От х:

Днес в x:

Ден на пчелата: Хасковски пчелари очакват добра реколта

Изображение 1 от 6

    Днес е Международният ден на пчелата. Отбелязва се на 20 май по света с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели.

    Денят е годишнина от рождението на първия модерен учител по пчеларството в света - словенеца Антон Янша /1734-1773/, който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство.

    Сред любителите пчелари е хасковлията Мирослав Мавров, който има пчелин с 30 кошера в местността „Кенана“, в района на чешмите до вековните ясени. Заяви, че се занимава с пчеларство от около 2-3 години, но е отдаден на хобито си и се стреми към усъвършенстване.

    Мавров заяви, че често пчеларите имат проблеми със земеделските стопани, които пръскат с препарати площите си, което понякога е пагубно за пчелите. До този момент обаче той нямал такъв проблем със земеделеца в съседство, който своевременно го уведомил, когато трябвало да си пръска рапицата. „Никога не съм имал проблем от такова естество“, заяви хасковлията, на чийто пчелин има поставена табела с телефонен номер.

    Той поясни, че годината е благоприятна за добра реколта. „Имаше рапица, акация. Не мога да се оплача“, коментира Мавров. Той допълни, че климатът през предходните години е бил по-неблагоприятен за пчелите, тъй като при цъфтежа на акацията валяло дъжд и така акациевата паша не била благодатна.

    Сподели, че няма промяна в цената на меда. На дребно килограмът върви между 8 и 12 лева в зависимост от вида – полихлорен, акациев, липов.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Зе
      Земеделец
      17 0
      13:21, 20 май 2020
      Дано ГЕРБ не ви унищожат и вас . Успех колеги.
      • 11
        11111
        10 0
        14:42, 20 май 2020
        пчелата е най трудолюбивият вид работещ за човека и трябва да се празнува всеки ден ...но откакто излезнаха калинките за най работни може да им отнемат и този празник...
    • 2
      Хм
      Хм
      2 0
      15:31, 20 май 2020
      "полиХлорен"?! Какъв ли вкус има този мед?
      • Хл
        Хлорчо
        4 -1
        17:54, 20 май 2020
        На хлор бе
        Не си ли учил химия едно време
        Ние в час опитвахме всичко
        Живака го посолявахме със сяра и си го хрупахме като чипс
        Сероводорода го ползвахме за парфюм а цигарите си палехме с натрий
      • Ба
        бай Киро
        0 -2
        20:02, 20 май 2020
        Хлорен-морен... скъпо
    Последни новини