От х:

Днес в x:

Кметът Дечев: Ще запазим уникалността на Детската градина по изкуствата, но на ново място

Сградата на Детската градина по изкуствата е опасна и категорично не може да има компромисно решение за оставане на децат в нея. Това коментира кметът на Хасково Станислав Дечев, който в момента е под карантина, искането на майките на децата от здравното заведение то да не се влива в друга детска градина.

Общинският съвет на Хасково трябваше да реши утре предложението на градоначалникът това да се случи. Кметът обаче заяви, че ще оттегли докладната си. Отсрочката ще е един месец, за да има време за изясняване колко от децата в градината сега, които след приключването на големите групи, остават 56 на брой, ще бъдат преместени на новото място.

„За мен основната цел е запазване на здравето и живота на децата, запазването на работните места на учителките и персонала на това детско заведение, но не на последно място и духът на тази детска градина. В новата сграда децата ще са в две групи и те отново ще са специализирани за изкуство. След време, ако се намери подходяща нова сграда, е възможно градината отново да се разрасне в цялост“, коментира Станислав Дечев и посочи, че недоумява защо в годините назад предшествениците му са поемали риска с поддържането на градината в тази сграда.

Кметът посочи, че до него стигат слухове с опасения, че зданието се опразва с цел да бъде превърнато в кръчма или продадено, но категорично заяви, че няма да допусне такова нещо да се случи.

„Разбирам опасенията на хората, предвид предишни ситуации, но категорично такова нещо няма да допусна да се случи с тази сграда. Тя е паметник на културата от местно значение и е прекрасна. Ще се търсят възможности за реновирането й занапред и от нея може да стане прекрасен музей, например на образованието в Хасково. Така тя отново ще е пълна с поводи за гордост на нашите деца и учители“, посочи още Станислав Дечев.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (36)

