От х:

Днес в x:

13 °C

Музиката разказва за Хасково

  Музиката в Хасково разказва за славните имена на изпълнители и композитори, родени в този край и прославили България по целия свят.

  Изложбата “Музиката и моят град”, която днес следобед беше официално открита в Регионалния исторически музей, е събрала въздишките на времето и паметта на съвремието.

  Експозицията е посветена на 70 години от създаването на Симфоничен оркестър – Хасково и 100 години от рождението на маестро Борис Младенов.

  Неин куратор на е главният уредник в отдел „Най-нова история“ д-р Веселина Узунова, а съставянето и подреждането на артефактите участват и колегите й от отдел „Етнография“. Художественото оформление и дизайна са дело на художника Владимир Димитров и Антония Петрова.

  Посетителите в залата на втория етаж на музея в Хасково могат да видят първата цигулка на прочутата виртуозна музикантка Неделяка Симеонова. Тя е направила с този инструмент, дарен от сестра й преди време на музея в Хасково, първите си си стъпки към голямата сцена. 

  Оригиналната партитура на песента на литературните дни „Южна пролет“, която беше дарена наскоро на музея от дългогодишния диригент на Симфоричния оркестър на Хасково Красимир Захариев, също е част от експозицията. Любопитен артефакт в нея е и цигулка, която е направена от клечки в стария хасковски затвор.

  Изложбата има и интерактивна част, защото представя част от музикалното наследство на Хасково чрез QR кодове, през които посетителите могат да „озвучат“ впечатленията си от музикалното наследство, оставено ни от проф. Недялка Симеонова, Хасковските оркестри и изпълнители.

  Привечер в лапидариума на РИМ-Хасково беше представен и концерт, посветен на днешния празник на града, в който взеха участие Гайдарският състав към община Хасково с ръководител Филип Филипов, Камереният оркестър на Хасково с диригент Цанислав Петков, Вокално трио "Рокива" и китаристът Димитър Русев – Мутата.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Чи
   Чинка
   4 -3
   00:36, 9 сеп 2020
   Няма нито един с маска нито дистанция.
   • Ст
    Стринка
    0 0
    10:19, 9 сеп 2020
    Може би защото са отвънка!

  Още новини

  Хороскоп за 05.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
  05 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
  05 мар 2021
  Последни новини