От х:

Днес в x:

Миряни посрещнаха в Харманли мощите на Свети Иван Рилски (видео)

    Миряни посрещнаха днес частица от мощите на Свети Иван Рилски в едноименния храм в Харманли. Те бяха донесени с икона на Светеца, поставени в дървена кутия.

    Инициативата е на местната община, на Старозагорската света митрополия и Харманлийската духовна околия.

    Божествена златоустова литургия отслужиха Старозагорският митрополит Киприан, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Величкият митрополит Сионий. По време на службата бе извършен ритуал пострижение за приемане на най-новия църковен служител – Живко, който ще бъде четец, певец и свещоносец.

    Сред поклонниците в храма „Свети Иван Рилски“ бяха областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, заместникът й Митко Петров, кметът на община Харманли Мария Киркова.

    „Това е голямо събитие за града ни, за храма, за хората. Пожелавам преди всичко здраве за всички“, заяви Киркова, допълвайки, че инициативата е с цел съхраняване на вярата. Тя припомни, че мощите на светеца бяха донеси преди около две години в църквата, която е умалено копие на храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София.

    Мощите ще останат в църквата до 14 часа. Препоръчително е богомолците да спазва стриктно противоепидемичните мерки по време на поклонението.

    Днес празничната програма започна в 8 часа с утринно богослужение в храма.

    Православна църква отбелязва днес празник на светите братя Козма и Дамян, в България се почита сред народа като Свети Врач. Чества се като Ден на билкаря и на народния лечител, и Международен ден на архитектурата.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      En
      Enkidu
      0 -2
      12:28, 1 юли 2020
      Взаимно надлъгване.
    • 2
      Hr
      Hristo Rusev
      0 -4
      13:52, 1 юли 2020
      Свещено иконом Златко Делчев Хасково директор... Виж коментара
    Последни новини