От х:

Днес в x:

Хасково изпраща една от най-трудните си, но и най-успешни години заради новите инвеститори

Хасково изпраща една от най-трудните си, но и една от най-успешните си години. Така може да бъде определена накратко 2021 година. Трудна, заради ковид пандемията и наложените рестрикции, свързани с нея, а на финала й и стремглаво повишеният ток, който наложи прекрояване на бюджетите на повечето общини в страната. И успешна-заради сериозните инфраструктурни проекти, които стартираха през изминалите месеци, и започналите преговори, някои от които на финалната права, за нови инвестиции.

В равносметката, която прави кметът на Хасково Станислав Дечев за изминаващата година обаче стои надеждата. Основната цел, която си поставя екипа му за 2022 година е задържането на младите хора в родния град и привличането на други в Хасково. А това минава през осигуряването на по-добри условия за децата, чрез ремонтите на детските градини, извършени през тази година, през подобряването на средата за забавление и отдих -чрез започнатите проекти за нов градски парк над ДНА и чрез отварянето на нови работни места.

На заключителната си за годината пресконфренция пред медиите Кметът Дечев посочи като безспорен успех  привличането на нови инвеститори. Той припомни, че в развитие е обособяването на клон на "Тракия икономическа зона" на бившето военно летище край село Узунджово. Намеренията са там да бъде построен завод за производство на водород.

През новата година е планирано откриването и на три големи търговски обекта - ритейл парк на терена на бившите казарми между бул. "Раковски" и ул. Дунав". Там частните инвеститори ще изградят и кръгово кръстовище. От една страна така ще се осигури достъп до новата търговска зона, а от друга ще се даде възможност за разтоварване на интензивното движение в този пътен градски участък.

До няколко месеца ще се реализира и договорът за изграждане на фотоволтаичен парк край село Книжовник.

Предстои и откриването на хипермаркет на "Практикер" с още три обекта, за които е харесано 35 декара място в северната промишлена зона на Хасково, срещу завода на "Астика".

През идната година в Хасково влиза и мощната руска верига „Мере“, която е основен конкурент на „Алди“ и „Лидъл“, заради по-ниските цени, които предлага. Веригата вече има изградени около 200 обекта в Европа.

Инвеститорски намерения ще се реализират и в сферата на рециклирането на металорежещи машини. Те са на фирма с немско и швейцарско участие. Харесаната зона е част от завод „Родина“. Ще бъдат открити около 70 работни места. Инвеститорите са изявили желание и за съвместна работа с местната Професионална гимназия по механоелектротехника в Хасково, като идеята е да въвеждат постепенно в работата учениците, а след това те да се превърнат в добре обучени и подготвени кадри, които да влязат в реална работна среда.

Друг от инвестиционните проекти, които ще бъдат реализирани през предстоящата година, е на немска компания, която се занимава с производството на елементи за карго товари.

Като един от успехите на местната администрация през годината, съвместно с филиала на Тракийския университет -Стара Загора, кметът отчете и новата специалност „ Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ в учебното заведение.

Кметът посочи още, че през следващата година планира да предложи на Общинския съвет отпадане на таксата от 25 лева месечно, която сега учениците плащат за общежитие.

Като грешка, която отчита с екапа си, Станислав Дечев посочи проекта по подмяната на канализацията в кв.“Болярово“, без да е съгласуван той и по смяна на тръбите на ВиК, както и без осигурени средства за цялостно асфалтиране. Затова през следващата година намеренията на кметството са да се кандидатства по проект и неизрядностите там да бъдат изчистени.

През идната година ще бъдат вложени и средства за подмяна на уличното осветление с икономично, като целта е да се намалят сметките за ток, които общината плаща. В частите на областния град, където това вече беше направено, разчетите показват, че става въпрос за 3-4 пъти по-ниска консумация на електроенергия.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (43)

  • 1
    .
    .
    5 -21
    20:05, 21 дек 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • И в Центъра,
      ......
      Обещаваме че няма да ги наречем "Кметските кхххфи"
    • Ст
      Станчо “мозъка”
      17 -3
      07:58, 22 дек 2021
      Гледа като теле в зеле
    • Ха
      Хасково
      4 0
      12:16, 22 дек 2021
      На доста хора откраднаха бизнеса, мръсниците! Видя ли, че не сте вечни, бе, келеш? Хадибакалъм да видим сега!
  • 2
    Ху
    Хубаво
    48 -6
    20:06, 21 дек 2021
    Да се разходите първо по центъра господин кмете половината осветление и празнична окраса не работят както и част от новото улично осветление, тогава да дава отчет
    • Му
      Мустака
      17 -36
      22:03, 21 дек 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 3
    Пе
    Пепи
    16 -40
    20:25, 21 дек 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 12
      12345
      39 -3
      23:28, 21 дек 2021
      А в кой да търсим вината бе Пепи, че Хасково е на едно от последните места от всички областни градове??? В чистачката на блока ли или в Гошо от кварталната кръчма???
    • Прав си .... Нищо Не зависи от Тъпото ...
  • 4
    Ви
    Вината не е в кмета
    24 -7
    20:30, 21 дек 2021
    А в целия общински тътрещ се керван. И разбира се начело с кмета , който като всички останали ще остане в историята!!!🙉
  • 5
    Ги
    Гина
    47 -14
    20:31, 21 дек 2021
    Тоя как има смелост да се показва след като дръпна с некадърността си и послушанието пред дилянчу и ДПС Хасково с години назад. По-некадърен кет Хасково не е имало.
    • Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Га
      Гана
      13 -6
      22:54, 21 дек 2021
      Имаше. И се зовеше Атанас Василев. Ама това сегашното,успешно догонва по умнотия онова предишното.
    • .
      .
      15 -5
      03:33, 22 дек 2021
      То пък Беливанов щот беше много кадърен.
  • 6
    Ас
    Асковлия
    35 -10
    20:34, 21 дек 2021
    Къде ги видя тия успехе бе момченце? То има ли нещо дето оправи в тая община бе чедо?
    • Па
      Паржу
      31 -6
      20:42, 21 дек 2021
      Нали гледаш чи е сложил очила. Можи приз тях да видя успехите
  • 7
    Па
    Пак обещава
    25 -9
    20:36, 21 дек 2021
    Сметките за ток не са ли свързани с санирането на сградите кмете я кажете сега вие какво мислите и обещавахте с г-н Добрев или изборните резултати и вартеле които ви замаиха главата и забравихте ли!
    • Жа
      Жалка работа
      13 -8
      22:06, 21 дек 2021
      Скъпия ток сега каква връзка има със санирането бе гном. Като ви диктуват какво да пишете поне да го бяхте запомнили. Ей хора не давайте пари на неграмотни хейтъри. Плащайте поне на средноинтелигентни.
  • 8
    Ив
    Иван Иванов
    21 -2
    20:43, 21 дек 2021
    А кога ще обърнете внимание на живеещите на Сточна гара ул. Панагюрище, която разшириха само до където им изнася, ул. Петрич още чакат хората разширение, няма и кофи за боклук, а данъка е същия. Елате и вижте състоянието на улицата, уж щеше да се разширява преди 30 години. Никой не му пука за живеещите тук. Ами канализация и водопровод има ли в този квартал, който е много по-стар от други квартали в града? Много ли е трудно да се запознаете с проблема и да намерите решение и за тези хора? Ами тировете до акумулаторите, това е единствения вход за квартала, а от тирове не се минава. Ежедневно ученици от училище Хр. Смирненски вървят оттам - между паркиралите тирове. Нормално ли е в жилищен квартал с тесни улици да влизат тирове? Кого да сезират хората или искате да стане белята? Елате в този квартал, време е и тук да обърнете внимание на хората.
    • Па
      Паржу
      19 -6
      21:48, 21 дек 2021
      Не му остана вече толкова време на Станислав, че да идва и при вас. Можи да ни знай че в Хасково има и квартал Сточна гара. Оставете го да се порадва на кметския стол щото след изборите го чака голямата народна любов или бай Ставри.
    • Бо
      Бойкот
      16 -1
      22:46, 21 дек 2021
      Не плащайте местните данъци и такси.
      За да получат пари,трябва да дадат услугите кпито са Длъжни да осигуряват.
    • Ко
      коняр
      13 -4
      05:39, 22 дек 2021
      Защо се навряхте в тази кочина преди години когато дойдохте от селата? Защото там беше ивтино и можеше да построиш къща без документи и много добре знаехте че скоро няма да има канализация и ул. осветление и др. Сега ревнахте да ставате граждани и вашите колиби струващи 5000лв. да станат 500 000лв. с пари от нашите данъци защото вие не плащахте нищо за незаконите си колиби.Е ще почакате едни 50 години.
