От х:

Днес в x:

Щъркели мрат загадъчно в Горски извор

Щъркелите в димитровградското село Горски извор измират масово и загадъчно, алармираха жителите му. Според пастира Марин Янелиев водата в близкия язовир е отровена. Овчарят намерил няколко умрели птици, а гнездата по електрическите стълбове около дома му са опустели.

Селото се слави с многото си щъркели, които са свили гнезда по десетки комини и дървета. Сред оцелелите двойки дългокраки са тези в центъра, до кметството и читалището.
mg1
Сред жителите на Горски извор върви слухът, че водата в селския язовир е отровена нарочно. Според Запрянка Пенева арендаторът е хвърлил отрова във водата, за да измре паразитната риба и водоемът да се зариби наново, след като се прочисти водата.

Концесията на язовира е прекратена по желание на хасковската фирма "Сиракуза" още преди няколко месеца, обясни кметът на селото Янко Янков. На 6 май наловихме десетина толстолоба оттам, много хора ядохме и нищо ни няма, допълни селският управник.



Жителите на Горски извор обаче не са удовлетворени от това обяснение. По думите им много гнезда останали празни, след като единият, или и двата щъркела умрели. Запрянка Пенева (на горната снимка) дори показа едно от тях, от което дълго време висяла главата на умрялата птица. Другата птица пък отлетяла след смъртта на партньора си.



Други жители на селото пък разказват, че от гнездата край бившия селскостопански двор изпопадали няколко мъртви малки щъркелчета.

Тази сутрин в Горски извор пристигна екип на РИОСВ Хасково. Малко по-късно се очакваха и ветеринари от РВМС, които да вземат проби от умрели животни. Такива обаче не бяха открити.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини