От х:

Днес в x:

15 °C

Седмокласниците на ПМГ- Хасково са в топ 10 с резултатите си по БЕЛ

  Природо-математическата гимназия “Акад. Боян Петканчин“ в Хасково е в топ 10 на училищата в страната с най-висок резултата по български език и литература на Националното външно оценяване в 7-ми клас. Седмокласниците от елитната хасковска гимназия са със среден резултат от 81.86 точки, съобщиха от МОН. На първо е МГ “Д-р Петър Берон“ във Варна със среден успех 90.43 точки. Варненската математическа оглавява класацията и по математика.

  В региона на Хасково при индивидуалните постижения, с най-добри резултати от двата изпита е възпитаничката на Природо-математическата гимназия в Димитровград. Тя има 100 т. по математика и 98 т. по български език и литература. С максимални точки в региона по математика са общо тримата ученици, другите двама са от ПМГ -Хасково и от ОУ „Хр. Смирненски“ в областния град. В страната с този максимален резултат са 349 седмокласници, стана ясно от пресконференцията днес на МОН.

  От изпита по БЕЛ в страната има 8 ученици с максималните 100 точки, с такъв резултата в Хасковска област няма седмокласници, но има доста отлични оценки. 16 са възпитаниците, на ОУ „Климент Охридски“ в Хасково и седем от хасковската Природо-математическа гимназия, които завършват основното си образование с над 90 точки от НВО по БЕЛ.

  Като цяло резултатите от тазгодишните изпити на седмокласниците са съпоставими с миналогодишните, дори са малко по-добри и следват тенденцията за по-високи средни постижения в страната, коментира началникът на отдел “Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО- Хасково Иван Панайотов, който е и председател на Комисията по организиране на приема на ученици в осми клас.

  На НВО в Хасковска област тази година са се явили повече ученици в сравнение с миналата година, но това се обяснява с по-многобройния випуск седмокласници през 2020 година в региона. Изпитът по БЕЛ са положили 1896 седмокласници, а по математика -1892-ма.

  По отношение на постигнатия успех по БЕЛ с 44,85 т в Хасково резултатът е малко под средния за страната, който е 51,06 точки и малко по-нисък в сравнение с миналогодишния, който е бил 45.02 точки.

  По математика обаче в страната и в региона на Хасково средният успех на седмокласниците е повишен по-осезаемо тази година. В страната той е 36,33 т, а в област Хасково- 32 точки. За сравнение през 2019 година в Хасковско постижението е било от средно 28,4 точки.

  От направения анализ в РУО-Хасково коментират, че онлайн обучението през втория учебен срок, наложено заради здравната криза, не се е отразило негативно на седмокласниците в подготовката им за НВО. Такова заключение правят и от МОН в обобщението на резултатите за страната.

  Предстои и кампанията по кандидатстване на учениците в гимназиите. В региона на Хасково има над 2000 обявени места в 78 професионални и профилирани паралелки на 26 училища.

  Подаването на заявленията започва на трети юли. От РУО- Хасково призоваха, предвид здравната ситуация, кандидатите да попълнят документите си онлайн. Това ще е възможно през платформата на МОН с идентификационния код, с който седмокласниците са се явили на изпитите, а след това са проверили и оценките си. Чрез кода за достъп всеки от учениците ще вижда в профила си план-прима на училищата най-напред от Хасковска област, а от падащото меню, и този в останалите области, обясни Иван Панайотов.

  Важен момент при подаването на документите за професионалните гимназии онлайн е, че към тях трябва да се приложи и сканирано медицинско свидетелство, което да показва, че професията, която си е избрал кандидатът, не е противопоказна за неговото здравословно състояние.

  Експертът от РУО посочи, че родителите и децата не трябва да имат никакви притеснения при подаването на документите през интернет и дори ако се допусне грешка при онлайн попълването, в дните на първия етап на приема -от 3-ти до 7-ми юли, вкл., те ще могат на място в РУО да получат съдействие за нанасяне на необходимите корекции.

  За тези, които нямат техническата възможност да се справят с кандидатстването онлайн, подаването на документите ще е възможно и на хартиен носител. В Хасково това ще става в определена зала в Обединените ученически общежития при спазването на всички здравни мерки за сигурност. В останалите общински центрове има определени училища “гнезда“, уточни Иван Панайотов.

  В отговор на запитвания, които получават в РУО, той посочи, че подредбата на желанията не дава преимущество в класирането, за него най-важен е балът на ученика.

  Резултатите от първия етапа на класирането ще бъдат известни до 13 юли. В следващите три дни учениците, които са доволни от мястото се записват в училищата, където са кандидатствали. Пак там отиват и тези, които искат да участват във второто класиране. В този етап няма възможност за подаване на заявления онлайн. От второто класиране резултатите ще бъдат обявени на 20-ти юли, а през следващите два дни ще върви записването в училищата. На 23-ти юли ще бъдат обявени незаетите места места и ще тръгне третото класиране, при което заявленията отново ще могат да се подават онлайн, както и на хартия до 27-ми юли. На 29-ти юли ще станат ясни приетите в този етап ученици. На 3-ти август ще бъдат обявени последните свободни места. Следва окончателният прием в гимназиите до 10-ти септември, когато приключва цялата кампания за кандидатстване след седми клас.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  Хороскоп за 26.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
  26 окт 2020
  Последни новини