  • 9
    Па
    Панаетюф Теню ут Гереня
    13 -8
    20:50, 21 дек 2021
    Станко, кот са показваш още ан.на година са показвай. Щот после идат из.буре и слат из.буре.ту ша са криеш. С Мустафата си хортуваме са а вечер ф кръчмата. Та Мустафата рече чи баджанака му знаел анно тайно място къде тънковските лозя с ко.люба и нужник. Хора сме на първо време ща земим там. Ма саде на първо време.
    • Тъ
      Тъпи
      6 -9
      22:07, 21 дек 2021
      Много си оригинален да не се казваш Умников
    • Тъпче, яз съм Панаетюф Теню ут Гереня, на Железанув Пунювата Марийка водя етървината племенница. Бил съм ученик утличник щото карах ду 5 клас пу 2 години. И щях да свърша и 8 клас, ма ма взеха ф казармата. Там ма повишиха ду пощаджия, ама яз не само носех вестниците на офицерету, ам ги и четях. И така са изучих.
  • 10
    Ин
    Инвеститори
    26 -4
    20:59, 21 дек 2021
    Ми то много магазини бре браво на кметя, но в тези големи молове с пари се влиза а те пустите за тока не стигат
  • 11
    Же
    Железан
    22 -9
    21:02, 21 дек 2021
    Хайде щото наближаваме времето да изпратим и този много успешен кмет балабар с успехите му и всичкото му. Ама после под чия фуста ше са крие ни мога да знам
    • Же
      Желязка
      10 -12
      22:08, 21 дек 2021
      Железане под фустата на жена ти вероятно. Тя нали все е разкрачена
  • 12
    Аа
    Ааааа!
    20 -3
    21:12, 21 дек 2021
    Кмете не забравяйте и басейна и новите спортни площадки,за тенис , баскетбол, волейбол, хандбал, и футбол - Закрития басейн пардон!?
  • 13
    ,,
    ,,,,,,
    14 -6
    21:26, 21 дек 2021
    Безгръбначно мекотело...
    • Да
      Дааа
      7 -8
      22:19, 21 дек 2021
      Гръбначен тъпанар
  • 14
    ‘’
    ‘’Успех’’
    30 -4
    21:33, 21 дек 2021
    Къде ги видя тези успехи бе кмете. Мини по ул. Г. Китов и ще си видиш ‘’успехите’’. Дупка до дупка и до дупката пак дупка. Пълен провал.
  • 15
    Са
    Саянчо 3
    36 -5
    22:09, 21 дек 2021
    Много слаб кмет с наивни и смешни изказвания и има ли хора в града , които му вярват ? С какво се подобрява качеството на живот на малкото хора в града увеличени местни данъци и такси,безбожно скъпа вода и ниско чество на вик сектора липса на големи инвеститори и т.н.В Болярово нищо не направиха асфалта пропада и никой не го интересува ...
  • 16
    Св
    Светломир
    40 -6
    22:17, 21 дек 2021
    До г-ин кмета на гр Хасково,незнам точно с какво се хвалите.Проекта за парковете е на Георги Иванов но вашата парламентарна група успя да го осъди и да му вземе проекта и да си го пише на кирилица вас и партията.Инвеститорите не са от вашата работа а от ниските заплати в България,тоест евтина работна ръка и за чужденците евтин данък. Какво направихте в подкрепа на гражданите с водоснабдяването.Пием уранова вода а плащаме за сребърна вода. ВИК са под всякаква критика,дори и лелките на гишетата те гледат строго и подигравателно.Цяло лято Хасково всеки ден имаше аварии седяхме без вода ама си плащаме. Улиците са ни под всякаква критика дупка до дупка и пак дупка.Уличното осветление го няма никакво.КАКВО СТЕ НАПРАВИ ЛИ ?
    • Па
      Панаетюф Теню ут Гереня
      11 -4
      00:29, 22 дек 2021
      Куко е направил Станко анно гуля.мо нищо. Ам да с до.бута мандата пък сетне ил ф тънковските лозя ил при бай Ставри пък мо.жи и при баклука х Гарваново. Още много въпроси са бис отговори.
  • 17
    Ес
    ЕС
    36 -1
    22:51, 21 дек 2021
    Оставихте пътя Хасково - Пловдив ( Е80 - в хасковската част) да се превърне в четвърторазреден селски коларски път с хиляди дупки и пропадания. По този път вече е невъзможно да се пътува нормално дори и с 50 км/ч.
  • 18
    Не
    Нер еза д. Тенев
    14 -4
    23:30, 21 дек 2021
    От тъпото по тъпаособа няма а у и крадлив.
    • Мм
      Ммм
      6 0
      03:52, 22 дек 2021
      Има има по тъпа особа даже много е тъпа. За Красю с дървения материал до шел не са ли сещаш. Той е.
  • 19
    Пе
    Пепи
    5 -1
    08:15, 22 дек 2021
    Кв. Република тъне в боклуци. Поне веднъж да беше обиколил твоя квартал..
  • 20
    Ев
    Еверест
    13 -2
    08:43, 22 дек 2021
    Най-голямото постижение е парка над ДНА, на който откраднаха парите и сега е една поляна в центъра на Хасково!?
  • 21
    Ге
    Георги
    8 -1
    12:00, 22 дек 2021
    Слаб кмет
  • 22
    И
    И
    2 -1
    13:20, 22 дек 2021
    Долен кмет, да си ходи...

Още новини

Последни новини