От х:

Днес в x:

Седмокласниците на ПМГ- Хасково са в топ 10 с резултатите си по БЕЛ

  Природо-математическата гимназия “Акад. Боян Петканчин“ в Хасково е в топ 10 на училищата в страната с най-висок резултата по български език и литература на Националното външно оценяване в 7-ми клас. Седмокласниците от елитната хасковска гимназия са със среден резултат от 81.86 точки, съобщиха от МОН. На първо е МГ “Д-р Петър Берон“ във Варна със среден успех 90.43 точки. Варненската математическа оглавява класацията и по математика.

  В региона на Хасково при индивидуалните постижения, с най-добри резултати от двата изпита е възпитаничката на Природо-математическата гимназия в Димитровград. Тя има 100 т. по математика и 98 т. по български език и литература. С максимални точки в региона по математика са общо тримата ученици, другите двама са от ПМГ -Хасково и от ОУ „Хр. Смирненски“ в областния град. В страната с този максимален резултат са 349 седмокласници, стана ясно от пресконференцията днес на МОН.

  От изпита по БЕЛ в страната има 8 ученици с максималните 100 точки, с такъв резултата в Хасковска област няма седмокласници, но има доста отлични оценки. 16 са възпитаниците, на ОУ „Климент Охридски“ в Хасково и седем от хасковската Природо-математическа гимназия, които завършват основното си образование с над 90 точки от НВО по БЕЛ.

  Като цяло резултатите от тазгодишните изпити на седмокласниците са съпоставими с миналогодишните, дори са малко по-добри и следват тенденцията за по-високи средни постижения в страната, коментира началникът на отдел “Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО- Хасково Иван Панайотов, който е и председател на Комисията по организиране на приема на ученици в осми клас.

  На НВО в Хасковска област тази година са се явили повече ученици в сравнение с миналата година, но това се обяснява с по-многобройния випуск седмокласници през 2020 година в региона. Изпитът по БЕЛ са положили 1896 седмокласници, а по математика -1892-ма.

  По отношение на постигнатия успех по БЕЛ с 44,85 т в Хасково резултатът е малко под средния за страната, който е 51,06 точки и малко по-нисък в сравнение с миналогодишния, който е бил 45.02 точки.

  По математика обаче в страната и в региона на Хасково средният успех на седмокласниците е повишен по-осезаемо тази година. В страната той е 36,33 т, а в област Хасково- 32 точки. За сравнение през 2019 година в Хасковско постижението е било от средно 28,4 точки.

  От направения анализ в РУО-Хасково коментират, че онлайн обучението през втория учебен срок, наложено заради здравната криза, не се е отразило негативно на седмокласниците в подготовката им за НВО. Такова заключение правят и от МОН в обобщението на резултатите за страната.

  Предстои и кампанията по кандидатстване на учениците в гимназиите. В региона на Хасково има над 2000 обявени места в 78 професионални и профилирани паралелки на 26 училища.

  Подаването на заявленията започва на трети юли. От РУО- Хасково призоваха, предвид здравната ситуация, кандидатите да попълнят документите си онлайн. Това ще е възможно през платформата на МОН с идентификационния код, с който седмокласниците са се явили на изпитите, а след това са проверили и оценките си. Чрез кода за достъп всеки от учениците ще вижда в профила си план-прима на училищата най-напред от Хасковска област, а от падащото меню, и този в останалите области, обясни Иван Панайотов.

  Важен момент при подаването на документите за професионалните гимназии онлайн е, че към тях трябва да се приложи и сканирано медицинско свидетелство, което да показва, че професията, която си е избрал кандидатът, не е противопоказна за неговото здравословно състояние.

  Експертът от РУО посочи, че родителите и децата не трябва да имат никакви притеснения при подаването на документите през интернет и дори ако се допусне грешка при онлайн попълването, в дните на първия етап на приема -от 3-ти до 7-ми юли, вкл., те ще могат на място в РУО да получат съдействие за нанасяне на необходимите корекции.

  За тези, които нямат техническата възможност да се справят с кандидатстването онлайн, подаването на документите ще е възможно и на хартиен носител. В Хасково това ще става в определена зала в Обединените ученически общежития при спазването на всички здравни мерки за сигурност. В останалите общински центрове има определени училища “гнезда“, уточни Иван Панайотов.

  В отговор на запитвания, които получават в РУО, той посочи, че подредбата на желанията не дава преимущество в класирането, за него най-важен е балът на ученика.

  Резултатите от първия етапа на класирането ще бъдат известни до 13 юли. В следващите три дни учениците, които са доволни от мястото се записват в училищата, където са кандидатствали. Пак там отиват и тези, които искат да участват във второто класиране. В този етап няма възможност за подаване на заявления онлайн. От второто класиране резултатите ще бъдат обявени на 20-ти юли, а през следващите два дни ще върви записването в училищата. На 23-ти юли ще бъдат обявени незаетите места места и ще тръгне третото класиране, при което заявленията отново ще могат да се подават онлайн, както и на хартия до 27-ми юли. На 29-ти юли ще станат ясни приетите в този етап ученици. На 3-ти август ще бъдат обявени последните свободни места. Следва окончателният прием в гимназиите до 10-ти септември, когато приключва цялата кампания за кандидатстване след седми клас.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  Хороскоп за 15.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
  15 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
  15 авг 2020

  Случаен виц

  Последни новини