От х:

Днес в x:

Солени кифли

Солени кифли

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлото прясно мляко заедно със захарта. След 10-тина минути добавете олиото, двете яйца, белтъка от третото и солта. Жълтъка запазете за намазване по-късно.

Пресейте брашното, направете кладенче и сипете сместа. Замесете гладко и меко тесто. Сложете го в голяма купа с капак, покрийте го и оставете на топло да втасва, докато увеличи обема си двойно.

Смесете натрошеното сирене с поразтопеното масло за плънката. Общо ще се получат 32 кифлички и за всяка предварително може да оформите по 1 топче за плънката, които се подреждат в тавичка.

Извадете втасалото тесто върху намазнена повърхност, оформете го на продълговат салам, от който трябва да изрежете 32 топки. Всяка топка се разточва на продълговата елипса (малко над 30 см дълга).

В единия край на елипсата се нарязват с нож 3-4 ресни с дължина 1/3 от елипсата. В другия край на елипсата се слага плънката и се завива на руло, така, че ресните да останат най-отгоре на солените кифли.

Така навитите кифли се подреждат на разстояние в тава с хартия за печене и отново се оставят да втасат. Бухналите солени кифли намажете със смес от жълтъка, олиото и млякото и по желание поръсете с мак или сусам. Сложете да се пекат в предварително загряна на 180 градуса фурна.

Източник: gotvach.bg

Последни новини