  • 1
    Хи
    Химената
    39 -21
    15:17, 25 юни 2020
    Ава Чочко , ава Чочко ! Сега трябва да ти вярваме ли ? Сервитьорчето Лилянов да не ти е дал заръка ? Нова кръчма с безплатно хапване за всички от Чочко е супер , нали ?
    • Станчо ,
      марш в София
      и се моли на Шефа ти Евро Пищова Боци Тулупа да дари
      една пачка по 500 евро от нощното шкафче
      за Градината по изкуствата в Хасково
  • 2
    Гр
    ГРАЖДАНИН
    21 -14
    15:26, 25 юни 2020
    Какъв Чочко, какви 5 лева?
  • 3
    Ма
    Мария
    57 -13
    15:45, 25 юни 2020
    Общинската администрация в този вид също е опасна за града. Кой ще издаде предписание да се закрие?
  • 4
    Аз
    Аз
    44 -14
    15:46, 25 юни 2020
    На кого продадохте градината.
    • Ив
      Ива
      36 -7
      17:16, 25 юни 2020
      Много ясно на кого , нали ги виждате като общински съветници , навъдиха се много компетентни и алчни търговци на кафенета и ресторанти ! Не може всичко да е ваше ,нямате наяждане !
  • 5
    Въ
    Възмутен родител
    53 -18
    15:50, 25 юни 2020
    След като може да бъде реставрирана за музей, не може ли да се отремонтира и да продължи да бъде детска градина, защо трябва да се съсипе всичко работещо в този град.Това е най- уникалната градина и на никой не трябва да му минава през ум да я затваря. Тази градина изпраща едни от най-поготвените и успешни деца в града,тази градина предлага уюта на домашната среда и това я прави различна и неповторима,преместването на две групи и прекъсването на приема точно в нея ще я обезличи. На всеки който записва там детето си е му е ясно, че там не се спи и няма достатъчно легла, че там стаите са малки и това е отговорен избор на всеки родител, който по-добре знае кое е добро за неговото дете.Това е градина в която неуморно децата рисуват, пеят, свирят и творят и получават голямо внимание от прекрасните си учители, които са безкрайно всеотдайни и им благодаря от жяцялото си сърце и се надявам и занапред да са там!!! Намерете решение да я реставрирате и да я запазите таква каквато е -н Кмет не е толкова трудно. На фона на пандемии и икономически кризи надали е най-трудно да се ремонтира една сграда, и преместването на децата да е само временно. И двете ми деца са завършили градината и не си и помислям че тя ще спре да работи и да дава необходимият уют, спокойствие и развиване на талант на децата. Поемете отговорност и не отнемайте това преимущество на децата ни да са възпитаници на "Детска градина по изкуствата" в гр.Хасково
    • Ге
      ГЕРБ Победа
      20 -19
      15:57, 25 юни 2020
      И да се възмущаваш и да не се възмущаваш това е закриваме !
  • 6
    Пр
    прешелец
    6 -13
    15:56, 25 юни 2020
    къде се намира градината? Виж коментара
    • Зн
      Зн
      7 -20
      16:04, 25 юни 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Пр
      пришелец
      13 -3
      17:42, 25 юни 2020
      благодаря за учтивия съвет, ще се възползвам. много сте учтива.
  • 7
    Ал
    Алафранга
    47 -7
    16:06, 25 юни 2020
    Тенчо Лилянов и неговия слуга Цвети Лалов да върнат къщата на художниците.
  • 8
    За
    Запознат
    31 -18
    17:37, 25 юни 2020
    Някой май е заблудил г-н Кмета! Много отдавна, освен сградата, няма нищо уникално в тази детска градина! Името само заблуждава в днешно време, защото не се прави нищо повече от всяка детска градина.Даже децата събрани в една група, са на различна възраст. Съжалявам, че навремето не преместих навреме сина си, защото единственото, което спечелихме е астма от влагата и мухъла.
    • Ан
      Анна
      23 -12
      19:22, 25 юни 2020
      Някой на сила ли записа детето Ви в градината. Защо не го преместихте в друга? Или е по-лесно да обвиняваш някого
    • Де
      Десислава
      3 -12
      23:22, 25 юни 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 9
    Ко
    кой не скача е червен
    31 -6
    17:42, 25 юни 2020
    Нали искахте ГЕРБ, защо сега ревете ?
  • 10
    Ей
    Ейтингон
    22 -3
    17:47, 25 юни 2020
    Много точно кой не скача е червен АБойко изглежда хич не скача прилича на КОЛЕДНО ПРАСЕ
  • 11
    Дж
    Джеват
    25 -24
    18:48, 25 юни 2020
    Крайно време беше да стане това.Ако се запали ще изгорят децата като факла. Тогава ще запеете друга песен. Защо не е заровена. Хайде стига глупости сте дрънкали. За музай става. Или за нещо от сорта ама за градина НЕ.
    • Де
      Десислава
      12 -6
      23:27, 25 юни 2020
      Като не става за градина, могат да се мислят варианти като нова сграда например?! За всичко има решение и начин, а не да се решават нещата като се крие от персонала и родителите и се съобщи нещо такова по медиите, нали? Много лесно се изказвате и решавате съдбите на персонал, родители и деца? Браво
    • Дж
      Джеват
      14 -4
      23:44, 25 юни 2020
      Десислава четете,какви съдби на майки и деца се решават? Вземат се мерки децата да са живи и здрави и да могат майките им да се радват на живи деца. Ако стана утре белята ,тогава да ви питам за съдби на майки и деца. Персонала ще е назначен на другото място. Тези деца без учителки ли ще са? Стига драми и от всяко нещо политика да се прави..... Като чета тук коментари, освен обиди,конспирации и политика май не ви вълнува реалността.
  • 12
    Ив
    Иванова
    21 -17
    19:51, 25 юни 2020
    Тъпо всичко да превръщате в политика. Но още по-тъпо е че майките искат децата им да ходят на градина в сграда която е строена преди повече от 100 години и е опасна. Те сигурно живеят в салмите от бабите си. Това е типичната безотговорност която сегашните родители демонстрират с поведението си в реалния свят иначе във интернет са направо свети води ненапити.
  • 13
    Па
    Панаетюф Теню ут Гереня
    23 -3
    21:02, 25 юни 2020
    Станко, ма ти с бил чисту жив. Ха не време ни та бяхме чували, ам затъжихме са за тебе. Нал си в карантина, отморявай са. Седи си в къщи ду булката си, тя рабтата и биз тебе ше я бъде.
  • 14
