От х:

Днес в x:

1 °C

Какво се постига с промените в Закона за устройството на територията

„Проблемът е, че се върви не към едно опростяване, а към опростачаване на Закона за устройството на територията. Това мнение изрази в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР заместник-председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) Огнян Атанасов. Той коментира промените в ЗУТ след отхвърленото вето на президента. Оттук нататък няма да се допуска въвеждането в експлоатация на сгради без изградена инфраструктура. 

Проектът на МРРБ - добър, лош, беше преминал през всички фази, но текстовете, вкарани между първо и второ четене, създават хаос и безпорядък, посочи  Атанасов.

Главният архитект на София Здравко Здравков защитава промените в ЗУТ, критикувани от гилдията, като „наложителни и безспорни“. В луксозните южни квартали хората газят в калта, казва той.

В нормалните държави първо е инфраструктурата – ток, вода, канал, едва тогава - разрешението за строеж, изтъква Здравков.

Никой не коментира, че с настоящите промени се въвежда допълнителното изискване да се изградят улиците преди въвеждането на обекта в експлоатация. Как ще стане това, ако не са отчуждени, посочва още в позицията си главният архитект на столицата.

По думите му уличната регулация е изключително важна, а Столичната община би инвестирала едва когато цялата собственост върху улицата е придобита.

Не може един закон, който се прилага на територията на цялата държава, да се води от интересите на София, категоричен е Огнян Атанасов, който работи в по-малко населено място. „Това е редовният номер – прави се нещо за София и се прилага за цялата държава“, коментира той.

За арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите, някои от одобрените текстове са популистки. Той дава пример с т.нар. разрешение за строеж без проект, за да се облекчи административната дейност.

„Представям си какво ще се получи. Някой ще си копае кладенец на 50 см от комшията, друг ще си направи кокошарника на оградата, трети ще си направи лятна кухня или гараж от подръчни материали, гофрирани ламарини, кори за яйца, найлони“. 

Огнян Атанасов от КИИП припомни, че за голяма част от сградите липсват проекти. Така могат да се декларират за съществуващи изменения вътре в сградите, за които няма документирани детайли.

Трябва да се отчуждават терени за улици и трябва да се изграждат улици, подчерта в предаването „Хоризонт до обед“ Борис Милчев, юрист към Камарата на архитектите. Влезлият в закона текст според него е правилен.

„Но той оголи един много голям проблем, който се премълчава: всички общини в България неглижират отчуждаването, включително Столична община, която е най-богатата наша община. Сроковете за отчуждаване на второстепенната улична мрежа необратимо изтекоха. Тоест общините вече и да искат да отчуждават терени за улици, принудително отчуждаване, нямат тази правна възможност“, коментира Милчев.

Сегашните промени в ЗУТ дават възможност на общините да абдикират от този проблем, категоричен е той. „Да кажеш на хората – оправяйте се сами, сами си придобивайте терените за улица, дарявайте ги на общината“. 

Това ще бъде трудно в малките населени места, където няма инвеститори и пари, за да прояви някой интерес и да има ресурс и възможности да отчужди и изгради улица, за да си въведе сграда в експлоатация, поясни юристът. 

„Тоест там ще имаме блокаж на всяка инвестиционна инициатива, а в столицата ще дадем предимство на натрупалите финанси големи строителни фирми, защото те имат възможност да изкупуват терени в по-голям обхват“.   

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини