От х:

Днес в x:

22 февруари: Рожден ден на българския балет

Софийската опера отбелязва рожден ден на българския балет. На днешния ден - 22 февруари, през 1928 г. е реализиран първият балетен спектакъл "Копелия" от френския композитор Лео Делиб, поставен на сцената на Народния театър, разказват от операта.

"Копелия" е първият самостоятелен балет и затова датата на премиерата, 22 февруари, 1928 г. се счита за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство и на трупата на националния ни балет.

Първата българска премиера - с френски привкус и изисканост, е поставена на сцената на Народния театър. "Копелия", с пълно заглавие "Копелия или момичето с емайловите очи", e комичен балет в 3 действия с пролог и епилог по музика на френския композитор Лео Делиб. Вдъхновената софийска публика щедро аплодира младите таланти.

Датата на премиерата - 22 февруари 1928 г., се счита от музикалните историци за рождена в летоброенето на българското балетно изкуство. Хореографията на тази първа "Копелия" е дело на Анастас Петров (1899-1978), който изпълнява и ролята на Франц. Сванилда е пресъздадена от Надя Винарова и Анна Воробьова. Георги Донев е Копелиус, а Георги Попангелов - кметът. Декорите на спектакълът "Копелия" от 1928 г. са дело на Александър Миленков, а костюмите - на Райна Ракарова-Никова. Диригент е възпитаникът на Пражката консерватория Тодор Хаджиев, от 1909 г. първи диригент на Оперната дружба.

Три години преди софийската премиера на сцената на първата извънстолична опера през 1925 г. е първата публична изява на балета в Стара Загора с премиерата на операта "Гергана" от Маестро Георги Атанасов. Премиерата поставя началото на историята на Старозагорската опера. По идея на учителя в Девическата гимназия Йосиф Стоилов се подготвят осем ученички от девическото педагогическо училище, които се включват в спектакъла. Близо две десетилетия по-късно, през 1943 г., Катя Л. Абаджиева подготвя танците в операта "Биляна" от Йоско Йосифов. Първият хореограф на трупата със специално образование е Анна Воробьова. Под нейно ръководство се поставят танците в "Продадена невеста", "Риголето", "Кармен". Първият самостоятелен балетен спектакъл "Куклената фея" от Байер (1949) е реализиран под нейно ръководство, а също и "Копелия", но вече през 1951 година.

От 2016 г. в Стара Загора художествен ръководител на балетната трупа е Силвия Томова, възпитаничка е на прословутата елитна Държавна балетна академия "А. Я. Ваганова" в Санкт Петербург, Русия. Нейната успешна творческа кариера е свързана с Националната опера и балет, където е прима балерина и има над 90 изиграни главни роли в класически и модерни балетни заглавия.

С привличането на Силвия Томова за художествен ръководител на старозагорския балет се оформя млада, талантлива и силно мотивирана многонационална трупа с балетни артисти от България, Италия, Полша, Албания, Гърция, Португалия, Канада, Испания, Великобритания, Япония, Тайван, Никарагуа, Мексико. Всяка нова постановка е свидетелство за израстването на артистите и празник, феерия от багри, тържество на красота и хармония за изпълнители и публика.

В момента артистите на трупата се подготвят за своите спектакли през месец март и за премиерата на балета "Спящата красавица" от П.И.Чайковски, който ще бъде изпълнен с оркестър наживо на 16 и 23 април. Хореограф е Андрей Босов от Русия.

От началото на февруари за първи път в България е сформирана любителска група от два курса от двадесет дами, които събота и неделя изучават тайните на балета с палци.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини