От х:

Днес в x:

КНСБ иска увеличение на заплатите в общинските предприятия

КНСБ започва поредица от срещи с общините, на които ще бъдат обсъдени заплатите на хората от общинските предприятия. Това каза пред журналисти в Пловдив председателят на Конфедерацията Пламен Димитров. Той уточни, че синдикалистите ще настояват за 20% увеличение на възнагражденията в бюджетните системи и най-вече на тези, които не са получили повишение през последните месеци заради коронавируса. Според него това ще рефлектира негативно върху всички дейности финансирани от общинския бюджет и, за да има такова, общините трябва да го заложат в бюджетите си за следващата година.

Димитров каза още, че е получил и подписка от всички, които работят в домашния социален патронаж в Пловдив с искане за 15 на сто увеличение на заплати им. Той добави, че положението е същото и в другите общини, и като сравни възнагражденията с отраслите, където вече имаше увеличение, посочи, че разликите стават доста големи.

Синдикалистът препоръча на общините да следват логиката за увеличение на заплатите с 20 на сто, което да бъде заложено в общинския бюджет за следващата година. Въпросът ще бъде обсъден на Общински тристранен съвет, разговор ще има и със Сдружението на общините в България, каза още Димитров.

Относно пенсиите Димитров каза, че трябва да има "балансиран подход за увеличение, диференцирано и еднократно от 1 януари 2021 година, а не с по 50 лева на калпак". Той припомни искането, а именно - увеличение на минималните пенсии с 20 на сто, на тези между 300 лева и прага на бедност с 10 процента и всички останали с по 5 на сто, като заедно с това да има и увеличение на максималната пенсия с 240 лева и тя да стигне 1440 лева. По предварителните сметки всичко това ще струва на държавния бюджет над 1 200 милиона лева, но това по думите му е пътят, по който устойчиво трябва да бъдат увеличени пенсиите еднократно.

Пламен Димитров проведе в Пловдив и областта поредица от срещи, сред които с ръководството на ВМЗ, община Пловдив, Медицинския университет и ВиК-Пловдив.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Вс
    Всички
    1 0
    19:29, 12 окт 2020
    Всички пенсии трябва да бъдат индексирани с еднакъв коефициент.Как така това кнсб се разпорежда с трудовия стаж направените вноски от различните пенсионери. Всичко зависи колко години си правил вноски в пенсионния фонд. Има си един, който дава на калпак сега се намери и още един. Всичко трябва стане по пътя на справедливостта.
    • 3,
      3,14
      0 0
      09:52, 13 окт 2020
      Димитров да не се меси за пенсиите!Да престане да слуша ВОЖДА,а наистина да защитава хората!Подлога мръсна,кой те избра на тази длъжност!
  • 2
    Ци
    цирк
    0 0
    19:42, 12 окт 2020
    Мутрафонът прекара собствените си служители. Духайте сега, гepберасти малоумни.
Последни новини