От х:

Днес в x:

2 °C

Ден на пчелата: Хасковски пчелари очакват добра реколта

Изображение 1 от 6

  Днес е Международният ден на пчелата. Отбелязва се на 20 май по света с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели.

  Денят е годишнина от рождението на първия модерен учител по пчеларството в света - словенеца Антон Янша /1734-1773/, който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство.

  Сред любителите пчелари е хасковлията Мирослав Мавров, който има пчелин с 30 кошера в местността „Кенана“, в района на чешмите до вековните ясени. Заяви, че се занимава с пчеларство от около 2-3 години, но е отдаден на хобито си и се стреми към усъвършенстване.

  Мавров заяви, че често пчеларите имат проблеми със земеделските стопани, които пръскат с препарати площите си, което понякога е пагубно за пчелите. До този момент обаче той нямал такъв проблем със земеделеца в съседство, който своевременно го уведомил, когато трябвало да си пръска рапицата. „Никога не съм имал проблем от такова естество“, заяви хасковлията, на чийто пчелин има поставена табела с телефонен номер.

  Той поясни, че годината е благоприятна за добра реколта. „Имаше рапица, акация. Не мога да се оплача“, коментира Мавров. Той допълни, че климатът през предходните години е бил по-неблагоприятен за пчелите, тъй като при цъфтежа на акацията валяло дъжд и така акациевата паша не била благодатна.

  Сподели, че няма промяна в цената на меда. На дребно килограмът върви между 8 и 12 лева в зависимост от вида – полихлорен, акациев, липов.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Зе
   Земеделец
   17 0
   13:21, 20 май 2020
   Дано ГЕРБ не ви унищожат и вас . Успех колеги.
   • 11
    11111
    10 0
    14:42, 20 май 2020
    пчелата е най трудолюбивият вид работещ за човека и трябва да се празнува всеки ден ...но откакто излезнаха калинките за най работни може да им отнемат и този празник...
  • 2
   Хм
   Хм
   2 0
   15:31, 20 май 2020
   "полиХлорен"?! Какъв ли вкус има този мед?
   • Хл
    Хлорчо
    4 -1
    17:54, 20 май 2020
    На хлор бе
    Не си ли учил химия едно време
    Ние в час опитвахме всичко
    Живака го посолявахме със сяра и си го хрупахме като чипс
    Сероводорода го ползвахме за парфюм а цигарите си палехме с натрий
   • Ба
    бай Киро
    0 -2
    20:02, 20 май 2020
    Хлорен-морен... скъпо

  Хороскоп за 01.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
  01 дек 2020
  Последни новини