтно-възстановителните дейности по него. По този начин е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на язовирна стена на язовир Иваново, и с това е изложила на опасност живота на другиго, като е последвала смърт на осем лица.

С неизпълнението на тези задължения са нарушени разпоредби от Закона за защита при бедствия и Закона за водите.

Предвиденото наказание по текста от НК за причиняване на наводнение по непредпазливост и с последвала смърт и значителни вреди, е лишаване от свобода до пет години.

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  Бъ
  българина е животно
  21 -2
  14:17, 5 ное 2020
  самоунищожава се от алчност. всичките честни докато напипат власт. после му гледай сеира.
 • 2
  Кю
  Кюмуров
  28 -6
  14:30, 5 ное 2020
  И за да се провери дали е била разработила план за предотвратяване на аварии са били необходими 8 години ли. Че това е работа за 3 дни. Плана или го има, или го няма. Аз едно време в рудника за 8
  години изкопавах 350 вагона въглища сам.
  • Не
   Не, човече
   18 -3
   15:09, 5 ное 2020
   За да прлиключат делото, трбва да разпитат наследниците на пострадалите. А те са по чужбина и хич не възнамеряват да се върнат, за да им се съобщават правата на пострадали, да се запознават с материали по делото и пр. И както се сещаш, не са двама-трима. И май че и сега делото е внесено, без да са издирени всички.
  • До
   До Не човече от Кюмуров
   6 0
   21:02, 5 ное 2020
   Нещо не те разбирам. Според мен трябва да се заведе дело за да се установи каква е причината за скъсването на стената. Възможните причини са умишлено предизвикано от човек, грешка на проектанта или не е осъществяван контрол за състоянието на стената и не са предприемани мерки за подръжката й. Къде виждаш тук ролята на някакви наследници на някакви наводнени къщи. Според теб означава ли, че ако нямаше наводнени къщи, дело не трябва да има. Според мен трябва да има. А за наводнените къщи никакво дело не трябва. Просто виновника за скъсването на стената плаща всички загуби. Ако твоята логика юридически е вярна, то няма какво да се мислим защо правосъдието ни е такова.
 • 3
  Жи
  жител
  17 -3
  16:32, 5 ное 2020
  Всъщност установи ли се чия е собствеността на язовира в с.Иваново, май е на военните и делото по едно време беше сменило родовата си подсъдност.Не ми е ясно как ще е виновен само областния управител, без да е виновен този, в чийто патримониум е язовира и кой е следвало да го поддържа.Някакво обвинение скалъпено и необосновано, нямам думи.
 • 4
  Ма
  майтап брат
  13 -1
  18:00, 5 ное 2020
  Кьорфишек.
 • 5
  Ба
  Бай Ганю
  11 0
  20:38, 5 ное 2020
  Щом са са били нужни 8год.да тръгне това дело,то тогава с тая скорост докато приключи обвиняемия ще умре от старост
 • 6
  Уи
  Уи
  2 -2
  21:02, 5 ное 2020
  Дали ще я осъдят, предвид здравословното и състояние
 • 7
  Та
  Тагаров
  3 0
  21:27, 5 ное 2020
  Такова е съдийското съсловие начело с преадседателя на окръжният съд МИГЛЕНКА
  • Ба
   Бай Ганю
   1 -2
   21:46, 5 ное 2020
   На стената и взвода да зареди
 • 8
  12
  123
  4 -1
  23:49, 5 ное 2020
  Господ я наказа.
  • Хх
   ХХХ
   1 -3
   08:32, 6 ное 2020
   А Вие АСОЛЮТНО ли сте сигурен, че вината за наводнението е само и единствено на Ирена Узунова, че давате такива крайни заключения? И като има план за защита от бедствия и аварии, ще заповядат на дъжда да не вали ли, що ли? Или пък на язовирната стена да не се разваля? И на децата стана ясно, че просто в момента гледат да си измият рацете в бившата областна управителка. Не ме разбирайте грешно - не ми е близка и не я защитавам сляпо, просто погледнете обективните обстоятелства на по-голямата картинка на безхаберие и безотговорност в нашата държава!
  • 12
   123
   2 -1
   09:17, 6 ное 2020
   Господ я наказа за поведението й в парламента. Такъв злобар не е имало от 1990 до сега. От времето на Желю, Петко Симионов, Стоян Ганев. Като я слушах, не можех да повярвам, че това е жена. За язовира е виновен някой чиновник от гражданска защита, който получава пари за тая работа. Не е работа на областния и се чудя защо я съдят.
 • 9
  Ем
  Емигрант по принуда
  6 -1
  06:05, 6 ное 2020
  За министрите само оставки.За кукловодите в сянка - нищо.За Осемте джуджета,Апартаментгейт,Кумгейт ... /списъкът е много дълъг/ ... пак нищо!
  Болен здрав носи - двоен аршин.Що е то - MADE IN BG.

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
28 ное 2020
Последни новини