От х:

Днес в x:

11 °C

Кметът на Хасково Станислав Дечев: Инициативата за обновяване на Адресната карта е на гражданите и фирмите

  -Господин Дечев, през 2017 година община Хасково създаде комисия, която трябваше да разплете кашата с административните адреси в Хасково, тя приключи работата си със становище през 2018 година. Една от основните цели на тази комисия бе да създаде Карта на административните адреси на Хасково. Предишната такава беше от 1972 година, а оттогава има много нови сгради, преименувани са улици, променени са обекти. Какво се случи оттогава насам?

  -Действително, съгласно докладна от 2017 година от тогавашния директор на  Дирекция „Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции“- Драгомир Колев в община Хасково до кмета, такава комисия е създадена. Създава се и въпросната Адресна карта, която да ускори и улесни работата на служителите в община Хасково, пряко ангажирани с издаване на удостоверенията на административен адрес. В последствие, през 2018 година, самата Карта е приета с протокол.


  -Тоест Картата на административните адреси в Хасковска община съществува още от 2018 година?

  -Точно така, приета е с протокол през декември 2018 година. Но искам да подчертая, че тази Карта не представлява подробен устройствен план или кадастрална карта. Всъщност няма законова процедура за създаването, одобряването, влизането й в сила и прилагането й. Това е един вид вътрешен документ на Община Хасково, с който да се улесни работата на ангажираните служители, които се занимават с това от една страна, а друга и да послужи като улеснение на гражданите.

  -Една от идеите за направата на тази Адресна карта беше тя да бъде предоставена безвъзмездно на всички институции, които имат нужда от актуални адреси – Бърза помощ, Полиция, Пожарна. Подадена ли е тя към тях? Кой носи персонално отговорността за прилагането й?

  -Всеки, който е поискал Адресната карта и има правото да работи с такъв тип данни, може да я получи.

  По регламент Общината не е длъжна да предоставя тази Карта специално на която и да е институция. Но, по добрата воля на администрацията, на всяка институция, която я е поискала, сме я предоставили. Искам още един път да уточня, че това предоставяне може да се случи само на фирма или институция, която има право да работи с лични данни и адреси.

  -Какви са процедурите за издаването на административен адрес? Как Адресната карта се обновява на практика?

  -За всеки новосъздаден обект може да бъде издадено удостоверение за административен адрес, необходимо е обаче да се подготви набор от документи, който да се подаде като заявление до кмета на общината, за да може да бъде създаден въпросния адрес и в последствие да бъде вписан в Адресната карта. А именно чрез нея тръгва улеснението и за гражданина, и за администрацията.

  -Казвате, че инициативата за оформянето коректно на Адресната карта трябва да е на гражданите и фирмите? Един от най-сериозните проблеми, които бяха регистрирани от комисията при обхода й през 2017-та година, е ситуацията, че на мястото на няколко съборени стари, вече има нови сгради. Така новообразуваните номера са или по-малко, или повече. Например бившият мебелен магазин на ул.„Сан Стефано“7, сега е раздробен на няколко нови обекта. Сред тях е и банка, има и магазини. Всички те и до момента са на един и същи административен адрес, а това често се оказва повод за административни неуредици и препятствия, дори и при воденето на съдебни дела.

  -За да се изчисти този казус, всеки един от собствениците който се намира на този адрес може да подаде заявление за разделяне на адреса. Необходимите документи са изредени в заявлението. И така, при съществуващия адрес, разделението ще бъде например 7А, 7Б-е, 7В-е, 7Г-е и т.н. След като заявлението се подаде, всеки от собствениците на обекти ще има свой административен адрес, а ние ще го въведем в адресната карта. Въпросът е там обаче, че създавайки този административен нов адрес, ще е необходима и промяна в документите на самите живущи на него или на фирмата, която се намира на него. Ако е юридическо лице е по-лесно, но ако промяната е свързана с физически лица, ще е необходимо всички тези физически лица да подновят личните си документи, защото ще са с нови адреси. Така че инициативата за обновяването на адресната карта е на гражданите и фирмите, подавайки документи чрез общината, с които да променят адреса. В последствие инициативата пак остава на самите граждани, за да подновят собствените си документи. И именно в смяната на документите е разковничето, че повечето хора не решават проблема с адреса си.

  - Има ли обаче механизъм който да задължи тези хора да изчистят своите лични вече регистрации?

  -Общината няма механизъм, с който да задължи или пък да накаже определен гражданин, да му държи сметка защо не си е сменил личната карта, след като има нов адрес.

  При работата с адреси служителите от администрацията се натъкват често и на друг казус-с настоящите адреси. Но той трябва да бъде изчистен на законово ниво. Става въпрос за това, че ако си наемател в Хасково, в общината задължително ще трябва да се регистрираш по настоящ адрес със собственика на имота или домоуправителя на етажната собственост, но ако напуснеш този имот и отидеш да живееш например в София, собственикът или домоуправителят не може да те отпише от адреса, на който си регистриран в Хасково. Ползвателят е този, които трябва да го направи лично. В противен случай се водиш на адреса и тук и в София. И оттам идват доста неприятни ситуации с това, че на един адрес в даден момент излиза, че живеят повече хора, отколкото са всъщност реалните му обитатели. Подозирам, че има хора сред наемателите, които биха били добронамерени и биха изчистили тази ситуация, но просто не знаят за този си ангажимент. Сега е добър повод да им припомним за него.

  - Ползването на Картата на административните адреси свързано ли е с предстоящите избори ?

  -Не, тя няма никаква връзка с това.

  интервю на Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Хороскоп за 02.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
  02 мар 2021
  Последни новини