От х:

Днес в x:

14 °C

Инспектори по труда от Хасково в екшън ден за лов на работодатели в "сивия" сектор

Служителите от Хасковската инспекция по труда са били част от акцията днес за проверка на работодатели, използвали недеклариран труд, която се проведе в цялата страна.

Инспекциите са били насочени към бизнеса, при които през последните три години са установявани случаи на работа без трудов договор повече от един път.

С тази масирана проверка стартира за България Седмицата на действието, която се провежда в рамките на Европейската кампания за деклариран труд.

На територията на област Хасково са проверени 12 работодатели. Уст Три са засечените случая на работещи без трудов договор.

Контролът оказва дисциплиниращ ефект върху работодателите, тъй като рядко се установяват нови случаи на работа без трудов договор в предприятия, в които вече са били констатирани такива, коментират от ИТ.

Според анализа на експертите обаче се забелязва използването на други форми на недеклариран труд, като работа на пълен работен ден при договор на непълен, получаване на част от възнагражденията нерегламентирано, които са трудно доказуеми, особено без съдействието на работещите.

Инспекторите по труда напомнят отново, че при съгласие да поемат работа в „сивия“ сектор, наемниците губят и трудови, и осигурителни права. Те се лишават от обезщетения или получават такива в по-малък размер при оставане без работа, при болест, бременност и раждане, при пенсиониране.

Европейската кампания за деклариран труд се организира от Европейската комисия чрез Европейската платформа за справяне с недекларирания труд. Организацията у нас е възложена на Инспекцията по труда с активното партньорство на МТСП, МОН, НАП, НОИ, АЗ и всички национално представителни организации на работниците и служителите и на работодателите. Целта е бъдещи и настоящи работещи, както и работодатели, да бъдат информирани, основно чрез социалните мрежи, за правата, които им дава декларираният труд.

Инспекцията по труда организира и онлайн срещи с ученици, за да обясни правата им при започване на работа, както и какви ползи им носи декларираният труд. В информационната кампания сред учениците на територията на област Хасково се включиха ПМГ "Академик Боян Петканчин" - Хасково и ПЕГ "Д-р Иван Богоров" -  Димитровград.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (23)

