От х:

Днес в x:

13 °C

Седмокласниците на ПМГ- Хасково са в топ 10 с резултатите си по БЕЛ

  Природо-математическата гимназия “Акад. Боян Петканчин“ в Хасково е в топ 10 на училищата в страната с най-висок резултата по български език и литература на Националното външно оценяване в 7-ми клас. Седмокласниците от елитната хасковска гимназия са със среден резултат от 81.86 точки, съобщиха от МОН. На първо е МГ “Д-р Петър Берон“ във Варна със среден успех 90.43 точки. Варненската математическа оглавява класацията и по математика.

  В региона на Хасково при индивидуалните постижения, с най-добри резултати от двата изпита е възпитаничката на Природо-математическата гимназия в Димитровград. Тя има 100 т. по математика и 98 т. по български език и литература. С максимални точки в региона по математика са общо тримата ученици, другите двама са от ПМГ -Хасково и от ОУ „Хр. Смирненски“ в областния град. В страната с този максимален резултат са 349 седмокласници, стана ясно от пресконференцията днес на МОН.

  От изпита по БЕЛ в страната има 8 ученици с максималните 100 точки, с такъв резултата в Хасковска област няма седмокласници, но има доста отлични оценки. 16 са възпитаниците, на ОУ „Климент Охридски“ в Хасково и седем от хасковската Природо-математическа гимназия, които завършват основното си образование с над 90 точки от НВО по БЕЛ.

  Като цяло резултатите от тазгодишните изпити на седмокласниците са съпоставими с миналогодишните, дори са малко по-добри и следват тенденцията за по-високи средни постижения в страната, коментира началникът на отдел “Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО- Хасково Иван Панайотов, който е и председател на Комисията по организиране на приема на ученици в осми клас.

  На НВО в Хасковска област тази година са се явили повече ученици в сравнение с миналата година, но това се обяснява с по-многобройния випуск седмокласници през 2020 година в региона. Изпитът по БЕЛ са положили 1896 седмокласници, а по математика -1892-ма.

  По отношение на постигнатия успех по БЕЛ с 44,85 т в Хасково резултатът е малко под средния за страната, който е 51,06 точки и малко по-нисък в сравнение с миналогодишния, който е бил 45.02 точки.

  По математика обаче в страната и в региона на Хасково средният успех на седмокласниците е повишен по-осезаемо тази година. В страната той е 36,33 т, а в област Хасково- 32 точки. За сравнение през 2019 година в Хасковско постижението е било от средно 28,4 точки.

  От направения анализ в РУО-Хасково коментират, че онлайн обучението през втория учебен срок, наложено заради здравната криза, не се е отразило негативно на седмокласниците в подготовката им за НВО. Такова заключение правят и от МОН в обобщението на резултатите за страната.

  Предстои и кампанията по кандидатстване на учениците в гимназиите. В региона на Хасково има над 2000 обявени места в 78 професионални и профилирани паралелки на 26 училища.

  Подаването на заявленията започва на трети юли. От РУО- Хасково призоваха, предвид здравната ситуация, кандидатите да попълнят документите си онлайн. Това ще е възможно през платформата на МОН с идентификационния код, с който седмокласниците са се явили на изпитите, а след това са проверили и оценките си. Чрез кода за достъп всеки от учениците ще вижда в профила си план-прима на училищата най-напред от Хасковска област, а от падащото меню, и този в останалите области, обясни Иван Панайотов.

  Важен момент при подаването на документите за професионалните гимназии онлайн е, че към тях трябва да се приложи и сканирано медицинско свидетелство, което да показва, че професията, която си е избрал кандидатът, не е противопоказна за неговото здравословно състояние.

  Експертът от РУО посочи, че родителите и децата не трябва да имат никакви притеснения при подаването на документите през интернет и дори ако се допусне грешка при онлайн попълването, в дните на първия етап на приема -от 3-ти до 7-ми юли, вкл., те ще могат на място в РУО да получат съдействие за нанасяне на необходимите корекции.

  За тези, които нямат техническата възможност да се справят с кандидатстването онлайн, подаването на документите ще е възможно и на хартиен носител. В Хасково това ще става в определена зала в Обединените ученически общежития при спазването на всички здравни мерки за сигурност. В останалите общински центрове има определени училища “гнезда“, уточни Иван Панайотов.

  В отговор на запитвания, които получават в РУО, той посочи, че подредбата на желанията не дава преимущество в класирането, за него най-важен е балът на ученика.

  Резултатите от първия етапа на класирането ще бъдат известни до 13 юли. В следващите три дни учениците, които са доволни от мястото се записват в училищата, където са кандидатствали. Пак там отиват и тези, които искат да участват във второто класиране. В този етап няма възможност за подаване на заявления онлайн. От второто класиране резултатите ще бъдат обявени на 20-ти юли, а през следващите два дни ще върви записването в училищата. На 23-ти юли ще бъдат обявени незаетите места места и ще тръгне третото класиране, при което заявленията отново ще могат да се подават онлайн, както и на хартия до 27-ми юли. На 29-ти юли ще станат ясни приетите в този етап ученици. На 3-ти август ще бъдат обявени последните свободни места. Следва окончателният прием в гимназиите до 10-ти септември, когато приключва цялата кампания за кандидатстване след седми клас.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  Хороскоп за 26.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
  26 яну 2021
  Последни новини