От х:

Днес в x:

27 °C

Маестро Захариев дари на Музея в Хасково партитурата на химна на „Южна пролет“ и фрака си

  Дългогодишният диригент на Хасковския симфоничен оркестър Красимир Захариев направи днес изненадващ подарък в Регионалния исторически музей на Хасково. Маестрото донесе своя фрак, с който е дирижирал в началото на кариерата си.

  Освен това той остави за поколенията и оригиналната партитура на химна на емблематичните за Хасково литературни дни с национален конкурс за дебютанти „Южна пролет“.  Текстът е на хасковския поет, преводач и белетрист Иван Николова, а музиката на композитора, роден в Унгария, но с хасковски корени Александър Танев. Произведението е създадено през 1983-та година за голям оркестър и хор. Химнът на „Южна пролет“ е свирен в оригинал само веднъж, а запис на него-няма.

  Маестрото дари на музея и напечатания текст със записките и поправките върху него на композитора. За себе си, като красив спомен запази копия.

  Видимо развълнуван той се раздели с реликвите, но пък каза категорично, че е решил да предостави партитурата, за да е сигурен, че тя ще бъде запазена в музея за поколенията.

  „Давам ви я с удоволствие, за да не се затрие. Знам, че тук ще бъде съхранена, защото това е история.“, каза при предаването на нотната тетрадка Красимир Захариев.

  Фракът му пък, който от днес е в музея, е шит в Пловдив от майстор, който се е занимавал изключително с кройките на официалната мъжка дреха. „По онова време имаше строги изисквания как трябва да изглеждаме на сцена, пред публика, а не бяха толкова много модистите, които можеха да изпълнят задачата да ушият хубав фрак“, разказа за дрехата Красимир Захариев. В последващ момент той ще остави за архивите и една от диригентските си палки, които сам е правил.

  Красимир Захариев е дирижирал Симфоничния оркестър на Хасково 38 години-от 1975 година до 2013 година, но животът му е свързан с него и преди това. Като музикант волончелист е влязъл е да свири в него на 13-годишна възраст.

  Партитурата на химна на "Южна пролет" и фракът на маестро Захариев стават част от колекцията в отдел „Нова история".

  За празника на Хасково се подготвя и изложба, свързана с музикалната история на Хасково, в която ще бъдат подредени спомени, снимки и предмети за популярните местни текстописци, изпълнители и музиканти.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   Ба
   Бат'Желю
   2 -7
   15:58, 4 юни 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
   • Ку
    Ку-ку
    1 -6
    16:06, 4 юни 2020
    Мууууухаахахх Много смешно:) ГЛУУУУУУПАК.. Виж коментара
   • Ба
    Бат'Желю
    3 -5
    16:26, 4 юни 2020
    Кое е обидно или расистко🤔🤔🤔Нима диригентите не носят гащи и чорапи🤣🤣🤣🤣
  • 2
   Ст
   стар гражданин
   21 -3
   16:00, 4 юни 2020
   Страхотен човек и страхотен жест!
  • 3
   Съ
   съученик
   17 -2
   16:20, 4 юни 2020
   Да си жив и здрав дълги години Краси!
   Хубав жест, който истински обичащите Хасково ще оценят.
   • Ба
    Бат'Желю
    2 -8
    16:24, 4 юни 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
   • Ба
    Бат'Желю
    1 -8
    16:31, 4 юни 2020
    Ма, няма начин🤣🤣🤣Моцарт, Бетовен 😁😁😁 Виж коментара
   • До
    До бат желю
    4 -3
    20:03, 4 юни 2020
    Бая прост си бат жельо...направо си обида за еволюцията...
  • 4
   Ба
   Бат'Желю
   1 -7
   19:21, 4 юни 2020
   Алооо, редакторите🤣🤣🤣Вие не носите, ли гащи и чора... Виж коментара
  • 5
   Ка
   Кака Сийка
   2 -7
   19:38, 4 юни 2020
   А, дали го е дал преди туй на химическо чистене Виж коментара

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020
  Последни новини