От х:

Днес в x:

Кметът на Хасково Станислав Дечев: Инициативата за обновяване на Адресната карта е на гражданите и фирмите

    -Господин Дечев, през 2017 година община Хасково създаде комисия, която трябваше да разплете кашата с административните адреси в Хасково, тя приключи работата си със становище през 2018 година. Една от основните цели на тази комисия бе да създаде Карта на административните адреси на Хасково. Предишната такава беше от 1972 година, а оттогава има много нови сгради, преименувани са улици, променени са обекти. Какво се случи оттогава насам?

    -Действително, съгласно докладна от 2017 година от тогавашния директор на  Дирекция „Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции“- Драгомир Колев в община Хасково до кмета, такава комисия е създадена. Създава се и въпросната Адресна карта, която да ускори и улесни работата на служителите в община Хасково, пряко ангажирани с издаване на удостоверенията на административен адрес. В последствие, през 2018 година, самата Карта е приета с протокол.


    -Тоест Картата на административните адреси в Хасковска община съществува още от 2018 година?

    -Точно така, приета е с протокол през декември 2018 година. Но искам да подчертая, че тази Карта не представлява подробен устройствен план или кадастрална карта. Всъщност няма законова процедура за създаването, одобряването, влизането й в сила и прилагането й. Това е един вид вътрешен документ на Община Хасково, с който да се улесни работата на ангажираните служители, които се занимават с това от една страна, а друга и да послужи като улеснение на гражданите.

    -Една от идеите за направата на тази Адресна карта беше тя да бъде предоставена безвъзмездно на всички институции, които имат нужда от актуални адреси – Бърза помощ, Полиция, Пожарна. Подадена ли е тя към тях? Кой носи персонално отговорността за прилагането й?

    -Всеки, който е поискал Адресната карта и има правото да работи с такъв тип данни, може да я получи.

    По регламент Общината не е длъжна да предоставя тази Карта специално на която и да е институция. Но, по добрата воля на администрацията, на всяка институция, която я е поискала, сме я предоставили. Искам още един път да уточня, че това предоставяне може да се случи само на фирма или институция, която има право да работи с лични данни и адреси.

    -Какви са процедурите за издаването на административен адрес? Как Адресната карта се обновява на практика?

    -За всеки новосъздаден обект може да бъде издадено удостоверение за административен адрес, необходимо е обаче да се подготви набор от документи, който да се подаде като заявление до кмета на общината, за да може да бъде създаден въпросния адрес и в последствие да бъде вписан в Адресната карта. А именно чрез нея тръгва улеснението и за гражданина, и за администрацията.

    -Казвате, че инициативата за оформянето коректно на Адресната карта трябва да е на гражданите и фирмите? Един от най-сериозните проблеми, които бяха регистрирани от комисията при обхода й през 2017-та година, е ситуацията, че на мястото на няколко съборени стари, вече има нови сгради. Така новообразуваните номера са или по-малко, или повече. Например бившият мебелен магазин на ул.„Сан Стефано“7, сега е раздробен на няколко нови обекта. Сред тях е и банка, има и магазини. Всички те и до момента са на един и същи административен адрес, а това често се оказва повод за административни неуредици и препятствия, дори и при воденето на съдебни дела.

    -За да се изчисти този казус, всеки един от собствениците който се намира на този адрес може да подаде заявление за разделяне на адреса. Необходимите документи са изредени в заявлението. И така, при съществуващия адрес, разделението ще бъде например 7А, 7Б-е, 7В-е, 7Г-е и т.н. След като заявлението се подаде, всеки от собствениците на обекти ще има свой административен адрес, а ние ще го въведем в адресната карта. Въпросът е там обаче, че създавайки този административен нов адрес, ще е необходима и промяна в документите на самите живущи на него или на фирмата, която се намира на него. Ако е юридическо лице е по-лесно, но ако промяната е свързана с физически лица, ще е необходимо всички тези физически лица да подновят личните си документи, защото ще са с нови адреси. Така че инициативата за обновяването на адресната карта е на гражданите и фирмите, подавайки документи чрез общината, с които да променят адреса. В последствие инициативата пак остава на самите граждани, за да подновят собствените си документи. И именно в смяната на документите е разковничето, че повечето хора не решават проблема с адреса си.

    - Има ли обаче механизъм който да задължи тези хора да изчистят своите лични вече регистрации?

    -Общината няма механизъм, с който да задължи или пък да накаже определен гражданин, да му държи сметка защо не си е сменил личната карта, след като има нов адрес.

    При работата с адреси служителите от администрацията се натъкват често и на друг казус-с настоящите адреси. Но той трябва да бъде изчистен на законово ниво. Става въпрос за това, че ако си наемател в Хасково, в общината задължително ще трябва да се регистрираш по настоящ адрес със собственика на имота или домоуправителя на етажната собственост, но ако напуснеш този имот и отидеш да живееш например в София, собственикът или домоуправителят не може да те отпише от адреса, на който си регистриран в Хасково. Ползвателят е този, които трябва да го направи лично. В противен случай се водиш на адреса и тук и в София. И оттам идват доста неприятни ситуации с това, че на един адрес в даден момент излиза, че живеят повече хора, отколкото са всъщност реалните му обитатели. Подозирам, че има хора сред наемателите, които биха били добронамерени и биха изчистили тази ситуация, но просто не знаят за този си ангажимент. Сега е добър повод да им припомним за него.

    - Ползването на Картата на административните адреси свързано ли е с предстоящите избори ?

    -Не, тя няма никаква връзка с това.

    интервю на Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Още новини

    Последни новини