От х:

Днес в x:

12 °C

Ден на пчелата: Хасковски пчелари очакват добра реколта

Изображение 1 от 6

  Днес е Международният ден на пчелата. Отбелязва се на 20 май по света с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели.

  Денят е годишнина от рождението на първия модерен учител по пчеларството в света - словенеца Антон Янша /1734-1773/, който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство.

  Сред любителите пчелари е хасковлията Мирослав Мавров, който има пчелин с 30 кошера в местността „Кенана“, в района на чешмите до вековните ясени. Заяви, че се занимава с пчеларство от около 2-3 години, но е отдаден на хобито си и се стреми към усъвършенстване.

  Мавров заяви, че често пчеларите имат проблеми със земеделските стопани, които пръскат с препарати площите си, което понякога е пагубно за пчелите. До този момент обаче той нямал такъв проблем със земеделеца в съседство, който своевременно го уведомил, когато трябвало да си пръска рапицата. „Никога не съм имал проблем от такова естество“, заяви хасковлията, на чийто пчелин има поставена табела с телефонен номер.

  Той поясни, че годината е благоприятна за добра реколта. „Имаше рапица, акация. Не мога да се оплача“, коментира Мавров. Той допълни, че климатът през предходните години е бил по-неблагоприятен за пчелите, тъй като при цъфтежа на акацията валяло дъжд и така акациевата паша не била благодатна.

  Сподели, че няма промяна в цената на меда. На дребно килограмът върви между 8 и 12 лева в зависимост от вида – полихлорен, акациев, липов.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Зе
   Земеделец
   17 0
   13:21, 20 май 2020
   Дано ГЕРБ не ви унищожат и вас . Успех колеги.
   • 11
    11111
    10 0
    14:42, 20 май 2020
    пчелата е най трудолюбивият вид работещ за човека и трябва да се празнува всеки ден ...но откакто излезнаха калинките за най работни може да им отнемат и този празник...
  • 2
   Хм
   Хм
   2 0
   15:31, 20 май 2020
   "полиХлорен"?! Какъв ли вкус има този мед?
   • Хл
    Хлорчо
    4 -1
    17:54, 20 май 2020
    На хлор бе
    Не си ли учил химия едно време
    Ние в час опитвахме всичко
    Живака го посолявахме със сяра и си го хрупахме като чипс
    Сероводорода го ползвахме за парфюм а цигарите си палехме с натрий
   • Ба
    бай Киро
    0 -2
    20:02, 20 май 2020
    Хлорен-морен... скъпо

  Хороскоп за 24.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  24 сеп 2020
  Последни новини