От х:

Днес в x:

9 °C

Проф. Чалъков: Около 40% от пробите при PCR тест са компрометирани

Около 40% от пробите при PCR тест са компрометирани, защото не се вземат правилно, твърди проф. Иван Чалъков, специалист по „уши, нос, гърло“, ръководител на клиниката по УНГ в болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“, пред БНР.

"В дихателния епител има ресни и там се намира вирусът. Тампонът през носа не е проста работа. Там трябва много внимателно да се работи. Не трябва да се взема с памучен тампон. Когато материалът се взема от място, където няма дихателен епител, не правите нищо", обясни той. 

Професорът коментира, че броят на регистрираните заразени с коронавирус не може да бъде проверен.  

"Срещу всички, които сме на друго мнение, се изправи една вирусологична полицейска бухалка. Тази бухалка я държат чиновници, хора, които нямат нищо общо с проблема. Този мач го играем всяка година. 47 години и 23 дни ми е работното време непрекъснато досега“, уточни проф. Чалъков.

Той смята, че "ако се проследи пътят на парите, ще се види накъде отива коронавирусът". По думите му става дума за вирус на грипа, разликата е, че е нов щам и е нужно по-дълго време за създаване на колективен имунитет.

„Всеки ден се съобщава брой на оздравели. Това е оксиморон. Не могат да бъдат оздравели, след като не са били болни. С изключение на няколкото души, истински болни. В момента имаме около 30 души в реанимационните отделения. Не се казва с какви придружаващи заболявания са тези болни. Те от какво умират?“, коментира още професорът.

Според него няма втора вълна, а спорадични огнища:

„След две-три години този вирус ще влезе в обикновената противогрипна ваксина... През 2009-2012 година в света не бяха заразени 80 млн. души, както е сега, а 2,5 млрд. души. Тогава никой нищо не каза“, допълни той.

Данните за придружаващите заболявания на починалите с коронавирус се съобщават ежедневно в Единния информационен портал. Фалшиво отрицателни проби може да има, но фалшиво положителни не, обясни преди време микробиологът проф. Тодор Кантарджиев.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ко
  Котарака
  6 0
  19:31, 26 сеп 2020
  Абе какви корони,какви пет лева..!!! През 2009г. от "свински грип" починаха над 4.000 българи,и то предимно млади хора ,бременни жени,родилки но нямаше такава паника,репресивни мерки,щабове и прочие миционерски способи за "борба с китайският грип",просто на герберопитеците нещата отиваха много на зле и повечето политолози вещаеха предсрочни избори тази пролет,но.....вирусче!!!И сега не може да се събирате,почти официално ви подслушват,следят ви,не може пред МС да протестирате,ако кажете нещо против герба МУ,може и каскет да ви поставят..кееееф за управляващите,а и в мътна вода най-добре се захранват банкови и офшорни сметчици,нали!!!Все пак едни 10-12 милиарда евро трябва да се усвоят от "правилните" хора!! Потресе ме новината за заразеният с "корона вирус" с придружаващо заболяване тежка черепно мозъчна травма Придружаващите заболявания са обикновено хронични, като хипертония, диабет, сърдечна недостатъчност и т.н.
  Водещото заболяване е основание за приемане в болница, а придружаващите се описват като анамнестични данни. Излиза, че въпросният човек е приет на лечение не защото черепа му е счупен, а защото е с температура. Очаквам смъртни случаи от "корона вирус" с придружаващо заболяване масивен инфаркт,кръвоизлив след прострелване,сгазен от влак,хвърлил се от балкона,нахапан от комари и т.н
Последни новини