От х:

Днес в x:

Живота в Римската империя представя в Хасково с лекция и работилница Музеят на Сандански

    Ежедневния живот в Римската империя. Развитието на гражданските права, законодателството, монетосеченето, ще бъдат представи чрез лекция, но и с включването в работилница на живо в Регионалния исторически музей на Хасково тази събота. Проектът е съвместен с Археологическия музей в Сандански.

    Инициативата е отворена към всички, но е по-подходяща за децата и младежите над 12-годишна възраст.

    Целта ни е младите хора да получат повече познание за това как се е развивала Римската империя през вековете, а наученото ще им е полезно и за материала, който е застъпен в училище. Ще им разкажем как, например, в Античността е вървяла пропагандата на императорите чрез монетосеченето. Идеята е да се направи аналог между преди и сега, и в крайна сметка младите хора да разберат, че колкото и да се оплюва съвременното общество, то е доста напреднало всъщност, посочи директорът на Археологическия музей в Сандански Антон Ковачев.

    След всяка теория ще следват практически занимания, които ще включват дизайн и създаване на бижута, изсичане на монети с антична технология, както и паралел с една от най-новите съвременни технологии- 3D принтер.

    За монетосеченето ще се използва технологията от стари времена. Ще се използват матрица, заготовки и чук. Монетите, които ще бъдат изработени ще са с логото на Археологическия музей в Сандански от едната страна, а от другата -с обозначена датата на събитието. „Така и владелите в стари времена са правили своята реклама -обозначавали са имената си от единия край, а от другия са популяризирали важно събитие, свързано с успехите им. Тогава, когато е нямало интернет и социални мрежи, монетите са били най-бързият начин за популяризиране и пропаганда.“, казва Ковачев. 

    Изработеното в рамките на работилниците ще остане за спомен на участниците в тях.

    Заниманията ще са в две сесии на 10-ти октомври. Първото е с начален час 10.30 и ще продължи до 13 часа, а второто е между 13 и 14.30 часа. Входът е свободен.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Сл
      СлавейАрт
      0 0
      03:28, 9 окт 2020
      Още в Римската Империя е имало фалшиви монети,
      ЛГБТ и гяури
      ....
    Последни новини