От х:

Днес в x:

Огнената Богородица над Хухла помогнала на Борисов

Богородицата от Хухла помогнала за разгромната победа на Бойко Борисов на парламентарните избори. Бъдещият премиер на България сам сподели в тв-интервю, че винаги в трудни моменти ходи в църквата и пали три свещички – една за Исус Христос, една за Божията майка и една за Светата Троица.
Именно явлението наблюдавано на връх "Илинденя" над ивайловградското село Хухла вдъхнало увереност на много българи. Припомняме, че Огнена Богородица се яви над връх «Илинденя» в нощта преди изборите. Девата държала в ръцете си младенец, чийто златни къдрици също излъчвали сияние и след около 10 минути потънала в небето над върха. Явлението било забелязано не само от местните хора, но и от жителите на съседното Славеево, което се намира почти на граничната бразда с Гърция и е населено предимно с мюсюлмани.
По-възрастните жени от селото са чували, че на това място е погребан Свети Илия. С върха е свързано едно необикновено явление, наречено от местните хора "Свети Наместник". Повечето от старите хора са го виждали по няколко пъти. За последен път явлението е наблюдавано преди 2 г. Според очевидци, то представлява огромно светещо бурило, ярка светлина нощем или светещо кросно, което излиза от хълма и се спуска към Гърция. Понякога са го виждали как от Гърция се движи над река Арда, свива към върха и влиза в него. Друг път светещата звезда се задържа за дълго време над Хухла и тогава нощите в Хухла стават като полярни.
Според социологическите проучвания около 360 000 от гласоподавателите са взели решение да участват във вота именно в последния момент, защото са почувствали някаква вътрешна увереност, че този път нещото за България ще се случи. Много хора свързали символичното явление именно с харизмата на Бойко Борисов.
Справка в търсачката Google показва, че информацията за огнената Богородица над Хухла е била най-публикуваната и най-четената в изборния ден. Само за броени часове тя е публикувана общо от 2 380 сайта, включително и от най-големите информационни агенции и електронни медии.
Някога на това място са били избити 42-ма български мъченици. Днес тук се издига съвсем нов параклис, издигнат от признателните хухленци. Според археологически проучвания животът в с. Хухла, което днес наброява едва 50-ина гласоподаватели, датира от 12-ти век пр. Хр. и тук се намират няколко светилища на древните траки. Може би това прави мястото не по-малко знаково, отколкото древния Перперикон, където било предсказано на Александър Велики, че ще завладее света.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини