От х:

Днес в x:

14 °C

Кметът на Хасково Станислав Дечев: Инициативата за обновяване на Адресната карта е на гражданите и фирмите

  -Господин Дечев, през 2017 година община Хасково създаде комисия, която трябваше да разплете кашата с административните адреси в Хасково, тя приключи работата си със становище през 2018 година. Една от основните цели на тази комисия бе да създаде Карта на административните адреси на Хасково. Предишната такава беше от 1972 година, а оттогава има много нови сгради, преименувани са улици, променени са обекти. Какво се случи оттогава насам?

  -Действително, съгласно докладна от 2017 година от тогавашния директор на  Дирекция „Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции“- Драгомир Колев в община Хасково до кмета, такава комисия е създадена. Създава се и въпросната Адресна карта, която да ускори и улесни работата на служителите в община Хасково, пряко ангажирани с издаване на удостоверенията на административен адрес. В последствие, през 2018 година, самата Карта е приета с протокол.


  -Тоест Картата на административните адреси в Хасковска община съществува още от 2018 година?

  -Точно така, приета е с протокол през декември 2018 година. Но искам да подчертая, че тази Карта не представлява подробен устройствен план или кадастрална карта. Всъщност няма законова процедура за създаването, одобряването, влизането й в сила и прилагането й. Това е един вид вътрешен документ на Община Хасково, с който да се улесни работата на ангажираните служители, които се занимават с това от една страна, а друга и да послужи като улеснение на гражданите.

  -Една от идеите за направата на тази Адресна карта беше тя да бъде предоставена безвъзмездно на всички институции, които имат нужда от актуални адреси – Бърза помощ, Полиция, Пожарна. Подадена ли е тя към тях? Кой носи персонално отговорността за прилагането й?

  -Всеки, който е поискал Адресната карта и има правото да работи с такъв тип данни, може да я получи.

  По регламент Общината не е длъжна да предоставя тази Карта специално на която и да е институция. Но, по добрата воля на администрацията, на всяка институция, която я е поискала, сме я предоставили. Искам още един път да уточня, че това предоставяне може да се случи само на фирма или институция, която има право да работи с лични данни и адреси.

  -Какви са процедурите за издаването на административен адрес? Как Адресната карта се обновява на практика?

  -За всеки новосъздаден обект може да бъде издадено удостоверение за административен адрес, необходимо е обаче да се подготви набор от документи, който да се подаде като заявление до кмета на общината, за да може да бъде създаден въпросния адрес и в последствие да бъде вписан в Адресната карта. А именно чрез нея тръгва улеснението и за гражданина, и за администрацията.

  -Казвате, че инициативата за оформянето коректно на Адресната карта трябва да е на гражданите и фирмите? Един от най-сериозните проблеми, които бяха регистрирани от комисията при обхода й през 2017-та година, е ситуацията, че на мястото на няколко съборени стари, вече има нови сгради. Така новообразуваните номера са или по-малко, или повече. Например бившият мебелен магазин на ул.„Сан Стефано“7, сега е раздробен на няколко нови обекта. Сред тях е и банка, има и магазини. Всички те и до момента са на един и същи административен адрес, а това често се оказва повод за административни неуредици и препятствия, дори и при воденето на съдебни дела.

  -За да се изчисти този казус, всеки един от собствениците който се намира на този адрес може да подаде заявление за разделяне на адреса. Необходимите документи са изредени в заявлението. И така, при съществуващия адрес, разделението ще бъде например 7А, 7Б-е, 7В-е, 7Г-е и т.н. След като заявлението се подаде, всеки от собствениците на обекти ще има свой административен адрес, а ние ще го въведем в адресната карта. Въпросът е там обаче, че създавайки този административен нов адрес, ще е необходима и промяна в документите на самите живущи на него или на фирмата, която се намира на него. Ако е юридическо лице е по-лесно, но ако промяната е свързана с физически лица, ще е необходимо всички тези физически лица да подновят личните си документи, защото ще са с нови адреси. Така че инициативата за обновяването на адресната карта е на гражданите и фирмите, подавайки документи чрез общината, с които да променят адреса. В последствие инициативата пак остава на самите граждани, за да подновят собствените си документи. И именно в смяната на документите е разковничето, че повечето хора не решават проблема с адреса си.

  - Има ли обаче механизъм който да задължи тези хора да изчистят своите лични вече регистрации?

  -Общината няма механизъм, с който да задължи или пък да накаже определен гражданин, да му държи сметка защо не си е сменил личната карта, след като има нов адрес.

  При работата с адреси служителите от администрацията се натъкват често и на друг казус-с настоящите адреси. Но той трябва да бъде изчистен на законово ниво. Става въпрос за това, че ако си наемател в Хасково, в общината задължително ще трябва да се регистрираш по настоящ адрес със собственика на имота или домоуправителя на етажната собственост, но ако напуснеш този имот и отидеш да живееш например в София, собственикът или домоуправителят не може да те отпише от адреса, на който си регистриран в Хасково. Ползвателят е този, които трябва да го направи лично. В противен случай се водиш на адреса и тук и в София. И оттам идват доста неприятни ситуации с това, че на един адрес в даден момент излиза, че живеят повече хора, отколкото са всъщност реалните му обитатели. Подозирам, че има хора сред наемателите, които биха били добронамерени и биха изчистили тази ситуация, но просто не знаят за този си ангажимент. Сега е добър повод да им припомним за него.

  - Ползването на Картата на административните адреси свързано ли е с предстоящите избори ?

  -Не, тя няма никаква връзка с това.

  интервю на Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 08.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
  08 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
  08 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  08 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
  08 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
  08 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
  08 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
  08 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
  08 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
  08 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
  08 май 2021
  Последни новини