От х:

Днес в x:

5 °C

Ръководство напътства институциите при работа с пострадали и извършители на домашно насилие

Изображение 1 от 3

  Ръководството за напътствие на организациите и институциите, които работят с жертви на домашно насилие, но и с насилници, вече е факт. Изданието е на Фондация „Х&Д Джендър перспективи”.

  Наръчникът, който днес беше презентиран официално, е част от проекта на Фондацията, реализиран с финансиране от 25 000 лв. от Министерството на правосъдието .

  „Ръководството за социална работа с жертви на домашно насилие и извършители на насилие“ има за цел повишаване компетентността на специалистите от институциите, които работят с пострадали и извършители на домашно насилие. То е издадено на хартиен носител, а по-късно ще бъде публикувано и в интернет.

  „Новият наръчник всъщност представлява надграждане на по-старо издание, които сме правили преди години. В него са събрани на едно място важни контакти, които хората, работещи по проблема „домашно насилие“ могат да се ползват накуп“, обясни Петя Петрова от „Х&Д Джендър перспективи”.

  В ръководството е публикувана нормативната уредба, описани са основните профили на извършителите на домашно насилие, както и програмите за работа с тях. Засегната е и темата за децата в условията на домашно насилие. Посочени са и добри практики.

  С част от средствата по проекта са финансирани безплатни социални услуги от пострадали от домашно насилие- социални, психологически и юридически в трите консултативни центрове на Фондацията- в Хасково, Димитровград и Свиленград.

  В рамките на проекта консултации са потърсили 25 души. В центъра в Димитровград помощ са потърсили пет жени, в този в Димитровград са консултирани четири жени, а в Хасково са потърсили помощ16 лица,сред които шестима мъже.

  Мъжете са възрастни хора и са жертва на домашно насилие от страна на синовете си. А причината и при шестте случая е една-имотни спорове, коментира ситуацията ръководителят на проекта Милена Славова.

  Юристите, психолозите и социалните експерти към Фондацията продължават да работят в приемните, въпреки създалата се ситуация с покачващия се брой заболели от коронавирус. Хората, които се притесняват да посетят консултативните центрове на живо, а имат нужда от съдействие, могат да търсят за помощ специалистите и по телефона, посочиха от Фондацията.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ами че
   тия жени са преписали нашата програма
   за права и свободи !
   Имам предложение да се обединим в една организация ,
   може и да не слагат фереджета , но забрадките са задължителни
  • 2
   По
   Попа
   3 -1
   13:53, 31 окт 2020
   Джендър перспективи - явно това е бъдещето, трябва значи да се преориентираме и да пренавием резбите.
  • 3
   Жи
   Живко
   0 0
   04:21, 1 ное 2020
   Ще ви дам аз едни джендър перспективи....Да се махкате от града ни и страна ни!Нямаме нужда от такива организации като вас!!!

  Хороскоп за 04.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  04 дек 2020
  Последни новини