От х:

Днес в x:

23 °C

Хазартният тип влезе в профила на домашния насилник

Изображение 1 от 3

  Профилът на домашния насилник се разраства. В него, освен зависими от алкохола и наркотиците, като чести извършители на насилието вкъщи се забелязват през последните години и хората, отдали се на хазартните страсти. В основата на тези посегателства са икономическите интереси, коментираха от Фондация „Х&Д Джендър перспективи”. Тормозът е предимно от силния пол към съпругата, родителите и дори към бабите и дядовците.

  Изводът е част от събраните впечатления по време на Мониторинговия доклад, подготвен от адвокат Милена Славова. Той е изготвен от екипа на Фондацията на базата на наблюденията по прилагането на Закона за защита от домашното насилие.

  Миниторингът е извършен през последните 4 години на територията на съдебен район Хасково. Наблюдавани са районните съдилища в Хасково, Димитровград, Свиленград, Харманли и Ивайловград. В него, като граждански наблюдатели, освен Милена Славова, са участвали още Андриана Мусабашева и Майриана Войкова от фондацията.

  Наблюдението обхваща периода от 2015 до 2018 година. За това време са проследени 373 дела, заведени в районните съдилища по Закона за домашното насилие. Най-много са те в Хасковския районен съд-192.

  Най-честият профил на жертвата е на жена, между 25 и 35- годишна възраст. В повечето случаи, освен на физическо насилие, е подложена и на психологически тормоз.

  Във втория основен профил, който се очертава, влизат мъже и жени над 60-годишна възраст. Това са предимно пенсионери, които са подложени на насилие от близките си.

  Профилът на насилника по възраст, съвпада с този на жертвите- около 25-35 години.

  Друг от изводите е, че водените дела за домашно насилие в областния център Хасково са от хора в брак, а в по-малките населени места жертвите, които дръзват да търсят съдебна защита са предимно хора в съжителство. „Вероятно премълчаването в състояние на брак на насилието у дома в малките населени места, все още се дължи на по-патриархалните привички там“, коментира Милена Славова.

  Голяма част от домашните насилниците са и хора с психически проблеми. Част от тях дори на са диагностицирани, посочват от екипа на неправителствената организация, който се състои от юристи, психолози и социални специалисти.

  Като добра практика от фондацията отчитат факта, че повечето от делата за защита излизат с резултат за жертвата още в съдебна зала. В останалите райони практиката е това да се случва до седмица-две. Хасковски съдебен район е отличник в страната по този показател, показва наблюдението. Това е много важно, защото в тези период жертвата е най-уязвима, посочи управителят на фондацията-психоложката Петя Петрова.

  Като добра практика наблюдателите отчитат все по-честото прилагане от страна на съда на т.нар. 5-та мярка по ЗЗДН-насочването от страна на съда на насилниците към специализиарни програми.

  Не се насочват обаче към програми за възстановяване от домашно насилие жертвите, а това е изключително важно, отбеляза Петя Петрова.

  Тя даде и зловещ пример във връзка с важността от прилагането на т.нар. шеста мярка от съда. В Кризисния център за настаняване на жертви от домашно насилие в Димитровград е приютена жена, която се възстановява от сериозни изгаряния по цялото тяло. Тя е пострадала от съпруга си, който решил да сложи край на живота си в огъня, но освен себе си, запалва и нея.

  От Фондация „Х&Д Джендър перспективи” обобщиха и резултатите от 6-месечния проект, по който са работили през 2019 година в трите си консултативни центрове в Хасково, Свиленград и Димитровград. През безплатни консултации за социални услуги са преминали 50 души, пострадали от домашно насилие. С тях е работил и психолог. 40 са консултациите, дадени от юристите на фондацията, при седем от случаите се е намесил и трудов посредник.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Го
   Голям Балама
   12 -2
   18:31, 18 ное 2019
   В този ред на мисли, на стадото да са му честити 3-те нови игрални зали разкрити тази година в Кауново. Разкриха още 3 места за подстригване на стадото.
   • Ма
    малка балама
    4 -12
    18:36, 18 ное 2019
    Никой,никого не кара на сила ве чобанин!Стига си о... Виж коментара
  • 2
   Го
   Голям Балама
   9 -3
   20:25, 18 ное 2019
   малка балама, личи си, че си малка балама...но те чака гурбет в гейропата, след като изиграеш и боксерките на задника си.
  • 3
   Ос
   осман алив
   1 -6
   22:14, 18 ное 2019
   казиното е супер Виж коментара
  • 4
   Ро
   Родител
   5 -1
   02:14, 19 ное 2019
   Който не се е сблъсквал с този проблем на зависим към хазарта не е наясно.Това е страшна зависимост с много последствия.Трябва да се забрани хазарта в населените места,нека има в скъпи хотели и курорти.

  Хороскоп за 30.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
  30 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
  30 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
  30 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
  30 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
  30 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
  30 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
  30 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
  30 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
  30 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
  30 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
  30 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
  30 май 2020
  Последни новини