    Же
    Железан
    23 -8
    21:55, 25 юни 2020
    В горното експозе кмета употребява думи и термини в стил, който не е съвместим с интелектуалните му дадености умствен капацитет. Дано поне да си е прочел гладко текста.
  • 15
    Гр
    Гражданина
    14 -6
    00:19, 26 юни 2020
    Спомням си годините в тази детска градина, все едно беше вчера. Учителите, лелките, обстановката, играчките...никога няма да го забравя! Още помня как с желание ходех там, за да се видя с госпожите, да поиграем с децата на двора.
    Все още не мога да разбера, кое е толкова опасното на градината и защо изведнъж решиха,че е опасна и трябва да се закрие???
    В която и сграда, различна от тази да се премести градината....няма да е същото!
    Единствената свястна градина в цяло Хасково е градината по изкуствата! Всяко дете посещавало градината има изградени добри навици и дисциплина! И до колкото виждам- децата посещавали градината по изкуствата през годините, в бъдеще учат в едни от най-елитните училища в града!
    • Ис
      Истината
      2 -2
      13:44, 26 юни 2020
      Добре че не си влизала вътре да видиш сега мухлясалите стаи и стени скрити с мръсните пердета, дограмите които фирят и вътре не може да се стопли а само бумкат ток добре че умните даскалици не пускат вътре родителите да видят истината за духа на тази градина. Защото е занемарена от същите тези които раотят вътре и не са си мръднали пръста 10 години за да я подържат а само цоцат парите за децата и грам не им пука за духа на градината. Поискайте от директорката да ви пусне вътре и да се качите на терасата. Хайде де. Когато аз работех там и им говорех те ме изритаха . Това е истината- заплати и рахатлък. Хич не ги е еня за децата ви.
    • Гр
      Гражданина
      0 0
      20:26, 26 юни 2020
      Здравейте! Не знаех, че сме първи дружки, че да си говорим на Ти...но добре...
      Относно състоянието на градината- много добре знам в какво състояние е градината...в същото в каквото е било и преди 15 години. И защо не е правен ремонт? Може да попитате общинарите ;) Как така едни градини могат да се ремонтират, а други не и директно трябва да се закрият...
      А относно вашето изгонване...аз се чудя, защо изобщо са ви взели на работа? И друго- предполагам не сте били в някаква висока позиция...значи и сама сте можела да почистите дадения мухъл, мръсотия и т.н.! Уви..явно ви е домързяло! Ама нали е по-лесно да пишем против някой, за дето не е свършил работата, която сами е трябвало да свършим!
  • 16
    Ро
    робих худ от хасково
    6 -1
    09:16, 26 юни 2020
    драги съграждани,не си губете времето с коментари.Съдбата на градината е вече решена.И да ревем,ще я заключат за година,уж ремонтче.Дотогава ще са стихнали страстите народни.И след още годинка ще видим истинския замисъл.Това е положението.Дотук я докарахме с нежната революция.Хак ни е.
  • 17
    До
    До гражданина
    8 -2
    09:23, 26 юни 2020
    С тролене по форуми и фейсбуци няма как да разбереш кое е толкова опасното на градината. От форума ще разбереш мнението на "диванната армия" която от всичко разбира и мрънка. Ако се запознаеш с изискванията съгласно законите и наредбите в държавата, ще разбереш че в тази сграда детска градина не трябва да има защото е опасно за децата и персонала. Трябва малко повече усилия да положиш и да почетеш.
    • Гр
      Гражданина
      2 -5
      10:49, 26 юни 2020
      Добре...обясни ми щом много разбираш :)
      Как тази сграда, не може да бъде детска градина, но може да бъде реставрирана, като музей???? Аз ли не схващам или??....Щом има пари да се реставрира и да се направи използваема...значи може да се реставрира и използва от децата!
      Друго...значи не могат да се качват и да я използват дечица, които тежат сигурно 20кг...но могат да я използват възрастни СЪС ДЕЦА, като музей, които възрастните със сигурност не са 20кг ;)
  • 18
    Ун
    Уникален
    8 -3
    09:24, 26 юни 2020
    Кмете ти си уникално …ст. Имаш ли си престава как ще стане това, което говориш или просто няколко мили думи за народа да тушираме напрежението.
  • 19
    Ом
    Омръзна ми от вашите лъжи!
    6 -1
    10:16, 26 юни 2020
    И вашите обещания които не изпълняваме по каквото и да е но кон.о става въпрос за санирането няма откитост яснота кога и кои блокове нас това ни интересува Това води до голямо недоверие и провал остава в сянка защо всички и всякакви фирми не са спирали да работят и в Хасково е така какво става има много хора строители и фирми без работа чакат да работят на всеки тряб пари!
  • 20
    Ан
    Антон
    9 0
    10:41, 26 юни 2020
    Всъщност част от уникалността на градината се крие и в това, че се намира във възрожденска къща, но съм съгласен, че щом не е безопасно за децата трябва да се премести. Още повече, че когато там е било решено да има деца преди много години, те не са били толкова много и статута на къщата не е била детска градина.
  • 21
    Ян
    Яни
    5 -4
    10:41, 26 юни 2020
    Долу продажния кмет, болен от короната.
  • 22
    Об
    Обещания
    4 -3
    11:32, 26 юни 2020
    Истината че градината на изкуствата вече не е безопасна и стара имаше хубав двор за децата но недостатак и беше че нямаше легла за всички иначе си беше супер но я кажете за санирането нещо кога започва още 2 3 месеца лято и после какво духайте супата пак и за пореден път стига вече лъжи хората чакат дайте яснота кмете кажи нещо какво се случва с рестарта пари има саниране не какво малчите
    • Зн
      Знаещ
      0 0
      11:58, 29 юни 2020
      Идеята на градината е да не се спи...градини в които се спи са много, но градини в които не се спи са единици. Точно заради тази причина малко родители си записват децата в Изкуствата
  • 23
    Пи
    питатка
    7 -2
    12:40, 26 юни 2020
    Аз път се чудя,как така се закриват Детската градина по изкуствата и Туристическият център,без да знаят нито работещите в тях,нито потребителите им,нито гражданите?
Последни новини