От х:

Днес в x:

13 °C

Фирми и граждани с жалба до съда срещу увеличението на такса смет в Хасково

Хасковският административен съд насрочи дело, образувано против решение на Общински съвет – Хасково, касаещо такса битови отпадъци за 2020 г., съобщиха от Темида.

Процесът е образуван по жалба на юридически и физически лица от Хасково, против Решение № 14/20.12.2019 г. на Общински съвет - Хасково, в частта му на раздел II т.1 и т.5.1 и т.5.2, с които е определен размера на такса битови отпадъци за 2020 г., както следва:

1. За населението на гр. Хасково и за жилищата на предприятия – в размер на 3.50 промила върху данъчната оценка на недвижимите имоти, като по видовете услуги таксата е както следва: - за събиране и транспониране на битови отпадъци - 1.3 промила; - за третиране на битови отпадъци, поддържане и експлоатация на депа за битови отпадъци, както и за отчисления по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО – 1.2 промила; - за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – 1 промил.;

5. За всички нежилищни имоти на предприятия, както следва:

5.1 Когато не е подадена декларация в установения срок, декларирало е по-малко от необходимия му брой от съответния вид съдове за битови отпадъци или когато не могат да се установят броя на излишните съдове, се заплаща годишна такса в размер на 13 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти.;

5.2 В зависимост от вида и броя на деклариралите съдове за изхвърляне на битови отпадъци на предприятията – размера на таксата е както следва:

За събиране и транспортиране на битови отпадъци: - за кофа 110 л. – 550 лв.; - за контейнер тип „Бобър“ – 1560 лв.; - за контейнер с обем 4 куб.м. – 1560 лв. За третиране на битови отпадъци, поддържане и експлоатация на депа за битови отпадъци, както и за отчисления по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО – в размер на 0.5 промила върху по-високата стойност на данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти. За поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – в размер на 3 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти.

Откритото съдебно заседание за решаване на казуса ще се проведе на 05.08.2020 г. от 10.00 часа.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Ма
  Малинка
  35 -4
  13:54, 1 юли 2020
  За да сме точни, заглавието трябва да е: Фирми и граждани вкараха в съда сина на Остап Бендер - Иван Минев заради увеличението на такса смет в Хасково.
  • Ку
   Кура Лупа
   15 0
   17:51, 1 юли 2020
   Станчо Боклука
   взима пример за кражбите от
   Евро Боклука Боци Тулупа
   ...
   Ако избием тия дето дават лошия пример като Тулупа и Румъница Джолан
   ....
   и малките ще се кротнат :))
  • По
   Порчо
   15 0
   21:07, 1 юли 2020
   Грабят народа си, както нито византийци, нито турци са го ограбвали. Крадат и с г...за си. Толкова робства и сме оцелели, а сега само за 10-20 години демокраДи и малограмотни гербераси ще видят сметката на България. Докога ще ги търпим тези дебили?
 • 2
  Ба
  Баце
  41 -1
  14:55, 1 юли 2020
  Тъпите нещастници си грабят народът си спинка гласувайте пак за ГРОБ за да се загробите всички. На ви сега дърветата дето засади от вашите пари ще дойдат ще изпият и последната ни капка кръв ще ни изгонят да сме роби на германците. Народен съд трябва не административен!!!!
 • 3
  Бо
  Божко
  34 0
  15:14, 1 юли 2020
  Няма как.Тати каза и Мавърчето изпълнява.Не плюете по татковото момче.Те със Зурлю са като две капки вода - тъпи,прости,нагли,безочливи,алчни,комерсиални,готови да убият човек само и само да са на върха.Така,че какво се учудвате.Просто хасковска действителност.
 • 4
  Аз
  Аз отдавна
  23 0
  16:49, 1 юли 2020
  Се срамувам че съм Българин. По избори ходят на майка си в оная работа. Ааа. И за риба. Баси. Колко велик народ сме били. Някога. Сега чалгаджии и наркомани
 • 5
  Пи
  Пирин
  4 0
  08:50, 2 юли 2020
  Протеста е и заради това, че таксите се увеличават, а качеството на услугата пада! Защо? Забелязвам че около кофите за смет има боклуци, дори след като са ги чистили, отделно съседните парцели, примерно двор е ужасно замърсен, давам пример-ул.Пирин 2, зад бившата Райфайзен банк има двор, който изобщо не се чисти, нищо че е Синя зона, от там има приходи! По тротоара има трева и боклуци, които седят със дни и се омитат от вятъра, а не от служителите на чистотата.
 • 6
  Ст
  Ста...
  8 0
  08:53, 2 юли 2020
  Кметът е марионетка, но си получва процентите. На хората с икономически интереси, като Т. Лилянов, Д. Добрев и др. Общ. съвет, в лицето на ГЕРБ и боклуци около Марчев, гласуват по команда, като в акционерно дружество. Парите ще отидат за сметището, респективно в джобовете на по-горе цитираните. А, и за централата на ГЕРБ, че идват избори. А граждани и фирми, да го ду.ат. В Пловдив и София промилите за такса смет са по-малки. А разходите им по транспортиране са много по-големи от тези в Хасково. Но така тръгна още от узунджовския крадец и си продължава. Тогава герберастите се бореха за намаление на таксите, но сега и на тях им се лапа. Отврат са и Кмет и мафиотите зад него!

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини