От х:

Днес в x:

100-литров казан с фасул за Свети Иван Рилски в Конуш

    Десетки миряни дойдоха да се помолят за здраве и изцерение на днешния християнски празник „Свети Иван Рилски“ в едноименния храм в хасковското село Конуш. В светата обител тържествена литургия  отслужи отец Никола. Той раздаде нафора на миряните, които целунаха ръката на попа.

    По-късно в помещение в двора на църквата беше раздаден постен курбан от фасул, тъй като днес е сряда – ден за пост. Вярващите наобиколиха 100-литровия казан и вкусиха от топлата гозба.

    Докато конушенци бяха насядали по масите, един от местните жители на селото – Марчо Запрянов, който е бивш кмет  на населеното място и живата история на селото, разказа интересни моменти от историята на църквата и на Конуш. Той вече е написал и няколко исторически книги, а другата седмица предстои да представи поредната си - „Конушките кметове и кметски управи“.

    Точно там, където беше раздаден постния курбан преди Освобождението на България, са се помещавали едновременно църква и джамия, разказа краеведът.

    „В едната стая служил ходжата, а в другата – свещеникът. И само една стена ги разделяла.“, разказа бай Марчо. Мюсюлмани и християни влизали в една сграда през два съседни входа. През 1908 г. обаче последният мюсюлманин бил изселен в Хасково, а по-късно заминал за Турция и така отпаднала нуждата от джамия. Няколко години по-късно -през 1923 г. поп Стефан Бакалов инициирал строежа на по-голяма църква, която да задоволява нуждите на местните жители. Идеята била реализирана две години по-късно, когато е осветена от викарий Арсений, припомни Марчо Запрянов.

    Историята на оградата на църквата също е впечатляваща. През 1941 г. е направен ремонт на чешмата и на дувара, когато командир на шопски полк осигурил 108 щика от Военния музей в София. Металните щикове са забити в предната част на оградата. Преди години те дори станаха обект на посегателство на крадец, но по-късно бяха възстановени, припомни бай Марчо.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини