От х:

Днес в x:

Музиката разказва за Хасково

    Музиката в Хасково разказва за славните имена на изпълнители и композитори, родени в този край и прославили България по целия свят.

    Изложбата “Музиката и моят град”, която днес следобед беше официално открита в Регионалния исторически музей, е събрала въздишките на времето и паметта на съвремието.

    Експозицията е посветена на 70 години от създаването на Симфоничен оркестър – Хасково и 100 години от рождението на маестро Борис Младенов.

    Неин куратор на е главният уредник в отдел „Най-нова история“ д-р Веселина Узунова, а съставянето и подреждането на артефактите участват и колегите й от отдел „Етнография“. Художественото оформление и дизайна са дело на художника Владимир Димитров и Антония Петрова.

    Посетителите в залата на втория етаж на музея в Хасково могат да видят първата цигулка на прочутата виртуозна музикантка Неделяка Симеонова. Тя е направила с този инструмент, дарен от сестра й преди време на музея в Хасково, първите си си стъпки към голямата сцена. 

    Оригиналната партитура на песента на литературните дни „Южна пролет“, която беше дарена наскоро на музея от дългогодишния диригент на Симфоричния оркестър на Хасково Красимир Захариев, също е част от експозицията. Любопитен артефакт в нея е и цигулка, която е направена от клечки в стария хасковски затвор.

    Изложбата има и интерактивна част, защото представя част от музикалното наследство на Хасково чрез QR кодове, през които посетителите могат да „озвучат“ впечатленията си от музикалното наследство, оставено ни от проф. Недялка Симеонова, Хасковските оркестри и изпълнители.

    Привечер в лапидариума на РИМ-Хасково беше представен и концерт, посветен на днешния празник на града, в който взеха участие Гайдарският състав към община Хасково с ръководител Филип Филипов, Камереният оркестър на Хасково с диригент Цанислав Петков, Вокално трио "Рокива" и китаристът Димитър Русев – Мутата.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Чи
      Чинка
      4 -3
      00:36, 9 сеп 2020
      Няма нито един с маска нито дистанция.
      • Ст
        Стринка
        0 0
        10:19, 9 сеп 2020
        Може би защото са отвънка!

    Още новини

    Последни новини