От х:

Днес в x:

Почитаме паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец

На днешния ден Българската християнска църква почита паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия манастир у нас - Рилския.

Св. Иван Рилски е роден около 876 година в с. Скрино край Дупница и е живял по време на управлението на княз Борис и цар Симеон, когато се разпространява християнството в пределите на България.

Светецът умира през 946 година и е погребан в гробница в малката манастирска църква на Светата Рилска обител. И днес всеки вярващ може да целуне ръката на св. Иван Рилски, чиито нетленни мощи се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на манастира.
Светецът е известен с множеството чудеса, които е извършил - помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Затова и българските лекари са го избрали за свой покровител.

Тази година Денят на българския лекар, който ще се чества за 20-ти път, ще бъде отбелязан в Равда, където се провежда извънредният 58-и събор на БЛС. На традиционната церемония ще бъдат връчени отличията „Лекар на годината”. 
Поканени са ръководството и депутатите от Комисията по здравеопазване към НС, министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова, останалите съсловни организации, представители на пациентските организации, лекари и общественици от цялата страна.

Източник: http://www.snews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини