От х:

Днес в x:

11 °C

19 хил.лв разплатени на работници след намесата на инспекторите по труда в Хасковско

В шест предприятия в региона на Хасково е имало забавяне на плащането по трудовите възнаграждения за петте месеца на настоящата година. Това съобщиха за Haskovo.net от местната Инспекция по труда.

Забавените работни заплати са в общ размер на 24 400 лв за 20 лица. След намесата на Инспекцията обаче 19 000 лв са вече изплатени. Те са част от 2,5 млн лв, които са платени след съдействието на контролните органи.

„В Хасковска област, поне към настоящия момент, проблемът с неизплащане на възнаграждения не е сериозен.“, коментира директорът на ИТ в Хасково Кирчо Кирев.

Той припомни, че контролът по заплащането на труда, както и по възникването на трудовите правоотношения е сред акцентите в дейността на дирекцията.

А заради  активния старт на сезонните дейности в момента, контролът още повече ще бъде засилен в някои от секторите, като строителството, селското стопанство,  ресторантьорството и хотелиерството.

Три вида са вече договорите, чрез които фермерите и тютюнопроизводителите могат да наемат екипите си за краткотрайна работа през сезона и да са коректни работодатели. А процедурите по оформянето на документите са по облекчен ред, посочи още Кирчо Кирев.

Продължава да действа познатият вече като еднодневен договор.  А до 31-ви октомври работници по прибирането на реколтата и обработката на насажденията могат да бъдат наемани и за повече от един ден. А също и по силата на договор до 120 дни за дълготрайно безработни, които получават социални помощи. Те няма да губят правата си на социално подпомагане на който и вид договор да бъдат наети, уточни шефът на Инспекцията по труда в Хасково.

Всички видове договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа се предоставят онлайн чрез специално разработена за това система. Функционалностите й могат да бъдат представени от специално наети по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ помощник-инспектори.

В помощ на сектора „Строителство“, който е един от силно рисковите,  както по отношение безопасността на труда, така и за полагане на недеклариран труд, има създадена платформа за онлайн оценка на риска „Превенция за безопасност и здраве при работа“. В нея са включени обучения и инструктажи.

 И двата проекта са финансирани по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

От Дирекция „Инспекция по труда“ в Хасково отново предупреждават онези, които са склонни да приемат работа без трудови договори, че така губят социални и осигурителни права, а при инцидент нямат право и на обезщетение по задължителната в строителството застраховка за трудова злополука.

А междувременно днес от Министерството на труда и социалната политика съобщиха, че се готвят промени в Кодекса на труда, които да гарантират още повече защитата на работниците и цикличното заплащане на труда им. Чрез една от тях се предвижда по-сериозна рестрикция за работодателите, при които се установи повторно нарушение за недеклариран труд. Предложението е глобата в такъв случай  да бъде от 15 000 лв до 20 000 лева.

При системни нарушения, свързани със забавяне на заплатата на работниците, работодателят ще подлежи на санкция в размер между 20 000 и 30 000 лева.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ха
  Хахо
  4 -3
  19:16, 19 юни 2020
  Ай стига сте хвалили инспекторите.всички знаем що за паразити са
 • 2
  На
  наблюдател
  1 0
  11:14, 20 юни 2020
  Тъпите гъ...ве в парламента не могат да измислят нищо практично и удобно. Колкото повече видове договори , толкова повече работещите без договори. Нещата вместо да се опростят и облекчат , те все повече се усложняват и затрудняват. Синът ми отиде преди седем години в щатите и на втория ден от пристигането си започна работа, редовно с осигурителна карта. Тука пет години работи къде с договор къде без договор, жали се в инспекцията по труда , но оттам все едно от умрял писмо да чакаш. Така че хвалипръцковците да си заврат хвалбите отзад дето пърдят и да си гледат работата.

Още новини

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
23 сеп 2020
Последни новини