От х:

Днес в x:

11 °C

Започва ваксинацията в четвъртата фаза в Хасковско

Поставянето на ваксини срещу Ковид-19 на хората, включени в четвъртата фаза от националния ваксинационен план, е вече в ход и в Хасковска област.

Шефката на Регионалната здравна инспекция д-р Соня Димитрова информира, че днес приключва поставянето на първа доза от ваксините на педагогическия и непедагогически персонал от училищата, и започва ваксинирането на обитателите на социалните заведения на територията на региона.

Общопрактикуващият лекар в центъра за хора с психични разстройства в с.Пъстрогор днес е започнал ваксинацията на настанените там. Започва поставянето на ваксини и на социалните заведения в Хасково, като Дома за хора със сетивни нарушения и Старческия дом.

В РЗИ вече събират и списъците на служителите от институциите, които работят в контакт с много хора-от Социалната служба, НОИ, ВиК, НАП, Инспекцията по труда. Всички те ще получат ваксина по разпределение във ваксинационните кабинети. За Хасково те са три-в МБАЛ-Хасково, в МБАЛ „Хигия“ и този в Здравната инспекция.

Списъците с желаещи да се ваксинират вече се събират и от личните лекари, има на разположение ваксини и всяко от джипитата, което успее да направи организация на пациентите си, може да вземе от РЗИ заявените дози, и още утре да започне ваксинацията.

Първи в кабинетите при личните си лекари ще бъдат ваксинирани хората над 65-годишна възраст и хронично болните, припомни д-р Димитрова.

В момента в Здравната инспекция в Хасково разполагат и с трите, одобрени до момента ваксини. Количествата на Pfizer и BioNTech са за поставянето на втори дози на ваксинираните през последния месец. В РЗИ-Хасково имат и малки количества от Moderna. Тя ще бъде поставена на служителите на „Информационно обслужване“ и членовете на Районната избирателна комисия, които вече работят по подготовката за провеждането на на парламентарни избори на 4-ти април.

Най-голямото количество флакони в Хасково в момента има от ваксината на Оксфордският университет и AstraZeneca. Именно с нея се ваксинира в социалните центрове и тази ваксина се подава към личните лекари, уточни д-р Димитрова. От един флакон на тази ваксина се извличат 10 дози, затова организацията трябва да е много стройна, а хората, заявили имената сив списъците да са съвестни и точни при повикване от страна на личните им лекари, призова тя.

По повод опасенията за страничните действия на AstraZeneca в национален ефир главният епидемиолог на страната д-р Ангел Кунчев посочи, че тя има разрешение от ЕМА, които са върховният орган и от тям е потвърдено, че ваксината е подходяща за хора над 18 години. Липсата на данни за ефективността върху възрастни хора не означава, че ваксината не е ефективна, коментира в един от сутрешните блокове и зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя е категорична, че хората над 65 години могат да се ваксинират с нея.

Проф. Христова посочи още, че целта на ваксините е да създадат имунитет поне за една година, но данните засега показват, че защитата е от около 8 месеца.

Междувременно стана ясно и, че паралелно с четвъртата фаза от ваксинационния план ще се осигури „зелен коридор“ за всички желаещи да се ваксинират срещу Ковид-19. Разпореждането за това даде премиерът Бойко Борисов по време на на работно съвещание с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и здравния министър.

Премиерът беше категоричен, че на първо място е важно всеки желаещ лекар да бъде ваксиниран. Същевременно, след като са създадени условия за ваксиниране и за втората и третата фаза, трябва да се даде възможност и за всички останали, които чакат, за да бъдат ваксинирани.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че общо към 18 февруари 25 441 са ваксинирани с втора ваксина и 90 514 са общо ваксинираните с първа доза на ваксината.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че в края на днешния ден се очаква доставка от 57 600 дози от Оксфордската ваксина, като е създадена организация още утре сутринта тези количества да бъдат разпределени до всички 28 РЗИ в страната.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (24)

 • 1
  Ха
  Хасковлия
  38 -7
  13:56, 19 фев 2021
  А защо не ваксинирате с MODERNA желаещите? Аз искам да се ваксинирам например, но с тази ваксина, защо някакви от изборните комисии ще са с нея, а не желаещите като мен хасковлии да речем и защо комисиите за изборите не ги ваксинирате с Astra Zeneka? Какво означава това, не мислите ли, че това не е радно да е така? Всеки тръби ваксинирайте се, е ОК, ама дайте избор на хората.
  • Ге
   Георги Стаменов
   19 -4
   15:14, 19 фев 2021
   Уважаеми господине!Всички разбраха кои ще бъдат ваксинирани с MODERNA I PFAIZER.Двете са еренкови ваксини!Астра зенека си е векторна ваксина!
   това са различни типове ваксини!Икакто вие отбелязвате не хората в Хасково не желаят ,а искат да имат своя избор!Това е проблема !Показното показано по комсомолски на един прост селянин от Димитровградските села -Деян Янев и неговите приятели са единични случаи!Наглостта на селянчето от градски тип-Деян Янев е добре известна в град Хасково!
  • Мо
   Модерна
   7 -11
   15:32, 19 фев 2021
   Кой ли пък ти пречи да се ваксинираш с Модерна...И... Виж коментара
  • Аз
   Аз вярвам само на Дядо Иван
   6 -5
   18:35, 19 фев 2021
   Всеки трябва да има Право на Избор,
   както това го правят в Сърбия
   ......
   И какво се оказва там ? 95% от Сърби-те се записват за ваксинация с руската ваксина :))
  • Ба
   Бай Иван
   2 -6
   04:11, 20 фев 2021
   Идиот, всяка вечер се ваксинирам, ама с домашна гр... Виж коментара
 • 2
  Ле
  лекар - пенсионер
  19 -6
  14:34, 19 фев 2021
  защо в хасково предлагат най - скапаната ваксина
 • 3
  Ив
  ива
  13 -3
  14:37, 19 фев 2021
  защо не с модерна
  • Фа
   Фарма индустрията
   18 -11
   15:26, 19 фев 2021
   Защото Модерна е с по-малко странични ефекти, а Астра Зенека с повече. На нас ни трябва болен народ, който после пак да лекуваме с нашите лекарства, за да върви бизнеса. Ако искахме да сте здрави, нямаше да ви тровим с храната, да слагаме Флуроид във водата и в пастата за зъби и да ви облъчваме с нашите антени.
 • 4
  Ед
  Една
  16 -20
  15:09, 19 фев 2021
  Не знаех че има луди хора който са непросветени и... Виж коментара
  • Ко
   Комунист
   17 -17
   15:20, 19 фев 2021
   Споко, тъкмо баламите да ги разчистим малко. Умните си знаят.... никаква ваксина.
  • Мо
   Модерен
   19 -10
   15:29, 19 фев 2021
   Не знаех, че има луди хора като тебе да не искат да се ваксинират...
 • 5
  Рв
  рвн
  9 -3
  15:35, 19 фев 2021
  Ей, Умните...Тъпи сте, кой носи вода на баламите!
 • 6
  Ме
  Мекотели
  15 -6
  15:37, 19 фев 2021
  Почти една година вече навършва глобалната лудост.
  За това време се срутиха много от устоите на цивилизацията.
  Всички знаем за краха на медицината, никой им няма доверие за нищо, даже и за павилион пред портала им. По цял свят хора умират от препаратите им, а те отказват дори и за грип да помогнат.
  Институцията на университетите някак си тихомълком изпадна в затишие, после в кома, а сега на практика ги няма. Те не могат нищо на нищо да научат, ректорите им са безгласни душици, а наука в тях няма и никога е нямало, науката е в корпорациите. След като корпорации владеят технологии, наука и знания, тогава защо младежи и възрастни години наред да си губят времето за някаква хартийка? Гарантирам ви, че от милиони студенти, специалсти, фармацевти, завършили микробиология, не повече от дузина да знаят за какво всъщност иде реч под кодовото име "ковид".
  Доста забавен е крахът на медиите. Те лъжат толкова методично и нагло, че вече са повод за насмешка.
  За мен най-голямо е потъването на религиите, без значение какви, по цял свят е едно и също. Какви духовни водачи, какви пет лева за свещи? Във времена, в които има нужда от вяра, от преминаване към нови вибрации, от възвисяване, от доброта, храмове, църкви и сектантите в тях се провалиха. Помня как някога по времето на Йоан Павел втори, западната църква бе институция глобална, която се произнасяше срещу абортите, по отношение на войните, на свободите на хората, на науката. Сега - нищо. В църква се влиза с маска, а големите празници са отменени. За хората убежище вече са кваралното магазинче станало на кръчма и на кафене, или фитнесът, където са без намордник.
  Най-голяма опасност за живота има фалитът на държавните институции, на практика те не работят никак, а за виртуално и да не говорим. Яко се краде, пренаписват се лобистки закони, всички се оказват от един отбор, на маскарите.
  Дори в САЩ, Белият дом е ограден в гвардия и огради, нещо, което е признак на диктатура, а не на демокрация. Съмнение буди и дали някой въобще има в този дом.
  Като стана въпрос за дом, най-престъпни се оказаха домовете за стари хора, по цял свят. Какво стана с човечността, с уважението към тези хора. В тези смутни времена е трудно да се направи разлика, дали третият райх или сегашният световен ред имат по-хуманно отношение към възрастните, към хорат ас увреждания.
  Религия, наука, политика, медицина, медии, образование, остана ли нещо друго, което да не се провали? Освен туризмът към Занзибар?
  Вирусът на некадърност, безхаберие, бягство от отговорност, липса на чест е поразил всичко.
  Голямата глобална криза е в липсата на лидери. Всички видими за нас лидери са или шутове, или зависими, или сменяни като носни кърпички.
  Най-жалкото е друго, видяхме ние колко сме жалки, как при пълни безумия, несправедливост, произвол, лъжи, просто надянахме маските за да пътуваме в метро или да си купим токсичен хляб от кауфланд.
  Един екип от висши странични набл'датели на тази цивилизация, просто би натиснал бутона "рестарт", защото смисъл няма. И по-велики цивилизация са били рестартирани, тези построили белият дом, университетите, храмовете, нещо върху което ние само паразитираме.
 • 7
  Ей
  Ей
  11 -13
  15:39, 19 фев 2021
  Ей, комунистите...Вие за умни ли се смятате? Тъпи цървулести шмекери...
 • 8
  Ас
  АстраПитека
  10 -8
  16:41, 19 фев 2021
  От Файзера и Модерната има вероятност за поникване на опашки и цици на мъжете. Ваксинирайте се с Астрата-файда йок, ама и зарар йок.
 • 9
  Ка
  Как
  7 -7
  16:58, 19 фев 2021
  Как пък минахме на четвърта фаза, докато има още много, които би трябвало да са ваксинирани във втора и трета фаза? Как ги подбират, по какви принципи ?
 • 10
  Ке
  Келебек Иван
  17 -4
  18:27, 19 фев 2021
  Много мастило се изписа за няма нищо! Като не искате не се ваксинирайте! Обаче вижте в София какви опашки има за желаещи да се ваксинират ! И на опашките излиза са най-баламите.
  Между другото изкарах декември и празниците в ковид отделение и аз си знам как с връзки ме приеха и как ми беше зле. Отделно имаше и починали и други мои познати починаха. Може би ако е имало ваксина хората все още щяха да са живи. Ще се ваксинирам както ме посъветваха след четвъртия месец. По-добре ваксина отколкото отново да лежа в болница след 10 месеца.
 • 11
  Понеже Западните ваксини произвеждали само 25% от анти-тела срещу южно-африкански щам
  .....
  трябвало още по 1-на инжекцийка .......
  скоро ще направят ежегодна инжекция за идиоти
 • 12
  11
  11111
  8 -9
  18:49, 19 фев 2021
  Голям мерак за ваксините!!! Зайчетата скачат за ваксини намиращи се в 3-ия си етап на изследване!!!Да не говорим за РНК ваксините!!!Химиотерапия!!!Простият и за сламката се хваща!!!Бъдете страхливи тогава със сигурност ще сте болни!!!Короно-истерията отсява плявата!!!
 • 13
  Ма
  Мария
  4 -2
  19:54, 19 фев 2021
  Ивайловград къде ще се имунизират
  • Ff
   ff
   4 -3
   20:00, 19 фев 2021
   У язовира на разклона за село Ламбух
  • Го
   Горно Луково
   1 -2
   23:33, 19 фев 2021
   Лупайте Долно-Луковски сугань и няма нужда от ваксина
 • 14
  Ре
  Реалист
  4 -5
  03:55, 20 фев 2021
  Мръсните продажни изроди започват да убиват хората в психиатриите и старческите домове за да правят бройка, защото така им е по лесно, а онези хора дори не разбират за какво иде реч...
  Предполагам, че ги питат- лудия цъка с език, а пенсионера се смирява...
  Това, което става сега се нарича с една дума - ГЕНОЦИД.
 • 15
  И
  И
  1 -1
  16:48, 20 фев 2021
  Стига глупости, 4 та фаза на ваксинация, 3 та вълна, ей боклуци от парламента, стига измислици.

Хороскоп за 24.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните си проблеми няма да успеете да решите в рамките на деня. Мислите повече за човек, с когото скоро сте се срещнали, но е добре да бъдете по-сдържани. Възможно е прекаленото ви внимание към него да ви изиграе лоша шега. Станете по-загрижени към здравето си и не рискувайте излишно.
24 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въпреки че имате желанието да си починете най-вероятно днес ще бъдете толкова заети, колкото и през седмицата. Има доста неща, които трябва да довършите и едва ли ще сте спокойни, докато не го направите. Работа, свързана с дома ви дава възможност да проявите сръчността и въображението си. Не пропускайте предложение за нещо приятно през деня.
24 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Налага се да се заемете по-активно с деловите си ангажименти. Тръпката от успеха ще ви завладее и вие просто ще бъдете във вихъра си. Вечерта са възможни разочарования от нелоялни познанства. Това са уроци, които вие трябва да приемете. Независимо от наранените ви чувства не губете присъствие на духа.
24 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съумейте да съчетаете действията си с тези на партньорите ви и ще успеете да осъществите намеренията си. Работата ще ви носи удовлетворение и придобивки. Решителните ви действия, говорещи за увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
24 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Събитията на деня ще са във ваша полза. Освободете се от мнителността си и запазете самообладание при взимането на важни решения. Интелектуалните ви дадености и постижения ви дават основателно самочувствие. Натоварването ви прави малко нервни, но умеете да отсявате важните моменти.
24 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ви предлага прекрасни възможности, от които непременно трябва да се възползвате. Мислейки за лични проблеми може да пропуснете шанс, който очаквате отдавна. Вярвайте в себе си и късметът сам ще ви намери.
24 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте склонни да рискувате и да действате без предварително да съгласувате постъпките си с хората, с които работите. Направете го, ако мислите, че това е най - разумният вариант. Имате пълна подкрепа от страна на вашия интимен партньор. На някои от вас предстои скорошно пътуване, свързано с работата ви.
24 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За повечето от вас денят ще бъде интересен. Други ще допринесат за доброто ви настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата няма да ви създава проблеми, правите нещата с желание, и това ви носи активи. Обърнете внимание на духовните си потребности. Посетете място, за което чувате добри отзиви.
24 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Податливи сте на внушения, приемайки ги като добронамерени, но скоро може да се убедите в противното. Във ваш интерес е днес да се дистанцирате от хора, които ви пречат да работите според собствените си разбирания. Предстоящо пътуване или друг ангажимент изискват подготовка, за да си спестите неудобства.
24 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитвате различни способи да се справите с важни за вас въпроси днес. Ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие, тъй като в момента едва ли е подходящо да правите промени. Разчитайте на подкрепата на свой близък, който в решителен момент ще ви се притече на помощ. За предпочитане е да избягвате всякакви конфликтни ситуации днес.
24 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте инерцията да ви води и да се превърне в двигател на ежедневието ви. Чувствате се безсилни, но ако успеете да се освободите от множеството условности, на които робувате, ще излезете от праволинейността. Опитайте се да разнообразите емоционалния си живот.
24 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Много динамичен и интересен ден ви предстои Риби. Срещите с различни хора ви обогатяват и ви мотивират за работа. Не е изключено днес да получите добра новина, свързана с вашия бизнес. Помислете за физическата си форма.
24 фев 2021
Последни новини