  • 1
    99
    999
    31 -5
    16:25, 24 сеп 2020
    Да идат по автосервизите. Масово не се плащат осигуровки и данъци.
    • До
      ДОСЕГА
      9 -1
      22:16, 24 сеп 2020
      Кора ли ми държаха инспекторите
  • 2
    Чу
    Чудо
    35 -1
    16:40, 24 сеп 2020
    Нищо не могат да правят на големите фирми неим стиска на мършите
  • 3
    Кр
    красю от сот и жп
    24 -1
    18:21, 24 сеп 2020
    А ся идете и в димитровград и проверете една охранителна фирма на бул.трети март и направо ще ахнете
  • 4
    Са
    само като пример
    15 -13
    18:37, 24 сеп 2020
    Когато работникът има много задължения и просрочени кредити, издръжка на дете и куп още плащания , по сметката му в дебитната карта не отива нищо. Тогава той самият отива при работодателя и му предлага да работи на ръка "КЕШ", дори има случаи когато на работника му плащат на ръка "ден за ден" , когато дойдат инспекторите той им се хили и казва "аз съм на гости на авери тука". На въпросът "Но ти работиш" ,той нагло отговаря - нищо подобно аз само в момента помогнах на приятеля си -.. Така че духайте супата разни контролни институции, щом ми бъркате в дебитната карта сега ми бръкнете в гащите между краката.
  • 5
    Em
    emo
    6 -7
    20:33, 24 сеп 2020
    ако е усигорен на реални 1400 ще взема 800 ако е на минимална 1400. РАБОТНИКА ИЗБИРА
  • 6
    Те
    Текстилна бобина
    16 -1
    20:35, 24 сеп 2020
    В Си енд Си текстайл Хасково редовно има хора без трудови договори а като ходите на проверки там те ги крият тези хора като ги извеждат през друга врата. Такда че там проверката трябвя да е мащабна с полиция че турчина Ергин се рави на ударен само и само да отърве кожата, а и довереното му куче Наско кво ли не прави за феса и задника му лиже.
  • 7
    Първо от големите фирми да почнат!
    По дебитната карта се превежда сума колкото е по класификатора за определена длъжност, а останалите в плик на ръка!
  • 8
    55
    55555
    6 -1
    21:57, 24 сеп 2020
    не авто сервизите а тези дето работят по гаражите и по селата около града . разни пожерникари воени, едимпат ние им плаияаме заплати втори пат са в сивия сектор
  • 9
    Ав
    Автосервиз
    2 -6
    22:25, 24 сеп 2020
    Автосервизите не плащали хаха ти сигурно роботиш в... Виж коментара
  • 10
    Ан
    Андрей
    2 0
    07:35, 25 сеп 2020
    Тези мафиотска системи с осигуровките е разрешено от бай кумонист и продължава до ден днешен
  • 11
    Ан
    Андрей
    4 -2
    07:41, 25 сеп 2020
    През куманизма работих в завод който работих като заварчик а бях назначен като монтьор за да не ти се плашта голама осигуровка ето от къде тръгнал системата
    • Уч
      Учител
      11 -1
      08:40, 25 сеп 2020
      Проблемите изначало тръгват от неграмотни хора каро вас с големи претенции.В написаното от вас почти няма дума без правописна грешка. Засрамете се.
  • 12
    ИТ
    И там
    14 0
    08:15, 25 сеп 2020
    И в училище Левски плачат за инспекцията по труда! Назначават се пълни некадърнички за заместник директорки! Критериите са - подлоги и подмазвачки, без никакви умения и компетенции! Прости магистралчички и рошли, от Любемец, Харманли и Димитровград. Или неграмотни начелни учителки!
  • 13
    От
    откъде идва проблема
    13 0
    11:20, 25 сеп 2020
    Държавата лъжи работодателите и работниците - те от своя страна се съюзяват и лъжат държавата, накрая всички остават прецакани - работникът не си върши както трябва работата, работодателят не плаща както трябва за свършената работа , а държавната хазна остава празна от укрити данъци и осигурителни вноски. Всички се правят на тарикати и накрая всички губят. САМО ТЕЗИ ДЕТО ЛАПАТ ДЪРЖАВНИТЕ ПОРЪЧКИ ПЕЧЕЛЯТ, ЩОТО ЯКО КРАДАТ ОТ ОТПУСНАТИТЕ ПАРИ. АКТУВАТ ДЕЙНОСТИ, КОИТО НЕ СА ИЗВЪРШИЛИ. Така се разпадат и магистрали и пукат тръбопроводи и всичко друго дето е направено с к.....ра си.
  • 14
    Му
    му
    9 0
    22:04, 25 сеп 2020
    Тази Бостанджийка как ги намира толкоз тъпи кадри дето ги назначава! Всяка година си попълва армията от подлоги! Само че непрекъснато бягат. И тези дето трябва да са и "благодарни" - не я издържат. Поне два пъти е подменила колектива от как е директор тази Мръсница! Пфу - такова зло като нея няма в цялата област! Пък новите и заместник директорки - пълна скръб. Боси на акъл, боси на умения, само могат да лижат и мажат! Нищо друго не могат! Седят си по цял ден на дебелите задници и си въртят смотаните физиономия като че ли са някакъв фактор. Жадни за пост, власт и да имат титла! Ама за НИЩО НЕ СТАВАТ! Освен да лижат задника на Бостанджийката!
  • 15
    Ха
    Хах
    9 0
    17:12, 26 сеп 2020
    Вие лудите ли сте? Какви квалификации очаквате от Снегурочката бре! То това мозък няма! Не знае за какво става въпрос? На това рошавато и нещо готово да дадеш не може да разбере за какво е! Никакви умения не са му необходими, освен да лиже задника на "Слънцето". Докато то реди комплименти - има други да му вършат работата! Така се расте в кариерата - с пушене, подмазване и липса на умения!
  • 16
    Мо
    Мона ама не лиза
    8 0
    18:03, 26 сеп 2020
    Има едно училище в града - всичко му е на опаки. На документи може да е читаво, но иначе е най-отвратителното място за работа! Там болнични не се разрешават от Лудата Катерица - за нея всички симулират! А иначе тя като прави бал по един месец, сватба по един месец, като си гледа внучето, като ходи по чужбината или като отсъства по всякакви поводи може. Това, че тази е маниачка и не ходи на лекар или не се лекува - не значи че и другите хора нямат право на лечение! Но Лудата така е решила - никой няма право да боледува! И счетоводството няма болнични да оправя и заместващи учители няма да се търсят - да умират там всички на място. И да му мислят ако не са свежи и усмихнати - всички трябва да са любезни и да пърхат около Лудата Катерица иначе няма да се чувства комфортно жената! А въпросната инспекция по труда - мълчи като тъпа **** от мъжки род и прибира навярно по нещичко! Затова отгоре някой друг ще я накаже тази Катерица!
  • 17
    Ко
    Корупцията е пред вас
    7 0
    10:18, 27 сеп 2020
    Ало инспекцията по труда - кога ще влезете в училище Васил Левски. Там има фрапиращи нарушения! Директорката е неспособна на нормална комуникация - основните й методи са пулене и кряскане! Не може адекватно да преценява количеството работа. Обагодетелства финансово всички свои любимки, любимци и харманлийки! Спестява им работа и приема "благодарности"!
    Плаче за една продължителна проверка - за да и изкочат кирливите ризи!
  • 18
    Су
    Суза
    3 0
    15:20, 27 сеп 2020
    Ами какво може да се очаква от една ПХП - те всички мухли, добрали се по втория начин до постове са един дол дренки. От такива професионализъм, качества и морал не очаквайте! Не случайно са ПХП!
  • 19
    Ло
    лошо
    4 -1
    16:28, 27 сеп 2020
    За съжаление има чадър над тази горната директорка на училище! ДА не мислите, че хора не са се жалвали по институциите в Хасково. Онези продажници от РУО дигат раменете и викат - няма какво да направим. Ама да прибирахте парите не дигахте раменете! По другите институции - даже пръста си не мърдат. Страх ги е да идат дори на проверка при тази СЕЛЯНКА! Замазват и прибират подаденото! Само една сила отгоре може да я накаже тази простачка! Затова толкова хора я кълнат!
  • 20
    Он
    Онзи
    0 0
    13:57, 28 сеп 2020
    Термо-консулт идете там

Още новини

Последни новини