От х:

Днес в x:

Парите растат по дърветата! Кандидат-студентите се катерят по тях.

Георги Христов Има доста начини да изхарчиш парите на мама и тати. Особено ако си ученик. От твоя гледна точка парите растат по дърветата.
За да ги докопаш-струва си да станеш на маймуна.

Българското висше образование произвежда в голям процент висшисти които трябва да се гордеят ако ги сравнят с праотеца на човека. Знанията които се дават във ВУЗ-овете са със спорно качество. Качествата на висшистите също са много спорни. Случайно или не, те /под формата на дипломи/ не се признават в почти целия свят. Почти е от куртоазия. Тогава защо ти е да ставаш висшист? Дори и по педагогика?!! След като се кълнеш че никога няма да си учител? Или пък социални дейности? Защо пък не и международни отношения-може да си бъдещата звезда на дипломацията. PR и реклама звучи най добре. В смисъл че нищо не значи освен че може би си подготвен да правиш пи-ар на самия себе си.

Повече от половината кандидатстващи за студенти, не свързват избраната от тях специалност със конкретна работа. Други пък избират специалностите по звучене. Преди някоя и друга година много модно беше Стопанско Управление. Кого ще стопанисваш? И колко можеш да управляваш дори собственото си стопанство? Или бюджет? Сигурен съм че част от тия кандидати са сигурни че думичката бюджет означава нещо за което се карат в парламента, а тати ги гледа по телевизора щот му е толкова акъла.

Ако има сигурен начин да изплюскаш парите на мама и тати, то е да станеш студент. По няколко причини. Първо-не ти се налага да обясняваш защо си купуваш четвърта дрешка за тоя месец. Тия задръстеняци родителите няма да схванат че трябва да си хубава за дискотеките. Щот там е живота.

Не ти се налага да обясняваш че част от БЮДЖЕТА ти е в салони за красота. За обезкосмяване например. Нищо че си момче-такава е модата-метросексуална. Пък и как иначе ще пъчиш мускули на басейна?!! Второ: Тия, родителите, все още са от времето на социализма. Една от най-популярните фрази там беше-учи мама за да не работиш!!! Двойно бинго-хем учиш и си далече от тях, хем не щеш да работиш-какъв кеф. Следват купоните, безотговорния харч и сигурността че ако хазайката иска да те изхвърли на улицата поради това че си изпил парите за наема, мама и тати ще ти изпратят.

В резултат-много кандидати стават студенти. То и университетските преподаватели трябва да ядат нещо. Или да е…т нещо, което е закъсало на семестрите. Но понеже /все още/ не върви само с пари и с..кс, а ученето е демоде, то започва ходене по мъките. Прекъсване след прекъсване. Наказателни глоби, лихви, отнето право на стипендии и общежитие. Дипломна работа написана кой знае колко години след края на курса. Накрая всичко това излиза, кола и апартамент, в условията на финансова криза. Без криза-кола и два апартамента. Това обаче са най хубавите години в твоя живот. Затова чакаш на опашки да пуснеш заветните хартийки. Светът те чака. На върхът му сред клоните има много банани.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини