От х:

Днес в x:

Китайски вулкан, изригнал за последно преди 500 000 г., се събужда

Изображение 1 от 2

    Вулканът Вейшан в североизточен Китай се смяташе са изгаснал – досега.

    Учените вярват, че вулканът изригнал за последно преди над 500 000 години, може би “презарежда”, след като открили две огромни магмени камери под повърхността.

    Вейшан е част от вулканичното поле Удалянчи, което се простира на 193 квадратни мили площ и се състои от 14 вулканични конуса, заобиколени от потоци лава.

    Екипът направил 3D изображение на земята под Вейшан и забелязал камери в горната и средната част на земната кора, пълни с магма.

    Изчисления сочат, че 15% от горната камера е пълна с разтопени скали. Според изследванията 40% са достатъчни за изригване.

    Като се имат предвид земетресенията и трусовете около магмените резервоари, вулканът Вейшан е в активна фаза, като в подземните камери се събира магма.

    Преди откритието, геолозите съсредоточили вниманието си към Чангбай, известен още и като върха Пектусан.

    Този вулкан изригнал през 946 – едно от най-мощните вулканични изригвания в историята – засегната зона се простирала от Япония до Гренландия.

    Според изследователите вулканичните полета Чангбай и Вейшан може би са свързани до известна степен.

    Учените открили две магмени камери под Вейшан и смятат, че тази в средната част на земната кора, захранва с магма горната камера.

    Екипът регистрирал повишена сеизмична активност в Чангбай между 2002 и 2005, което подсказва, че под вулкана се събира магма.

    Най-скорошното изригване на вулкана било през 1903.

    Изследователите отбелязват, че Северозападен Китай е в активна вулканична фаза. Те следят внимателно вулканите, за да разберат по-добре магмените системи в региона.

    Източник: dailymail.co.uk

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини