От х:

Днес в x:

26 °C

Маестро Захариев дари на Музея в Хасково партитурата на химна на „Южна пролет“ и фрака си

  Дългогодишният диригент на Хасковския симфоничен оркестър Красимир Захариев направи днес изненадващ подарък в Регионалния исторически музей на Хасково. Маестрото донесе своя фрак, с който е дирижирал в началото на кариерата си.

  Освен това той остави за поколенията и оригиналната партитура на химна на емблематичните за Хасково литературни дни с национален конкурс за дебютанти „Южна пролет“.  Текстът е на хасковския поет, преводач и белетрист Иван Николова, а музиката на композитора, роден в Унгария, но с хасковски корени Александър Танев. Произведението е създадено през 1983-та година за голям оркестър и хор. Химнът на „Южна пролет“ е свирен в оригинал само веднъж, а запис на него-няма.

  Маестрото дари на музея и напечатания текст със записките и поправките върху него на композитора. За себе си, като красив спомен запази копия.

  Видимо развълнуван той се раздели с реликвите, но пък каза категорично, че е решил да предостави партитурата, за да е сигурен, че тя ще бъде запазена в музея за поколенията.

  „Давам ви я с удоволствие, за да не се затрие. Знам, че тук ще бъде съхранена, защото това е история.“, каза при предаването на нотната тетрадка Красимир Захариев.

  Фракът му пък, който от днес е в музея, е шит в Пловдив от майстор, който се е занимавал изключително с кройките на официалната мъжка дреха. „По онова време имаше строги изисквания как трябва да изглеждаме на сцена, пред публика, а не бяха толкова много модистите, които можеха да изпълнят задачата да ушият хубав фрак“, разказа за дрехата Красимир Захариев. В последващ момент той ще остави за архивите и една от диригентските си палки, които сам е правил.

  Красимир Захариев е дирижирал Симфоничния оркестър на Хасково 38 години-от 1975 година до 2013 година, но животът му е свързан с него и преди това. Като музикант волончелист е влязъл е да свири в него на 13-годишна възраст.

  Партитурата на химна на "Южна пролет" и фракът на маестро Захариев стават част от колекцията в отдел „Нова история".

  За празника на Хасково се подготвя и изложба, свързана с музикалната история на Хасково, в която ще бъдат подредени спомени, снимки и предмети за популярните местни текстописци, изпълнители и музиканти.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   Ба
   Бат'Желю
   2 -7
   15:58, 4 юни 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
   • Ку
    Ку-ку
    1 -6
    16:06, 4 юни 2020
    Мууууухаахахх Много смешно:) ГЛУУУУУУПАК.. Виж коментара
   • Ба
    Бат'Желю
    3 -5
    16:26, 4 юни 2020
    Кое е обидно или расистко🤔🤔🤔Нима диригентите не носят гащи и чорапи🤣🤣🤣🤣
  • 2
   Ст
   стар гражданин
   20 -3
   16:00, 4 юни 2020
   Страхотен човек и страхотен жест!
  • 3
   Съ
   съученик
   17 -2
   16:20, 4 юни 2020
   Да си жив и здрав дълги години Краси!
   Хубав жест, който истински обичащите Хасково ще оценят.
   • Ба
    Бат'Желю
    2 -8
    16:24, 4 юни 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
   • Ба
    Бат'Желю
    1 -8
    16:31, 4 юни 2020
    Ма, няма начин🤣🤣🤣Моцарт, Бетовен 😁😁😁 Виж коментара
   • До
    До бат желю
    4 -3
    20:03, 4 юни 2020
    Бая прост си бат жельо...направо си обида за еволюцията...
  • 4
   Ба
   Бат'Желю
   1 -7
   19:21, 4 юни 2020
   Алооо, редакторите🤣🤣🤣Вие не носите, ли гащи и чора... Виж коментара
  • 5
   Ка
   Кака Сийка
   2 -7
   19:38, 4 юни 2020
   А, дали го е дал преди туй на химическо чистене Виж коментара

  Хороскоп за 07.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
  07 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
  07 юли 2020

  Случаен виц

  Последни новини