От х:

Днес в x:

Параграф 4: Имало едно време един имот в Хасково

След първата ни публикация за хасковлия, който стана жертва на параграф 4 и се обърна към нас, за да разкаже историята си, потърсихме повече информация за подобни случаи и как е възможно да се случват. И се оказва, че се случват. Хората сами ни се обадиха. Ние пък се обадихме на някои специалисти, за които предположихме, че могат да осветлят ситуацията назад във времето. Защото тя започва преди 20 години, когато е трябвало да свърши връщането на земи по параграф 4. До него пък се стига, заради събития, случили се много по-отдавна.

Насилственото отнемане на земи започва около 1950 г. и продължава около десетина години, разказва човек от „кухнята“ на земеразделянето.

Държавата взима земите

Разорани са синорите между отделните ниви, а собствениците са били накарани насилствено да подпишат декларации, че стават членове на ТКЗС-та. Имало и доброволно членство. В кооперациите някои от хората са влизали със земи – преобладаващо частна собственост, но е имало държавна, общинска, училищна, църковна и мюсюлманска, а други от хората са влизали с инвентар.

Постепенно с обезлюдяването на селата се оказва, че няма кой да работи в ТКЗС-тата.

Държавата раздава земи

„След 1960 година държавни и общински институции раздават земите за ползване на който си поиска. Хубавите места ги дават на партийни величия, а лошите – на по-калпави хора“, разказа хасковлия, пожелал анонимност. Дава се право да се застроят сгради до 35 квадрата постройка, но едноетажна. Междувременно облагородяват териториите – садят лозя.

Първият план за вилните зони е направен 1988 година от самолет, а година по-късно има промени.

И идва демокрацията

Първият закон за земята – ЗСПЗЗ е приет 1991 година и впоследствие е бил редактиран многократно през годините, а към него има и правилник. Този закон дава възможност за възстановяване на земеделските земи. Масово собствениците и техни наследници започват подаване на заявления по образец в съответните поземлени комисии и посочват какви ниви са имали и в кои местности са били те. Информацията за възстановяване идва от така наречените опис-декларации от времето, когато са създавани ТКЗС-тата, декларирайки с какво влиза собствнеикът, а вторият източник на информация са така наречените емлячни регистри на поземлената собственост, но те не навсякъде са били запазени. При липсата на тези два документа, хората сами са описвали къде са им били нивите.

Цялата информация отива в Поземлената комисия, която в един момент около 1991-2 година започва да издава решения какво признава като собственост. С второто решение някои имоти са възстановени, а други са само признати, без да бъдат възстановени.

Следва изработване на план на новообразуваните имоти, наричан план за земеразделяне, а сега се нарича карта на възстановената собственост, извън града и извън вилните зони.

Сагата с вилните зони

След 1991 г. по закон е дадена възможност на ползвателите на земи да си ги платят на общината. Парите са събирани в кметствата. Например през 1998 г. мъж плаща по законов ред 70 000 лева за 389 квадрата в „Кенана“ и придобива нотариален акт срещу покупката. Сега тези пари са по сметка на общините, но те вече са обезценени и с тях не може да се обезщети първият собственик.

Отделно е имало ползватели, които например са платили за 500 квадрата място, а ползват 700 квадрата.

През 1999 година е направено първо анкетиране и Поземлената комисия е направила списъци на собствениците, на които е призната земя, но не е възстановена. Някои от тях вече са били починали, а техните наследници посочвали в кои номера по кадастралния план от 1988 г. са попадали наследствените ниви. Някои от хората не са успели да разпознаят къде са били имотите, други ги прехвърлили, а трети са обявили, че са ги продали. Подобно анкетиране имало и в следващите години пред комисия - в присъствието на двама служители от Поземлена комисия, двама от общината и 10-15 обществено активни души.

Някои имоти са дублирани, посочвани от няколко души. Други хора неволно или умишлено са посочвали чужди имоти, защото техните са били заети вече, имало е неявили се собственици.

Около 2000 година е бил одобрен помощен кадастрален план на Хасково.

Сега обаче хората, които не са им възстановени земите имат право да търсят обезщетение. „В този случай държавата трябва да се намеси и да каже как да бъдат обезщетени тези хора“, категоричен е хасковлията.

Как може да не получа нищо от земите на моя дядо

За да онагледи неколкократната промяна на собствеността, на една и съща земя, нашият събеседник дава пример със събирателен образ, който нарекохме „моят дядо“.

Моят дядо преди 1950 година е имал 20 декара. Той продава 2 декара от земята си с нотариален акт, други 2 декара оставя за себе си да обработва и да се препитава, а останалите 16 декара предава на ТКЗС, а процесът по отнемането на земи трае няколко години.

След 1960 г. държавата започва да раздава земи, включително и тези на моя дядо, на други хора за временно ползване. Раздадени са всичките 16 декара на моя дядо. Времето минава.

През 1992 година излиза Законът за собствеността и ползване на земеделските земи , според който, ако ползвателите на земята искат да придобият тази земя като собственици, то те трябва да внесат определена сума пари (която съответства на тогавашните цени на имоти), срещу което получават нотариален акт. Няколко души получават нотариални актове за парчетата от земята на моя дядо, които са им дадени за лично ползване. Обаче има и такива, които стопанисват земя без да са платили нищо на общината и не са уредили правото си на собственост.

В един момент те решават, че искат да придобият тази земя и се обръщат към общината, за да им издаде документ, че имат право да придобият земята чрез нотариален акт, но нищо не са платили. Общината започва да издава констативни протоколи, с които такива хора са отивали при нотариус и въз основа на констативния протокол им е издаван нотариален акт за собственост. Нотариусът не знае, че тази земя е с особен статут и не може след като не е уреден въпросът да издаде нотариален акт. Дали това е правено преднамерено или по незнание, никой не може да каже.

Но сега собствениците на имоти с точно такива нотариални актове имат проблеми.

Вероятно тези, които са знаели, че правят нещо нередно, съвсем преднамерено са побързали да си продадат имота. Така парчета от земята на моя дядо многократно сменят собственика си, всеки път законно. Също така параграф 4 позволява на наследниците на моя дядо да си възстановят правото на собственост върху земите.

Ако тези 20 декара на моя дядо не се намираха във вилната зона на Хасково, ние неговите наследници съвсем нямаше да имаме тези проблеми през 2020 година. По един или друг начин те щяха да са решени преди 20 години.

Приказката за „моя дядо“ не свършва дотук.

Общо земите по параграф 4 са около 8000 декара в Хасково, който е на второ място след Варна с около 10 000 декара, където проблемът също не е решен.

Всички страни – хора и институции, които имат отношение по темата, могат да изразят позицията си официално пред Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (41)

  • 1
    Чи
    Чичо Гошо
    34 -16
    11:58, 18 юли 2020
    От болшевишката пасмина няма по лошо!
    • Не
      Не е баш така Цялата История
      7 -2
      00:00, 19 юли 2020
      Всичките ни земи в по-големия ни род са в землището на Град Хасково
      - от тях всичките ни лозя и овощни градини са такива още от Турско
      Тях никой не ги е взел от хората - имаме и в Старите Лозя , Имаме и на Кенана
      ......
      - имаме 2 лозя отчуждени , за които сме обезщетени с апартаменти - единия е до детската градина в Куба , другото лозе е до новите гробища
      - Държавата е взела земеделски земи за строежа на Е-80 - тях никой не ни ги е върнал - 6 декара
      - Държавата е взела земеделските земи за ТКЗС - тях ни ги върнаха в реални граници - землището на Хасково и Стамболийски 40 декара
      - Някои от земите не са ни върнати , понеже Пра-Дядо ми не ги е пишел всички в данъчната декларация като тарикат :))
    • Ха
      Хасковлия 8-мо поколение
      6 -3
      00:07, 19 юли 2020
      По едно време
      искаха да ни връщат земя на Сивата Вода - голия бряг
      като компенсация за взети от държавата но застроени сега земи 6 декара.
      Така и изчезна тая идея - може би някои мутри я ликвидираха ?.
      Та мисълта ми ,
      да се върнат земите на тия собственици по голия бряг на Сивата Вода - хем ще стане курортна зона , хем всички доволни
    • Защото по негово време се приема закон
      .......
      че 1 лице може да притежава до 300 декара земя
      .....
      Така че знаем много - не само сме червени , ами и оранжеви
      .... Първата работа на дмутрите и бейовете беше да ХХХХ БЗНС
  • 2
    По
    Порчо
    62 -8
    12:35, 18 юли 2020
    Държавата, в лицето на общинската власт е виновна! И такива недоразумения, като Станчо не знам какво си!
    Защото навремето държавата е отчуждила имотите без да пита хората. Това е несправедливост!
    После пак държавата ги раздава на този и онзи. След което по-късно те ги продават на други хора. С нотариална заверка, кадастрални планове, платени данъци и такси. Хората си строят вили, сгради, пак с разрешение на държавата! Влагат време, труд, пари, здраве и в един момент държавата им казва: е...те си мамата, ама този имот не е ваш, а е на еди кой си. Защото тогава му е отнет несправедливо. А справедливо ли е за сегашните собственици, които чинно и добросъвестно са минали по установения от държавата ред, имат всички изисквани от държавата документи, платили са всякакви държавни такси и отчисления?
    Не може една несправедливост да се отмени с друга несправедливост!
    Докога ще се връщаме десетилетия и векове назад? Ами ако един ден дойдат децата на бейовете и кажат този град ми е феодална собственост? Не че узунджовеца не го беше направил такава, ама нали уж тиквите са справедливи!
  • 3
    11
    11111
    43 -2
    13:11, 18 юли 2020
    остава ДПС-то да изрови ферман и ставаме КРЕПОСТНИ селяни....Както винаги неуредиците в държавата ги плащат гражданите и...Защо няма....ДАВНОСТ....Непотърсени имоти 30 години ....а други 30 години са плащали данъци и вложили пари и средства в тях...НОТАРИУСИТЕ не знаели ...Общината също....и т.н. ....не параграф-4 а ПАРАГРАФ-22...
    • Ей
      ЕЙ ПИДАЛ.
      13 -5
      15:55, 18 юли 2020
      Как да ги потърсят през социализма като социалистите им ги взеха. Дори както казваш давност 30 години тя почва да тече от 1989 година. И те са си ги потърсили хората. Ама чиновниците бавно са казали на такива като тебе че си строил грешно
  • 4
    До
    До сегашните"собственици"
    10 -6
    13:59, 18 юли 2020
    Като са толкова вещи и са собственици само на тяхната хартийка, знаят ли в коя местност са им Къщите. Само не ми казвайте Кенана.
    • 11
      11111
      20 -2
      14:07, 18 юли 2020
      Ти като толкова помниш можеш ли да ми кажеш имало ли е някога ТКЗС в Кенана и раздавали ли са някога земя за ползване в Кенана?Ха да те видя колко знаеш.
    • Ей
      Ей пидал
      19 -1
      15:56, 18 юли 2020
      Земя в кенана раздаваха. повечето е така раздадена.
    • Ня
      Няма ТКЗС в Кенана
      4 0
      00:03, 19 юли 2020
      Там имаше наследствени лози и празните ниви ги раздаваха по 700 кв.м
  • 5
    ..
    ....
    32 0
    14:03, 18 юли 2020
    Така като чета държавата е сътворила пълна каша.
    • 34
      34
      30 -4
      14:14, 18 юли 2020
      Не знам държавата , но в общината и служителите и има нещо гнило.Какви са тия служители дето правят такива каши и после не излезат пред хората да обяснят какво и защо.Защо им плащате на тия
  • 6
    Не
    независим
    36 0
    14:06, 18 юли 2020
    И така да обобщим: За земите на "твоя дядо" са издадени констативни нотариални актове. Нали така? За да бъде извършена обстоятелствена проверка освен трима свидетели закона изисква както общината да издаде документ, че не е собственик, така и държавата, така че не може днес община да твърди, че не знаела какво издава. Ами да е проверила! Кьорав карти не играе! Не може законов документ, в случая Нотариален Акт да бъде пренебрегнат на база анкетна /махленска/ комисия от едно време... Както и не може за местата, за които е взела пари тепърва да мисли къде и как ще обезщетява старите собственици, а за тези които не била взела да ги възстановява. Звучи перверзно и несериозно! И в този ред на мисли ако "твоя дядо" притежава по-истински документи не е зле да ги представите
  • 7
    Ка
    казах
    24 -5
    14:46, 18 юли 2020
    Който е построил да си остане. С какво е виновен, щом има документ от държавата.
    • Не
      Недоволен
      10 0
      15:43, 18 юли 2020
      А този дето си е купил парцел да строи да им го върне, така ли?
  • 8
    Да
    Дарин Митрев
    31 -2
    14:53, 18 юли 2020
    Затова е сега и казуса с Ямача. Държавата е забатачила работите и тя да си ги оправя, а не да ми създават комисии и да протакат, докато хората се примирят. Затвор за мафиотите седераста Василев , черния Иванов и маймуната наркодилър
  • 9
    По
    поназнайващ
    40 -9
    15:13, 18 юли 2020
    Неграмотник написал “статия” по разказчето на незнаещ! Ей туй ни сервира Хс меНует.
    Няма “твой дядо” - всички са лъгали на поразия при 90-е. Ако има “твой дядо в ТКЗС”, то трябва да има и запазена встъпителна декларация от тогавашното му влизане в кооператива. Има декларации за по десет декара, а сега са “възстановени” по тридесет.
    В Хасково има “Дрийм тим” и приближени на тима. И техните покупки винаги се оказват чисти и по трасето на някой важен инфраструктурен проект за града, общината или областа. Късметлиите прибират разликата, а оставят балъците да се джавкат и да си вадят очите десетилетия по съдилищата.
    И сега е същото. Как този точно кмет взе да издава заповедите сега и то на основание на заповед на областен управител от лани, като съвсем случайно същия сегашен кмет лани беше същия този областен, на основание на чиято заповед се издават днешните заповеди.
    Ха сетете се защо им беше толкова важно точно този областен(със специални правомощия, заедно с още двама крайгранични областни управители) да си остави благата служба с ранг на министър и да стане кмет на община със затихващи функции?
    Очертават се избори - обичайте ги силно и пак ги изберете! Неебани няма да ходите никога - вечно ще ви тлеят гъзовете ...
    • Ай
      айде по културно
      12 -13
      15:35, 18 юли 2020
      Г-н Пеев, може ли да не употребявате толкова нецензурни изрази.
    • Ев
      Евала, поназнайващ!
      19 -4
      15:57, 18 юли 2020
      Досега по-точен коментар не съм чел! Много добре го каза! Браво!
    • Ха
      хаха
      10 -15
      17:10, 18 юли 2020
      Да, този кмет прави това, което през последните 20... Виж коментара
  • 10
    22
    22
    6 0
    17:22, 18 юли 2020
    Да истинските собственици имат и наториални актове и документ, че им вземат земята т. е. с какви земи влизат в ТКЗС.
  • 11
    По
    поздравления за сайта
    22 -3
    18:13, 18 юли 2020
    Опитали са се да обяснят ситуацията.И освен това бяха единствените които внесоха някаква яснота по темата. Страхувам се че общината доста е объркала нещата.Да видим какво ще кажат на пресконференцията която са обещали.Май не са много наясно.Все пак някой в общинава ръководи този процес.Кой е този човек?Сигурни ли сте в общината, че знае какво прави защото на мен ми обясниха, че най вероятно на много от имотите в синьо на картата имотите са съвсем редовни и документите им са в изправност.Все пак картата е към 2000г.С какъв акъл изпращате на хората писма и ги вкарвате в съда?Помислете си хубаво в общината дали правите каквото трябва.
  • 12
    То
    торо
    8 -2
    19:52, 18 юли 2020
    В България когато стане гаф всеки се оправдава, че тоя на който е продължил работата не я е свършил както трябва. В случая обаче Дечев като кмет продължава това което е свършил като областен управител, така че няма с какво да се оправдае. В случая интересен е малко по-горния коментар, а именно случайно ли се получи, че за отрицателно време един човек сътвори и приключи процес, влачен и неразрешен десетилетия преди това. Незнам, нека всеки сам прецени !
  • 13
    Ке
    Кенана Кекличево
    18 -1
    22:11, 18 юли 2020
    Относно параграф 4 в гр Хасково за връщане на земите от сегашните собственици на онези които били “истинските”собственици(БИВШИ КОМУНЯГИ)
    -Искам първо да попитам г-н Кмета Дечев защо подписа ТИ като областен управител и сега като кмет на община Хасково,а сега ни обясняваш ,че трябвало да се забрани строителство ,да се реши казуса и обвиняваш предишни управляващи и избягваш отговорноста на общината и твоята лична!?!?
    Вярно ,че не си само ти виновен има хора с много пари и власт(мутри),но те ти диктуват бе господин КМЕТЕ какво да правиш!!!И не само в конкретния случай...Личи си от километри ,че ти свое решение не си взел!!!Не обвинявам партии в конкретния случай ,но извинявай за директното изявление,но не ставаш!
    Съгласен съм ,че има замесени и хора с власт,така е било и така ще бъде!
    Как ще обясните на хора ,които нямат пари за адвокати и съдебни дела А?
    За мен не е нищо ново в такава държава живеем - мутри диктуват ,НО нали се сещате,че има хора които им взимате всичкото А?
    Не няма как да се досетите ,понеже каквото ви кажат -това правите!
    Не съм привърженик на никоя партия ,нямам отношение в политиката ,Но не съм съгласен да обезсилвате нотариален акт и да взимате имот ,който за повечето е единствен и общината да не поема отговорност!!!
    Явно е ,че ниви няма да станат ,ясно е че имоти не им трябват,ясно е че се иска споразомение (откуп)!!!
    Не ме учудва държавния рекет!!!
    Е няма да стане!!!
    Г-н кмета ,не да ми дава брифинги и изввления от стаята си а ,да отиде при хората и лично да обясни защо се съгласява на това безумие и подписва документи които или не са му ясни или така му е казано!
    Разочарованието от управлявляващите води до недоверие!!!
    • До
      До теб
      4 -2
      08:46, 20 юли 2020
      Бившите истински собственици не са Комуняги. На тях им бе отнета, земята. Тя не е 1 дка, а десетки, на някои стотици декари. Комунягите я използва без да са я платили и без да плащат данъци за нея. После при демокрацията я продадоха.
  • 14
    22
    22
    1 -7
    23:30, 18 юли 2020
    Май не си разбрал че си изигран от този който ти п... Виж коментара
    • Аз
      Аз съм
      4 -2
      08:11, 19 юли 2020
      Явно чакаш големите пари от имота на твоя дядо. Как ще ни платите палатите. Проста математика. Палата е на стойност 200 лв. А нивата на стойност 50лв. Имаш 20 ниви и сте 20 наследника.
  • 15
    Ке
    Кенанец
    12 -2
    10:30, 19 юли 2020
    Нека видим картината по отвисоко. Има схема за изнудване от сегашните собственици на Кенана. Т. Н. НАСЛЕДНИЦИ искат чрез адвокати споразумение - парично. Не им трябват земи, не могат и да платят къщите в имотите... Искат пари, които ще разделят с участието на хора от властта и техните приближени... Но, сметките им ще излезнат криви и ще отговарят за това ако не чрез български съд, то чрез европейския такъв.
    А ние които сме ощетени? Спокойно, имаме и време и средства за законна защита!!!
    • Пи
      Писал съм по-горе
      5 0
      10:40, 19 юли 2020
      Да им върнат земи около Сивата Вода или на Козлето - това е общинска земя.
      Обаче , там са реституките мутри и бейове - които до 1 са дошли в Хасково след 1980 година :))
    • Аз
      Аз съм
      1 0
      10:55, 19 юли 2020
      Точно
    • Сп
      споко
      12 -1
      10:58, 19 юли 2020
      Никой няма да вземе имотите на хора, които имат нормални нотариални актове. Представяте ли си, дори и тези на които е раздадена земя( която е дадена за ползване) след като е излязъл закона 1992 г. са получили нотариални актове за които са заплатили някакви пари на държавата. Значи държавата им е узаконила заграбени имоти. От тези хора никой нищо не иска. Държавата трябва да си плати на старите собственици. Събирали парите от новите собственици в сметка и те стояли там толкова много години че съвсем се обезценили. Сега как ще плати държавата на старите собственици си е нейна работа макар че тя разбира се няма от къде другаде да вземе пари освен от нас.Искам да ви обърна внимание на друго. Наследниците на старите собственици нека да извикат човешкото в себе си и да не претендират за 7 дка, след като техните дядо и баба са съобщили че имат 3дка. Това не е почтенно. Разбираме че и те трябва да получат нещо от това наследство, но как ще се чувстваш ако несправедливо изкараш едни възрастни хора, които нямат доходи нечестно претендирайки за техните имоти. Не бъдете лоши и не искайте повече отколкото ви се полага ....
  • 16
    Им
    имало едно време
    10 -6
    11:28, 19 юли 2020
    Започнал спор , кой е най древния занаят - проститутката казала : "моята професия е най-древната на света", хирургът казал: "Господ те създаде от реброто Адамово - хирургията е по преди проституцията" , Господ казал: " А преди Адам имаше ХАОС и аз създадох от хаоса светът " , тогава на мегданя се изтъпанил баш комуниста и възторжено заявил: " Господи а защо не питаш КОЙ СЪЗДАДЕ ХАОСА?"
  • 17
    По
    подготвени
    4 0
    16:54, 19 юли 2020
    Адвокатска кантора,която се занимава с този казус, Разберете ,кои са .Има вече заведени дела .Само Адвокати!!!!!!
    • Им
      Има
      4 0
      17:17, 19 юли 2020
      Има много дела и ще стават все повече
  • 18
    Сп
    справедлив
    0 -4
    17:56, 20 юли 2020
    За всичко е виновен Станислав Дечев Виж коментара
  • 19
    Ан
    Анна
    1 0
    11:35, 21 юли 2020
    Ами тези дядовци поне тези които аз познавам на времето си получиха обезщетение, тоест апартаменти за внуците си по време на комунизма. Сега пак какво искат?
  • 20
    Ан
    Анна
    4 -1
    11:42, 21 юли 2020
    аз също съм със нотариалнен акт за закупупена земя от преди 20 години. Плащаласъм си данаците през годините, платила съм на общината. Сега да дойде да ме изкара някакъв измислен наследник. Общината пребра парите тя да се разправя с тях. Пък и разучих че на времето въпросните наследници са получили 4 апартамента в Хасково сега какво ще си върнат и те апартаменти те ли? или ще получат и бонус парцел
    • Х
      Х
      1 -1
      00:40, 20 юни 2022
      За какви апартаменти говорите през 1950 година. За сведение не само земята ами и добитъка са извзема ли.задължи са ги и ;доброволен труд;по маточниците;тъй наречените лозя;.не са измислени наследниците, вие на кого ще оставите наследството си , на измисен ли//
  • 21
    Мн
    мнение
    0 0
    13:15, 21 юли 2020
    Организация на всички засегнати и масови протести пред кметството
    • Пу
      пунта мара
      1 -1
      16:37, 21 юли 2020
      И какво като протестиращ, ще го накривиш на Тъпото. По добре съд , дело и като го спечелиш , разноските да плати ВИНОВНИКА ЗА ТОВА.

Още новини

Последни новини